To lepkie od karmelu rabarbarowe ciacho tylko z pozoru jest zwyczajne. Z jednej strony słodkie i kuszące, z drugiej – zadziorne i odważne pełnią imbirowego smaku. Niki Segnit, autorka “Leksykonu …
To lepkie od karmelu rabarbarowe ciacho tylko z pozoru jest zwyczajne. Z jednej strony słodkie i kuszące, z drugiej – zadziorne i odważne pełnią imbirowego smaku. Niki Segnit, autorka “Leksykonu …
Chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku, okonomiyaki, czyli szybkie w przygotowaniu japońskie placki z kapusty i czegokolwiek tylko macie pod ręką. Okonomiyaki oczarowały mnie swoim smakiem i prostotą podczas mojej …
6 składników, kwadrans, wyborna kolacja gotowa. Udon z sosem miso, szparagami i żółtkiem. Instant zastrzyk umami. To pierwszy przepis z serii dań inspirowanych moją podróżą do Japonii. Tym razem konkretnie …
Oto bardzo zielone risotto ze szparagami. Tak zielone, że człowiek po jednym kęsie czuje, co to znaczy wiosenny smak. Risotto ze szparagami to wiosenny klasyk. Proponowałem je już w wersji …
Grzybowy wellington to danie z rodzaju spektakularnych. Zachwyca swoim leśnym, umamiczym smakiem i aparycją wartą nie jednej eleganckiej restauracji. W programach kulinarnych wellington uchodzi za synonim wykwintnej kuchni będący jednocześnie …
Wiosną dania powinny być lekkie i rześkie tak jak ta cytrynowa zupka tortellini ze szparagami bazująca na greckim avgolemono. Niby przygotowuje się ją tylko w kwadrans, ale zaspokoja zmysły w …