Bezproblemowy krem z dyni z sokiem pomarańczowym i chili

Po co siłować się z dynią, krojąc ją w kostkę, jak można usadzić delikwentkę w piekarniku, aż nóż będzie wchodził jak po maśle? A następnie bezproblemowo zblendować na boską zupę. Słodkawą, z chili pulsującym na języku i subtelnie wybijającym się smakiem cytrusów oraz ciepłych, orientalnych przypraw. Mam wrażenie, że mógłbym ją jeść bez końca.

Kto by pomyślał, że w Madrycie może być zimno i pochmurno we październiku – a jednak. Spadł deszcz, na ulicach podkoszulki wymieniono na płaszcze, a lody na parasolki*. Jak grzyby po deszczu, pojawiły się też dynie.

Zaopatrzyłem się w pokaźną sztukę i… okazało się, że przecież nie pokroję dyni w kostkę tępymi nożami, którymi obecnie dysponuję. Za Chiny. Za Hiszpanie. W pocie czoła zrobiłem jedno cięcie, na pół i usadziłem delikwentkę w piekarniku, gdzie zmiękła i przestała stawiać opór – krojenie poszło jak po maśle.

Przesmażyłem cebulę, chili i przyprawy, które wypełniły aromatem całą klatkę schodową. Już miałem jednym ruchem otwierać i wlewać zawartość mleczka koksowego, gdy coś mnie podkusiło, aby je najpierw spróbować. – ¡Dios mío! To przecież jest zabójczo słodki krem, który co najwyżej może wylądować w pinacoladzie – gorączkowo wyszeptałem. W ostatniej chwili zmieniłem plany. W zupie wylądował sok ze świeżo wyciśniętych hiszpańskich pomarańczy i serek kremowy nadającej boskiej aksamitności. Jestem pewny, że już gdzieś kiedy próbowałem takiego połączenia, ale teraz wybrzmiało ono na nowo. Zupa jest słodkawą, z chili pulsującym na języku i subtelnie wybijającym się smakiem cytrusów oraz ciepłych, orientalnych przypraw. Mam wrażenie, że mógłbym ją jeść bez końca.

*deszcz okazał się jednorazowy, dyniowa rozganiacz chmury!

Bezproblemowy krem z dyni z sokiem pomarańczowym i chili 3

Bezproblemowy krem z dyni z sokiem pomarańczowym i chili
4 – 6 porcji
1 duża dynia piżmowa lub hokkaido (około 1 ½ – 2 kg)
2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
1 cebula, pokrojoną w kostkę
1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki cynamonu
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 cm papryczki chili (lub ½ łyżeczki płatków chili)
3 szklanki wody lub bulionu jarzynowego
⅔ szklanki (140 ml) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone
1 łyżeczka miodu
sól
oliwa

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Dynię przekrój na pół, przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 50 minut, aż będzie miękka. Wystudź, a następnie obierz i pokrój w kostkę.

2. Rozgrzej duży garnek z oliwą i masłem. Smaż cebulę z dodatkiem szczypty soli, aż będzie szklista i miękka, około 5 minut. Dodaj przyprawy, czosnek i chili, smaż przez minutę, aż wszystkie aromaty się uwolnią. Dodaj dynię, wodę, sok z pomarańczy i sos sojowy. Zagotuj, i gotuj około 10 minut, aż dynia zaczynie się rozpadać.

3. Zdejmij zupę z ognia. Zblenduj ją na gładki krem, dodaj serek i ponownie zblenduj. Powinna stać się gładka i aksamitna. Dopraw łyżeczką miodu i spora ilością soli. Podawaj skropioną oliwą i bagietką obsmarowaną masłem.

Rady/porady
1. Zamiast walczyć z krojeniem surowej dyni, lepiej ją upiec, a wtedy pójdzie jak po maśle. Zupełnie tak jak w przepisie.
2. Skórka dyni hokkaido jest jadalna, śmiało można ją blendowac.
4. Sok pomarańczowy z kartonu się tutaj nie sprawdzi. Trzeba go wycisnąć samemu lub zaopatrzyć się w hipermarkecie z maszyną do wyciskania tego pomarańczowego nektaru.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!

Wasz,
Rozkoszny

Bezproblemowy krem z dyni z sokiem pomarańczowym i chili 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

24 komentarze

TojaAnaK 10 października, 2019 - 9:16 pm

Ten krem jest obłędny. Wyjadłam łyżkami z garnka🤭

Reply
rozkoszny 10 października, 2019 - 9:35 pm

Polecam się 😛🙌

Reply
Izabela 7 listopada, 2019 - 8:33 pm

Zrobiłam dziś.. i jutro też zrobię! Uwielbiam!

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2019 - 9:30 pm

aaaaa <3

Reply
zihlava 7 września, 2020 - 2:22 pm

Najlepszy przepis na zupe dyniowa 🙂 a robilam ich juz kilka. Dzieki!

Reply
rozkoszny 7 września, 2020 - 2:40 pm

Cieszę się!

Reply
Ada 19 października, 2020 - 2:21 pm

Przepyszna zupa!!! Wreszcie zupa z dyni, która nie jest mdła. Pomarańcze świetnie podkręcają jej smak 🙂 No i jak się okazuje, wcale nie potrzebuje dodatku mleka. 😉 Nowa ulubiona!
Dziękuję 🙂

Reply
rozkoszny 20 października, 2020 - 12:00 am

<3

Reply
Nat 21 października, 2020 - 6:16 pm

Pyszny krem! obłęd! to mój pierwszy przepis z tej strony, ale mam już mnóstwo okienek pootwieranych z kolejnymi do wykonania:) Super naprawde, jestem oczarowana ! na pewno zamawiam książkę. Od dziś jestem wierną fanką 🙂

Reply
rozkoszny 21 października, 2020 - 10:46 pm

Bardzo się cieszę, że tak od pierwszego kęsa!

Reply
Magda 17 listopada, 2020 - 10:11 pm

Obłędny!!! Nie spodziewałam się. Dziekuje

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2020 - 11:56 pm

Smacznego!

Reply
Ula 1 grudnia, 2020 - 10:28 am

Czy zamiast serka nada się mleko kokosowe (akurat mam otwarte) czy tez nie pasuje tym razem ??
Uwielbiam Twoją książkę!!!

Reply
rozkoszny 1 grudnia, 2020 - 1:01 pm

Tak!

Reply
Aśka 7 września, 2021 - 7:22 pm

Dzięki Tobie polubiłam dynie!! Genialna zupa!!

Reply
rozkoszny 8 września, 2021 - 5:51 pm

cieszę się <3

Reply
Aleksandra 27 października, 2021 - 12:41 am

jaka jest waga dynii po upieczeniu i odkrojeniu skorki? mam juz gotowa upieczona dynie i nie wiem jaka miala wage przed upieczeniem 😀

Reply
rozkoszny 27 października, 2021 - 10:35 am

niestety nie mierzyłem

Reply
Sylwia 22 października, 2022 - 2:20 pm

Pestki usunąć z dyni przed pieczeniem? 🙂

Reply
rozkoszny 22 października, 2022 - 7:14 pm

Hej, tak

Reply
Oldżi 28 października, 2022 - 4:18 am

Najlepsza dyniowa jaką jadłam do tej pory 😀 A ten kick duetu chilli z pomarańczą 10/10. Dzięki rozkoszny!

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:11 am

<3

Reply
Natalia 30 września, 2023 - 7:24 pm

Najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam! Dobrze, że jesteś Rozkoszny 😉

Reply
Kasik 4 listopada, 2023 - 8:42 am

Rozkoszny, czy zamiast sosu sojowego mogę dać suszone grzyby ? Czy mam je wcześniej namoczyć ? I jeśli tak, to ile ? 🙂

Reply

Skomentuj TojaAnaK Cancel Reply