Chłodnik z ogórka i oliwek

Chciałbym ogłosić, że chłodnik z botwinki ma nowego konkurenta – ogórkowego. Pełnego aromatycznego kminu rzymskiego i – co jeszcze lepsze – oliwek, które pojawiają się wraz z zastrzykiem przyjemnie słonego, tłuściutkiego smaku. Jego atutem są także: brak czerwonych plam w całej kuchni oraz ekspresowość wykonania.

Fala upałów odbiera mi przyjemność z gotowania. Albo i nie, jeśli przygotowuję chłodniczek, taki, który ugasi moją żądzę jedzenia pełnego smaku i aromatów. Chłodnik ogórkowy zawsze wydawał mi się jednak gorszym odpowiednikiem tego z botwinki. Nawet połączony z awokado nie miał za dużo smaku. Cóż się dziwić, ogórek to prawie sama woda. Trochę namieszałem i w moim garnku zaczęło pachnieć bliskochwschodnio, aromatem kuminu. Później poszły oliwki, nadające boskiej słoności przy każdym kęsie. Nie ma więc co się dziwić, że na jednej misce nie poprzestaję.

Chłodnik z ogórka i oliwek
4 porcje
3 ogórki szklarniowe
½ pęczka koperku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
sok z ½ cytryny
4-5 ugotowanych ziemniaków
800 g maślanki
½ szklanki (70 g) oliwek zielonych
jajka gotowane 7 minut (we wrzątku)
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa, do podania
oregano, do podania (opcjonalnie)

1. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz wodę wytrąconą z ogórków. Dodaj 1/2 łyżeczki soli.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj, połącz z ogórkiem i kminem rzymskim. Dodaj maślankę, sok z cytryny, oliwki przekrojone na połówki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z jajkiem o rozkosznie płynnym żółtku, chlustem oliwy i garścią listków oregano.

Rady/porady
Aby przygotować idealne jajka na półtwardo, czyli takie o ściętym białku i półpłynnym żółtku, włóż do osolonego wrzątku jajka i gotuj je 7 minut. Przelej lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

25 komentarzy

Marylou 17 czerwca, 2019 - 7:09 pm

Czy można pominąć/zastąpić czymś oliwki? Niestety coś nam nie po drodze 🙈

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2019 - 7:18 pm

Co myślisz o kaparach?

Reply
Gosia 21 czerwca, 2019 - 8:09 pm

A mogę użyć małosolnych? 🙂

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2019 - 8:18 pm

Wyjdzie kompletne inne danie, ale myślę, że to całkiem dobry pomysł 🍴

Reply
Dorota 29 czerwca, 2020 - 1:51 pm

Czy mogę zamiast maślanki dać jogurt naturalny?

Reply
rozkoszny 29 czerwca, 2020 - 5:26 pm

Z maślanką efekt jest najlepszy, ale tak – tylko musi być rzadki, najwyżej rozrzedź go odrobina mleka

Reply
Konrad 29 czerwca, 2020 - 2:09 pm

Głupie pytanie, ale czy można czymś zastąpić maślankę?

Reply
rozkoszny 29 czerwca, 2020 - 5:26 pm

Maślanka jest najlepsza, ale: kefirem, zsiadłym mlekiem, rzadkim jogurtem

Reply
dominika 1 lipca, 2020 - 10:35 pm

czy można użyć Light Buttermilk (maślankę odtłuszczoną)? Niestety taką zakupił mój mąż.

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2020 - 11:06 pm

nigdy nie próbowałem takiego tworu 🙁

Reply
Milena 8 sierpnia, 2020 - 6:03 pm

A czy mogą być ogórki gruntowe?

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2020 - 6:31 pm

tak!

Reply
GosiaWB 21 czerwca, 2021 - 3:48 pm

Dzisiaj temperatura 31°C i postanowiłam zrobić chłodnik. Wyszedł rewelacyjny. Po prostu niebo w gębie:)
Dziękuję za prosty i szybki przepis.

Reply
rozkoszny 21 czerwca, 2021 - 9:02 pm

Uściski!

Reply
Cat 22 czerwca, 2021 - 9:52 am

Czy mozna zastapic maslanke mlekiem roslinnym? 🙂

Reply
rozkoszny 22 czerwca, 2021 - 10:31 am

obawiam się, że napój roślinny będzie zbyt rzadki i chudy – może niesłodzonym jogurtem sojowym/kokosowym?

Reply
Sanaya 25 czerwca, 2021 - 9:43 pm

Korci mnie dodać do tego jeszcze podprażone orzechy włoskie

Reply
Dominika 1 lipca, 2021 - 9:56 am

pyszne!

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2021 - 10:05 am

cieszę się, że smakuje ,3

Reply
Mary 1 sierpnia, 2021 - 2:30 pm

Super przepis! Doprawiłam jeszcze na koniec przyprawą do tzatzików i wyszło mega!

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2021 - 4:32 pm

Super!

Reply
Kasia 3 sierpnia, 2021 - 3:40 pm

Boski chłodnik , ja bym na to nie wpadła a dzięki młodej osobie Tobie i mojej circe która mi Twoje przepisy pokazała odkrywam nowe smaki z rozkoszą . Dziekuje

Reply
rozkoszny 4 sierpnia, 2021 - 10:17 am

cieszzę się!

Reply
Mateusz 14 sierpnia, 2021 - 4:03 pm

Boski chłodnik. Ja zastąpiłem koperek – kolendrą i górę posypałem pestkami dynii ;))

Reply
rozkoszny 14 sierpnia, 2021 - 6:06 pm

pysznie!

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply