Makaron z kurkami i prosciutto

Każdy ma prawo do takiego posiłku. Szybkiego, kojącego wszystkie zmysły i zaspokajającego zachcianki. Makaron w kremowym sosie z sowitą ilością kurek, które tak wszyscy kochamy, i pokruszonym prosciutto wysmażonym na chrupko. Trudno odmówić sobie dokładki.

Nie ma osoby, która by się nie rozpłynęła nad tym makaronem. To as w rękawie, gdy chcę zrobić komuś (lub sobie) dobrze. Najważniejsze są kurki, więc trzeba je należycie przygotować. Muszą być dobrze oczyszczone, bo kawałki piasku mogą kompletnie zniszczyć finalny efekt. Grzyby należy zasypać solą i zalać wrzątkiem – cały brud powinien opaść na na dno. Po osuszeniu smażymy na mocno rozgrzanej patelni nie mieszając często i już nie soląc, aby kurki nie puściły wody.

Makaron z kurkami i prosciutto 3

Makaron z kurkami i prosciutto:
2 porcje (lub 1 dla bardzo głodnego człowieka)
200 g kurek
2 plastry prosciutto
½ cebuli, pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
150 g makaronu, najlepiej tagliatelle lub pappardelle
¼ szklanki śmietany 30%
świeżo mielony pieprz, parmezan, rozmaryn

Kurki włóż do dużej miski, zasyp łyżeczką soli i zalej wrzątkiem. Piasek i brud powinien opaść na dno. Wyłóż grzyby, przelej zimną wodą i dokładnie osusz.

Na dużej patelni (najlepiej żaroodpornej) rozgrzej 2 łyżki oliwy. Rozłóż na niej całe plasterki prosciutto, smaż 5 minut aż się porządnie zarumienią. W połowie obróć na drugą stronę. Usmażone prosciutto przełóż na papierowy ręcznik i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Na patelnię po prosciutto wlej kolejną łyżkę oliwy, rozgrzej ją. Dodaj kurki i smaż je 6 minut na dużym ogniu, mają się zezłocić. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj cebulę, czosnek oraz rozmaryn. Dopraw także solą i pieprzem. Smaż jeszcze minutę.

W międzyczasie ugotuj makaron – koniecznie musi być al dente. Prawdopodobnie czas gotowanie będzie 2-3 minuty krótszy niż podany na opakowaniu. Zachowaj wodę po gotowaniu

Ugotowany makaron wraz z ½ szklanki wody po gotowaniu go przełóż na patelnię z kurkami. Dodaj ¼ szklanki śmietany, 1 pokruszony plaster prosciutto i dokładnie wymieszaj. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Przełóż na talerze i podawaj posypany parmezanem oraz pokruszonym plastrem prosciutti.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Makaron z kurkami i prosciutto 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Mag 18 września, 2018 - 1:40 pm

Dziś zrobię 😊 kurki już kupiłam tylko muszę zebrać się w sobie by wejść do kuchni😉

Reply
Sonia 10 września, 2020 - 3:46 pm

A czy ze śmietanką kokosową się uda?

Reply
rozkoszny 10 września, 2020 - 5:31 pm

powinno się udać!

Reply
Sonia 12 września, 2020 - 5:41 pm

Udało się! 🙂 Wyszło… rozkosznie! 🙂 <3

Reply

Skomentuj Mag Cancel Reply