Nie ma czekolady i co teraz? Są michałki, michaszki i inne cuda. Jest jedno z lepszych brownie jakie zjdłeś: z kruchą, cienką skórką z zewnątrz, ciągnącym, miękkim czekoladowym środkiem i wystrzałowymi fistaszkami gdzieś pomiędzy.
Uściślijmy, pod pseudonimem Rozkoszny ukrywa się osoba o imieniu Michał, która nie cierpi cukierków michałków. Jednak pod presją czasu i potrzebą chwili musiała stworzyć brownie, a z braku czekolady na stanie zdecydowała się na czekoladowe cukierki, które cieszą się powodzeniem wśród domowników. Rezultat był wręcz oszałamiający, bo kto by się spodziewał, że z michalków wyjdzie prawdziwie czekoladowe brownie o intensywnym smaku. Dzięki upieczeniu w keksówkach, ciasto długo zachowuje świeżość, a każdy kawałek zawiera chrupiącą skórkę i ciągnący środek, to jest fair!
Na koniec pozwolę sobie przytoczyć cytat z mojego przyjaciela Igora Szmulika: „Człowiekiem nie jest ten co życie poznaje sercem, lecz ten co wszystko nakłuwa widelcem”.
Michałkowe brownie
dwie keksówki 22 cm x 10 cm
450 g cukierków michałków
180 g masła
3 jajka
170 g cukru
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
3 łyżki kakao niesłodzonego
¾ szklanki orzeszków ziemnych + do posypania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dwie keksówki 22 cm x 9 cm lub blaszkę 20 cm x 30 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. W misce wymieszaj przesianą mąkę z solą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i kakaem.
W kąpieli wodnej rozpuść michałki i masło: w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą umieść składniki i delikatnie gotuj mieszając. Przestudź masę, nie może być zbyt gorąca.
Jajka ubij z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą, jasną masę. Dodaj 3 łyżki masy czekoladowej, wymieszaj. Dodaj resztę roztopionych michałków, połącz. Dodaj mieszankę z mąką i wymieszaj. Wyłóż do dwóch keksówek i posyp orzeszkami ziemnymi. Piecz 25 – 30 min (keksówki) lub 20 min (blaszka). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, wtedy będzie jeszcze smaczniejsze!
Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!
Wasz,
Rozkoszny
Michałki moje ulubione cukierki 🙂 będzie robione! 🙂
w takim układzie to koniecznie!
TEN środek… ślinak cieknie…
#foodporn hihi
jejku, genialne. Muszę spróbować 🙂
dziękuję <3 koniecznie daj znac jak Ci smakuje taka wariacja! 🙂
wyszło świetne, co prawda zapomniałam dodać kakao ale i tak było pycha 😛
polecam jeszcze pokryć ciacho kremem z mascarpone i masła orzechowego 😀
Oooo to już totalna rozkosz 😍👌
A ja mam takie pytanko odnośnie tego ciasta – jaką ono powinno mieć konsystencję, gdy przelewamy je do formy (raczej lejące czy bardziej zwarte, do przekładnia łyżką)? 😊
Z góry dziękuję za odpowiedź! 😊
A ja mam takie pytanko – jaką konsystencję powinno mieć ciasto, które przelewamy do formy (raczej lejące czy bardziej zwarte, do przekładnia łyżką)? 😊
Z góry dziękuję za odpowiedź! ☺️
Lejące, łyżka będzie tylko potrzebna do wyskrobywania ciasta 😉
A czy myślisz, że udałoby się zrobić to brownie w wersji ciasteczek? 😊
Muffiny brownie byłyby, ale do ciastek trzeba by było dodać więcej mąki, bo ciasto rozleje się na blaszce. Próbuj i koniecznie daj znać co wykombinowałaś 😊
Mam pytanie, do zrobienia brownie można użyć michałków w białej czekoladzie, czy jednak powinny być klasyczne? 😊
To może być jedank za słodkie, zostałbym przy klasycznych 😀
Dziękuję pięknie za radę 😃 Nie pozostaje mi teraz nic innego, jak wypróbować przepis ❤️
nie ma wyjścia 😉 <3
Właśnie wyszło z piekarnika, zapach cudowny ale muszę poczekać na jutrzejszych gości, żeby spróbować :*
mam nadzieję, że goście będą równie zachwyceni jak ja, wesołych świąt! <3
Orzeszki ziemne solone czy nie?
Ja użyłem niesolonych, ale wiemy, że czekolada i sól współgra więc takie też się nadadzą 👌