Moelleux au chocolat, fondant lub lawa czekoladowa

Jest to mała babeczka, z której po przebiciu widelczykiem, ze środka, jak lawa z wulkanu, wydobywa się gorąca, płynna ciemna czekolada. Nie sposób się jej oprzeć…

Nie lubię czekolady, przynajmniej nie przepadam. W tym momencie prawdopodobnie wywołałem konsternację na twarzach wielu z Was. Bo jak to, poprawia nastrój, łagodzi ból, a endorfiny w niej zawarte przynoszą szczęście. Nie mogąc sobie pozwolić na taką cukierniczą ignorancję, biorę sprawy w swoje ręce. Topię, przesiewam, siekam, mieszam, ucieram, a wszystko, aby tworzyć czekoladowe słodkości, które zaspokoją moje wymagania. Tak, czekolada wymieszana z innymi ingrediencjami staje się zdecydowanie przyjemniejsza. Powstają przeróżne cupcakes, brownies, torty, ciasteczka, aż w końcu ona – moelleux au chocolat. To klasyczny francuski deser, którego nazwę prawdopodobnie będziecie musieli wrzucić w Google Translate i włączyć opcję słuchania. Przy okazji jak to zrobicie, dowiecie się, że w dosłownym znaczeniu oznacza ona „miękką czekoladę”. Jest to mała babeczka, z której po przebiciu widelczykiem, ze środka, jak lawa z wulkanu, wydobywa się gorąca, płynna ciemna czekolada. Nie sposób się jej oprzeć…

Przepis był już na blogu i wstawiam go jeszcze raz z nowymi zdjęciami oraz w nowej oprawie. Gościła u mnie dziś ekipa TVP3, dla której przygotowałem właśnie ten deser. Receptura wciąż ta sama, a zachwyca. Bądźcie na bieżąco z moim social media, a na pewno nie przegapicie rezultatów nagrań.

Moelleux au chocolat, fondant lub lawa czekoladowa 4 Moelleux au chocolat, fondant lub lawa czekoladowa 5

Moelleux au chocolat – fondant czekoladowy
8 porcji
170 g gorzkiej czekolady 60-70%, drobno posiekanej
170 g masła, posiekanego w kostkę
140 g jasnobrązowego cukru,
80 g mąki
szczypta soli morskiej
6 szczęśliwych jajek, ubitych
extra: masło, kakao

Przygotuj 8 kokilek lub foremek na muffins (pojedynczych) o pojemności 80 ml*. Natrzyj je dokładnie masłem i obsyp kakao (nadmiar wysyp). Od tej czynności zależy, czy Twoje babeczki będą pięknie wyślizgnąć się z formy i będą majestatycznie prezentować się na talerzyku!

Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w metalowej misce postawionej na rondlu z wrzątkiem), mieszając od czasu do czasu. Zmieszaj w misce mąkę, sól i cukier. Roztopioną czekoladę wymieszaj z jajkami, a następnie z suchymi składnikami. Przełóż masę do wcześniej przygotowanych foremek i odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki (!)**.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. piecz babeczki 10 – 15 minut, aż wierzch stwardnieje, a wewnątrz będą wciąż miękkie. Można to sprawdzić wykałaczką, wtykając ją w środek ciasta – po wyjęciu powinna być wilgotna. Jest tu duży margines błędu i trzeba nauczyć się swojego piekarnika. Moje potrzebują 12 minut. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 2 minuty, a następnie wyrzuć z kokilek (najlepiej od razu na talerzyk, na którym będzie serwowana). Podawaj od razu z bitą śmietaną z mascarpone, malinami i borówkami.

* Możesz sprawdzić pojemność foremek napełniając je wodą z miarki o odpowiedniej pojemności.

** Dlaczego? Pieczenie zimnego ciasta spowoduje wolniejsze rozprzestrzenianie się ciepła, a więc rzadszą konsystencję środka.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Moelleux au chocolat, fondant lub lawa czekoladowa 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Martyna 22 sierpnia, 2017 - 7:01 pm

Mhhm, palce lizac! Napewno sprobuje zrobic ♡

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2017 - 9:59 pm

daj znać jak wyszło! 🙂

Reply
Ola 22 sierpnia, 2017 - 10:00 pm

Mega i jeszcze raz mega

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2017 - 10:06 pm

dziękuję ślicznie ^^

Reply
Smaker 22 sierpnia, 2017 - 10:01 pm

a marzyła mi się taka, jadłem w restauracji…

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2017 - 10:06 pm

a to takie proste… spróbuj!

Reply
Emi 26 sierpnia, 2020 - 3:18 pm

A czy jak przygotuje wczesniej i podam zimne tez wyplynie czekolada i bedzie pysznie?

Reply
Daria 22 sierpnia, 2017 - 10:03 pm

Piękne zdjęcia, za takie masz 3 moje głosy w nagrodzie Saveur 🙂

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2017 - 10:07 pm

oh, dziękuję pięknie 🙂

Reply
Anonim 23 sierpnia, 2017 - 9:29 am

ojjjj, do zrobienia na pewno ! Kocham czekolade i wszystko co ją zawiera <3

Reply
rozkoszny 23 sierpnia, 2017 - 9:45 am

to będzie w takim razie mocny czekoladowy pocałunek, rozkosz! <3

Reply
Krystian Łapkowski 24 sierpnia, 2017 - 9:59 am

Wyszyły IDEALNE

Reply
rozkoszny 24 sierpnia, 2017 - 10:01 am

mistrz!

Reply
Anonim 10 września, 2017 - 9:04 am

Goście zachwyceni 🙂 Dzięki za przepis!

Reply
rozkoszny 10 września, 2017 - 9:39 am

Przyjemność po mojej stronie 😊

Reply
Anonim 24 września, 2017 - 7:58 am

Wyszły IDEALNIE. Rozkosz <3

Reply
rozkoszny 24 września, 2017 - 5:35 pm

rozkoszujmy się <3

Reply
Agata 15 października, 2020 - 5:45 pm

Jakiego rozmiaru są szczęśliwe jajka? 😀

Reply
rozkoszny 15 października, 2020 - 6:41 pm

zawsze duże! ^^

Reply
Moni 17 marca, 2021 - 8:55 am

Czy przepis sprawdzi się w przypadku większych kokilek (180 ml) rozkładając ciasto na 4 kokilki i wydłużając czas pieczenia ?:)

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 5:04 pm

jasne, śmiało, próbuj!

Reply
ANGIE 15 grudnia, 2023 - 8:35 pm

Czy można upiec fondant w nieco większym naczynku? Tak jakby masa na 2 fondanty w jednym naczyniu.

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2023 - 1:07 pm

teoretycznie można, ale nie będzie to aż tak escetyczne

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply