Proste placuszki na maślance

Puszyste placuszki na maślance, delikatne i wysmażone na złoto. Najlepiej smakują polane sowitą porcją miodu i podane z jeszcze większą ilością owoców jagodowych. Nie mają sobie równych.

To chyba mój ulubiony przepis na placuszki vel pancakes. Robi się je naprawdę błyskawicznie (hop, siup, chlup i gotowe!), a dodatek maślanki sprawia, że są bardzo delikatne, puszyste, ale do tego o smaku, który przypomina mi dzieciństwo – proziaki. Regionalne, podkarpackie placki chlebowe robione na sodzie i maślance właśnie. Maślanka to produkt uboczny przy produkcji masła, więc wszyscy ją tutaj lubimy, a po spróbowaniu tych placuszków naprawdę pokochamy.

Proste placuszki na maślance 3

Proste placuszki na maślance:
3-4 porcje
1 ½ szklanki mąki (⅓ można zastąpić pełnoziarnistą)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanki maślanki
2 jajka “zerówki”
3 łyżki masła, roztopionego

Suche składniki wymieszaj. Połącz maślankę, masło i jajka. Dodaj do przygotowanej mąki.

Rozgrzej dużą patelnię wraz z olejem lub masłem klarowanym. Nakładaj porcje o wielkości około ⅛ szklanki (ja robię to miarką) i smaż na umiarkowanym ogniu około 3 minuty, następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty. Podawaj z miodem i owocami.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Proste placuszki na maślance 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

23 komentarze

Kasia 18 września, 2018 - 8:25 am

Wyglądają obłędnie!

Reply
rozkoszny 18 września, 2018 - 6:44 pm

Bardzo mi miło ☺️

Reply
Hortensja 17 maja, 2019 - 11:47 am

Hmm czy tej soli to nie miała być jednak szczypta, a nie łyżeczka? 🙂

Reply
rozkoszny 17 maja, 2019 - 11:53 am

Łyżeczka. Sól jest potrzebna do wydobycia smaku 🍴

Reply
Mamma 12 sierpnia, 2019 - 9:33 pm

Potwierdzam, są pyszne. Dałam 3 łyżeczki a nie łyżki cukru.

Reply
rozkoszny 12 sierpnia, 2019 - 10:21 pm

Dziękuję pięknie!

Reply
Ida 3 kwietnia, 2020 - 5:49 pm

czy wyjdą na mące orkiszowej?

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2020 - 6:38 pm

Tak, na orkiszowej jasnej

Reply
Ania 19 lipca, 2021 - 9:01 am

Pyszne są!

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2021 - 4:17 pm

<3

Reply
Anna 1 sierpnia, 2021 - 5:27 pm

Co oznacza – jajka „zerówki” – przepraszam ale jestem tu nowa 🙂

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2021 - 11:05 pm

jajka kategoria 0, czyli ekologiczne

Reply
Kasia 3 listopada, 2021 - 11:05 am

Czy mozna uzyc kefiru zamiast maslanki ? (ew. jogurt naturalny)? 🙂

Reply
rozkoszny 3 listopada, 2021 - 6:43 pm

tak

Reply
Vanessa 4 grudnia, 2021 - 9:49 am

Czemu moje smakowały soda/proszkiem do pieczenia?☹️

Reply
rozkoszny 4 grudnia, 2021 - 11:48 am

Może sypnęło się za dużo? 🙂

Reply
Bies 29 lipca, 2022 - 1:38 pm

Jako mieszkanka Podkarpacia muszę zaprotestować: ten przepis to bardziej amerykańskie pancakesy na słono niż proziaki. Proziaki to wytrawne placuszki, bardziej zbite niż lekkie, które równie dobrze mogą zastąpić chleb. Jakkolwiek dobre w smaku, z oryginałem mają niewiele wspólnego 🙂

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2022 - 8:04 pm

Napisałem jedynie, że mi je trochę przypominają 🙂

Reply
Ania 2 lutego, 2023 - 6:59 pm

Placuszki są obłędne!!! Dziękuję za przepis – to teraz nasze ulubione 🌷💖

Reply
Marta 7 stycznia, 2024 - 8:28 am

Zrobiłam je z bananem i polałam syropem klonowym – pychota

Reply
rozkoszny 11 stycznia, 2024 - 11:30 am

super!

Reply
Kinga 24 marca, 2024 - 8:19 am

Czy biała należy ubić bądź wcześniej całe jajka ubić ?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2024 - 11:00 am

nie, nie ubijamy

Reply

Leave a Comment