Sernik Trzech Miast Hiszpanii

Jeśli myślisz o najprostszym serniku na świecie: gładkim, aksamitnym, maziastym, to jest to ten przepis.

Serio najprostszym. I mam tu na myśli przygotowanie, jak i smak. Szybkie ugniatanie ciasteczkowej masy, miksowanie składników i hop do piekarnika na 40 minut, bez potrzeby kąpieli wodnej czy innych zabiegów chuchania i dmuchania, aby nie popękał. Ten sernik może się przyrumienić, urosnąć, a potem trochę opaść. Nie ma to znacznie, i tak zostanie hojnie przykryty kwaskowatą, orzeźwiającą klajdrą, i będzie prezentować się majestatycznie.

Po przeprowadzce do Madrytu momentalnie zacząłem tęsknić za twarogiem, a co za tym idzie, za sernikiem. Nie sposób dostać tutaj twaróg (choć może ktoś ma jakieś informacje?), więc postanowiłem się chociaż rozpieścić tym drugim. Zdałem się na kultowy przepis z magazynu Gourmet z października 1999 roku. Nazwa pochodzi od kawiarni, w której był serwowany do jej zamknięcia w połowie lat 70. Ludzie szaleją na jego punkcie. Moi goście także. Zaserwowałem go na kolacji urodzinowej mojej przyjaciółki Mai. Ochów i achów nie było końca. Na życzenie porozsyłałem wszystkim chętnym przepis z moim uwagami i zmianami. Myślę, że też będziecie zainteresowani.

Sernik Trzech Miast Hiszpanii 4

Sernik Trzech Miast Hiszpanii
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
szczypta soli
90 g masła, roztopionego

Masa
700 g serka kremowego typu Philadelphia lub tłustego twarogu sernikowego mielonego trzy razy, w temperaturze pokojowej
4 duże jajka “zerówki”. w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) cukru
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Klajdra
400 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka zblenduj na pył. Wymieszaj je z solą i roztopionym masłem. Wylep masą ciasteczkową tortownicę o średnicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód). Formę przełóż do lodówki.

2. Utrzyj ser, aż nabierze lekkości. Zacznij dodawać jajka, jedno po zmiksowaniu drugiego. Dodaj cukier, sól i wanilię, zmiksuj na małych obrotach. Upewnij się, czy ser nie osiadł na dnie miski. Przelej masę do tortownicy. Piecz przez 40 – 45 minut, aż boki sernika będą ścięte, a środek wciąż trzęsący się przy poruszaniu formy. Sernik może się zarumienić, urosnąć i opaść, nie ma to tu znaczenia.

3. W międzyczasie, kiedy sernik się piecze, przygotuj klajdrę. Zmiksuj kwaśną śmietanę z cukrem i wanilią. Przełóż masę na sernik, zaczynając od brzegów, a następnie rozprowadzając masę do środka. Piecz przez 10 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw go w nim jeszcze 10 minut.

4. Gdy sernik jest jeszcze gorący, za pomocą noża, oddziel go od tortownicy. Dzięki temu będzie miał ładne, równe brzegi. Wystudź, a następnie schodź w lodówce minimum 6 – 8 godzin. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, jedzony przy dobrej kawie.

Rady/porady
1. Pamiętaj, aby ser i jajka wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Muszą być one w temperaturze pokojowej.
2. Sernik najlepiej podać z sosem z gotowanych owoców leśnych. Wrzuć do garnka owoce mrożone lub świeże, dodaj 2 – 3 łyżki cukru lub miodu oraz sok z cytryny. Zagotuj i polewaj sernik tuż przed podaniem.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. 

Wasz,
Rozkoszny

Sernik Trzech Miast Hiszpanii 5

Sernik Trzech Miast Hiszpanii 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

43 komentarze

Beata 28 września, 2019 - 9:30 am

Az mi przyszla ochota na sernik, mmmmm

Reply
rozkoszny 28 września, 2019 - 9:39 am

niech nic Cię nie powstrzymuje 🙈

Reply
Kama 15 grudnia, 2020 - 5:27 pm

Jak myślisz o ile powinnam zwiększyć proporcje jeżeli chciałabym zrobić sernik, nie w tortownicy a na blasze tradycyjny „polski” babciny wymiar 😀

Reply
Beata 28 września, 2019 - 9:50 am

A czy na spod to moge po prostu zmielic platki owsiane zamiast ciasteczek?

Reply
rozkoszny 28 września, 2019 - 10:39 am

Niestety nie próbowałem, ale myślę, że mogłoby się to sprawdzić. Podpiekłbym ją jednak

Reply
Beata 7 października, 2019 - 8:15 am

Tak zrobie i dam znac jak wyszlo.

Reply
rozkoszny 7 października, 2019 - 9:27 am

Zawczasu życzę smacznego!

Reply
Beata 19 października, 2019 - 10:21 pm

Wszystko pieknie sie udalo, zmielilam platki owsiane, dodalam troche kakao i masla i podpieklam. Caly sernik wyglada wytwornie ( co zreszta pokazalam na instagramie) i pyszny.

rozkoszny 20 października, 2019 - 4:54 pm

Niech żyją serniki! Dziękuję za donos, serdeczności

Marcelina 2 października, 2019 - 8:50 am

Ile jajek w rozmiarze M trzebaby użyć? 🤔

Reply
rozkoszny 2 października, 2019 - 8:52 am

Użyłbym wciąż tyle samo 🙂

Reply
Gabi 25 listopada, 2019 - 9:28 am

Jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Góra/dół? Zawsze mam problem jak powinien być ustawiony piekarnik przy wypiekach 🙂
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 25 listopada, 2019 - 10:27 am

U mnie zawsze góra-dół 🙂

Reply
Justyna 29 listopada, 2019 - 3:27 pm

Za 5 minut wyjmuję z piekarnika i pełna obaw jestem bo moja śmietana na wierzchu nie taka gładka i nie mam pojęcia czy to się ścięło
Pewnie dowiem się jutro po wyjęciu z lodówki 🙂

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2019 - 11:33 am

I jak, dało radę? 🙂

Reply
Oliwia 7 grudnia, 2019 - 9:06 pm

Jeśli nie Philadelphia to jaki twaróg polecasz?

Reply
rozkoszny 7 grudnia, 2019 - 10:23 pm

Możesz użyć innych serków kremowych jak np. łaciaty – a z twarógów np. twaróg sernikowy Piatnicy

Reply
Tomasso 11 kwietnia, 2020 - 7:18 am

Roztopione masło ma być dodane ciepłe czy takie roztopione w temperaturze pokojowej

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 10:48 am

Nie ma to znaczenia

Reply
Monika 12 kwietnia, 2020 - 10:49 am

Upiekłam mój pierwszy sernik w życiu 💗 wygląda pięknie aż żal kroić, jeszcze będą truskawki na ciepło ⚡

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2020 - 1:31 pm

To był dobry wybór <3

Reply
Patrycja 12 kwietnia, 2020 - 11:26 pm

Robiłam na te Święta. Wyszedł cudowny. Najlepszy jaki w życiu zrobiłam.. jakim cudem wszystko co robię z Twoich przepisów tak doskonale „wychodzi”?
Polecam jeszcze szarlotkę z palonym masłem i solą – mniam
a także placuszki bananowe.. resztę będę sprawdzać! nie mogę się doczekać. 💛

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2020 - 11:36 am

Bardzo mi miło! Trzymaj się ciepło <3

Reply
Ela 30 października, 2020 - 9:30 pm

Witam, sernik urósł strasznie potem strasznie opadł. Tak ma być?

Reply
rozkoszny 30 października, 2020 - 11:43 pm

Nie 🙁 prawdopodobnie za długo masa była miksowana

Reply
Agnieszja 24 marca, 2021 - 2:35 pm

Książkę mam już w 80% opanowaną, teraz czas na stronę www . Po prostu wszystko wychodzi aż palce lizać!!!!

Reply
rozkoszny 24 marca, 2021 - 4:25 pm

miód na moje uszy <3

Reply
Asia 31 marca, 2021 - 4:43 pm

Cześć 🙂 Czy jeśli moja tortownica ma średnicę 28cm, to muszę zmieniać proporcje składników? Czy po prostu liczyć się z tym, że sernik będzie bardziej płaski? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Reply
rozkoszny 31 marca, 2021 - 6:37 pm

cześć, zwiększ może liczę składników o 1.5

Reply
Dorota 29 kwietnia, 2021 - 5:17 pm

A jeżeli nie chcę klajdry 😉? Czy bez niej będzie też dobry , jak myślisz ?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2021 - 5:41 pm

polewa z kwaśnej śmietany nadaje kwasowości, jest to absolutnie konieczna!

Reply
Dorota 29 kwietnia, 2021 - 8:16 pm

Cześć jeszcze jedno pytanie …sernik się piecze , klajdra się robi …potem otworzyć gorący piekarnik , położyć klajdrę na wierzch i piec jeszcze 10 min w 180?
Pomocy !

Reply
rozkoszny 30 kwietnia, 2021 - 4:53 pm

tak, tak jak w przepisie 🙂

Reply
Dorota 2 maja, 2021 - 3:05 pm

Udało się !! Dziękuję !
Dziś bułeczki cynamonowe …dobre na deszcz i chłód

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 12:33 pm

<3

Reply
Karola 2 października, 2021 - 10:45 am

Czym różni się sernik wart kradzieży od sernika trzech miast Hiszpanii?

Reply
rozkoszny 3 października, 2021 - 1:42 pm

Oba to podobny typ nowojorski, ale sernik wart kradzieży jest bardziej kremowy

Reply
Ewela 9 kwietnia, 2023 - 3:05 pm

Jakie to jest pyszne:)) mmm u mnie w wersji z truskawkami i ciepła polewa czekoladowa:))

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2023 - 11:44 am

Super!

Reply
Basia 9 kwietnia, 2023 - 10:35 pm

Cześć, czy można użyć serka ziołowego? Co by trzeba było wtedy zmienić w składnikach?

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2023 - 11:46 am

Nie, nie polecam

Reply
Basia 10 kwietnia, 2023 - 6:07 pm

Dziękuję. W takim razie nie będę eksperymentować. Życzę wesołych Świąt i pozdrawiam!

Reply
Ewa 23 grudnia, 2023 - 8:16 am

Robie na Swieta, a wcześniej zrobiłam go juz 2 razy! Za każdym razem ekstra. Mam tylko zawsze dylemat ile czasu ma siedzieć ten spód w lodówce…

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply