Wytrawna owsianka z masłem miso

Sceptycy zostańcie, będzie warto, obiecuję. Nie z jabłkiem i cynamonem, malinami czy truskawkami, a z jajem sadzonym i groszkiem cukrowym. O niesamowitym smaku, pełnym we wyznacznik hipnotyzujących, kulinarnych uniesień – umami. Z masłem i japońską pastą miso.

Dojrzałem. Nie mogłem do tej pory nawet myśleć o owsiance na słono, ba, nawet tej gotowanej na wodzie. Jednak wszystko się zmieniło kiedy rozpuściłem w owsiance masło miso, pełne piątek smaku umami. Eksplozja kubków smakowych nie do opisania, a jeszcze podana z chrupiącym, słodkim groszkiem i jajkiem sadzonym smażonym na maśle klarowanym, które po przebiciu żółtka, rozpływa się w misce, tworząc intensywnie żółty sos. Niebo.

Pastę miso można kupić w dużych hipermarketach, w sklepach z żywnością orientalną lub przez internet. W trzech odcieniach, warunkujących je intensywność – polecam jasną, najdelikatniejszą. Kosztuje trochę, ale przechowywana w lodówce wystarczy na długo. Do sosów, do warzyw, do ramenu, do tej boskiej owsianki.

Wytrawna owsianka z masłem miso 6Wytrawna owsianka z masłem miso 7 Wytrawna owsianka z masłem miso 8

Wytrawna owsianka z masłem miso:
na dwie porcje (masła wystarczy na więcej)
Masło miso:
4 łyżki masła, miękkiego
1 łyżka jasnej pasty miso
1 łyżeczka miodu
świeżo mielony pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce widelcem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw. Do owsianki potrzebne będą jedynie 2 łyżki, resztę przykryj i przechowuj w lodówce do około 5 dni.

Owsianka:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki wody
szczypta soli i pieprzu
¼ szklanki mleka ryżowego (opcjonalnie)

dodatki:
groszek cukrowy krótko gotowany (wystarczy kilka minut) lub szparagówka
rzodkiewka, cienko pokrojona
jajko sadzone, w koszulce lub na półtwardo
czarny sezam

Do garnka z grubym dnem wsyp płatki owsiane, wodę, sól i pieprz. Ustaw mały ogień i gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, staraj się nie mieszać, w razie potrzeby zmniejsz ogień. Po tym czasie płatki powinny wchłonąć wodę i być miękkie. Dodaj mleko ryżowe, jeśli go używasz, intensywnie mieszając. Dodaj dwie łyżki masła miso, przemieszaj. Przełóż owsiankę do miseczek i podawaj z usmażonymi międzyczasie jajkami sadzonymi, groszkiem cukrowym, rzodkiewką i sezamem. Rozkoszuj się smakiem umami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Wytrawna owsianka z masłem miso 9 Wytrawna owsianka z masłem miso 10

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

19 komentarzy

tereska 3 września, 2017 - 12:20 pm

Sama od małego dziecka gotuję bo mnie życie zmusiło ale tu większość przepisów to jakieś dziwactwa. Też mieszam wiele kuchni jak wegańskie i azjatyckie ale są jadalne tu to dużo dla oka niż dla podniebienia. Długa droga przed Tobą w kuchni bo na obecną chwilę tylko pomysł z jajkami w buraczkach mi się podobał reszta to tylko jakieś dziwne „papinki” bynajmniej nie dla ludzi co lubią dobrze zjeść.

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 12:26 pm

Gwarantuję, że to dla ludzi, którzy lubią dobrze zjeść i odkrywać nowe smaki. Zdaję sobie sprawę, że większość przepisów może być dla Pani „dziwna”, ale raczej po to czytamy blogi, żeby eksploatować kuchnię i jej możliwości 🙂

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 12:27 pm

I dziękuję za komplement, że zdjęcia się podobają 🙂

Reply
Ula 3 września, 2017 - 12:47 pm

Jakoś nigdy nie miałam „pociągu” do gotowania,ale od czasu do czasu coś przyrządzę.Odkąd zaczęłam czytać rozkoszny.pl nie mogłam uwierzyć,że da się wydobyć pewne smaki! To nie jest prawdą,co Pani mówi;potrawy są zawsze smsczne i przypadają do gustu nawet najbardziej wyszukanymu podniebieniu.Na swieta wielkanocne przygotowałam mazurka różanego i cała rodzina się nim zajadała!
Ps.: Radzę najpierw coś ugotować,a potem komentować

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 2:54 pm

Ulu, dziekuję za tak ciepłe słowa. Dla takich chwil prowadzę tego bloga <3

Reply
Iza 27 czerwca, 2020 - 10:09 pm

Można powiedzieć swoje zdanie, ale pani protekcjonalizm raczej mówi coś o pani niż o autorze.
Ja uwielbiam:)

Reply
Radosław C 29 listopada, 2022 - 12:56 pm

Pani Teresa jest po prostu zazdrosna 😉 Przemawia przez nią brak talentu, pomysłowości i pasji. A Tego właśnie, drogi Michale, Ci nie brakuje, tego wszystkiego masz pod dostatkiem. Często gotuję z Twoich przepisów i dobrze się przy tym bawię 😉 Pozdrawiam!

Reply
Tocha 3 września, 2017 - 2:55 pm

mega, dziś zrobiłam na śniadanie 🙂

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 3:00 pm

<3

Reply
Agata 21 marca, 2019 - 11:10 am

Pyszna, dziękuję! Nie przepadam za słodkimi śniadaniami i nie mogłam przekonać się do owsianek a ta jest świetna! A pastę miso uwielbiam i nie widzę w tym żadnych „udziwnień” – warto się otwierać na inne smaki! (PS. Bardzo ładne zdjęcia).

Reply
rozkoszny 21 marca, 2019 - 2:49 pm

Dziękuję, ja lubię słodkie śniadania, ale wytrawna odmiana jest naprawdę przyjemnym urozmaiceniem. Niestety nie każdy jest taki otwarty na nowe smaki, a szkoda, bo naprawdę warto 🙂

Reply
San 15 listopada, 2020 - 9:56 am

Bardzo dobre, bardzo szybkie, efektowne – śniadanie idealne. Zrobiłam dziś dla siebie, ale na następny raz poczęstuję tym gości – na pewno też będą pod wrażeniem. A nadmiarowe masło miso będzie świetne do tostów 😀

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2020 - 5:10 pm

tost + masełko miso + perfekcyjna przekąska

Reply
Matylda 25 listopada, 2021 - 4:01 am

Mózg wybuchł! To połączenie miso, masła i miodu jest tak pyszne i aromatyczne! Nastepnym razem na pewno spróbuję na tostach 😀
P.S. Piszę z Japonii, gdzie gatunków miso tyle, ile gwiazd na niebie, ale podejrzewam, że o takim połączeniu z owsianką mało kto słyszał! Postaram się przetestować na znajomych Japończykach, ciekawa jestem bardzo, co oni na to 😀

Reply
rozkoszny 25 listopada, 2021 - 11:05 am

daj znać!

Reply
Kamila 2 czerwca, 2022 - 8:15 pm

Nie od dziś testuję twoje przepisy i muszę przyznać że jeszcze ani razu się nie zawiodłam! Co przepis uczę się od ciebie czegoś nowego, czy to ciekawy składnik czy jakiś sprytny sposób. Owsianka bomba chociaż w życiu bym na taką nie wpadła. 😀 Wieczorem testuję ten twój nowy cobbler. Pozdrawiam cieplutko! 🙂

Reply
rozkoszny 3 czerwca, 2022 - 6:07 pm

cieszę się!

Reply
Joanna 27 listopada, 2022 - 12:39 pm

Owsianka z miso jest rewelacyjna. Nigdy nie dodawałam jajka, super pomysł! Świetne przepisy tutaj. Pierwszy raz trafiłam na tą stronę i już zapisałam w zakładkach. A jutro u mnie na stole zagości stir fry z ramenem 😁 Dziękuję za Twoją pracę.

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2022 - 1:08 pm

Dzięki! Polecam się 🙂

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply