Aksamitny krem dyniowo-batatowy z chili, imbirem i mleczkiem kokosowym

Wydaje się, że zupa to taki nudny posiłek. Stołówkowa jarzynowa czy pomidorowa (a może raczej przecierowa) króluje w czeluści jeszcze dziecięcej mentalności. Okazuje się jednak, że Polska nie miała tak cudownego wynalazku kulinarnego jak zupa. W sytuacji zimnych dni, miska pełna rozgrzewającego i pachnącego złotego płynu może być zbawcza. Nie bez powodu francuski czasownik – souper (czyt. supe) – oznaczający jeść kolację. Lekki, rozgrzewający, warzywny posiłek stanowi idealne zakończenie dnia.

Każda pora roku ma swoje kolory. Jesień zdecydowanie jest pomarańczowa – dyniowa. Zupy też. Dynia to warzywo, które idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju kremy, a że lubi gorące klimaty – koleguje się z chili i imbirem. Po takiej kombinacji żołądek na długo zapomni, że temperatura na zewnątrz oscyluje w okolicach 0 stopni Celsjusza. Dodatkową zaletą jest batat i chili. Łagodzą ostrość, nadając lekko słodkawy smak, ale przede wszystkim – warunkują aksamitną strukturę. Czy może być jeszcze przyjemniej?

Aksamitny krem dyniowo-batatowy z chili, imbirem i mleczkiem kokosowym 1Aksamitny krem dyniowo-batatowy
z chili, imbirem i mleczkiem kokosowym
800 g dyni Hokkaido (500 g po obraniu), obraną i pokrojoną w kostkę
200 g batatów, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
1 limonka
1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego
kolendra i pestki dyni do podania

W garnku na oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodaj pokrojoną na cienkie plasterki i wypestkowaną (lub z petkami jeśli lubisz bardzo ostre) papryczkę chili oraz starty imbir. Dorzuć dynię oraz bataty, dopraw solą i smaż co chwilę mieszając przez ok. 6 minut. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez ok. 10 – 15 minut do miękkości warzyw. Zmiksuj w blenderze z mlekiem kokosowym (zachowaj kilka łyżek do dekoracji) i 2 łyżkami soku z limonki. Dodaj bulionu, jeśli zupa będzie za gęsta. Podaj z uprażonymi pestkami dyni, kilkoma listkami kolendry i kleksem mleczka kokosowego. Smacznego!

Wasz,

rozkoszny

Aksamitny krem dyniowo-batatowy z chili, imbirem i mleczkiem kokosowym 2

 

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Michał Setny 7 listopada, 2016 - 10:56 am

Wczoraj było robione. Nie jadłem jeszcze tak aksamitnego kremu 😍

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2016 - 10:57 am

Wszystko dzięki batatowi i mleczku kokosowemu. Jest moc 😊

Reply
Madzia 10 listopada, 2016 - 6:24 am

Wygląda przepysznie, na pewno spróbuję zrobić ❤

Reply
rozkoszny 10 listopada, 2016 - 4:42 pm

To takie szybkie, sycące i przed wszystkim pyszne 😊😊😊

Reply
ak 23 maja, 2017 - 6:16 pm

Wielbię tę zupę!

Reply
rozkoszny 23 maja, 2017 - 7:11 pm

Dziękuję! 💞 Czy jest cudowniejsza bulwa niż batat?

Reply
Ania 15 października, 2017 - 7:42 pm

Pyszny wyszedł dzisiaj 🙂

Reply
Kasia 16 października, 2019 - 3:36 pm

Na ile porcji jest zupa? Tak mniej więcej chociaż 🙂
Nie orbię zup a musze zrobić obiad dla rodziny i musze sobie policzyć ile składników ma być 😉

Reply

Leave a Comment