Brukselka Warta Cezara

Jeśli brukselka kojarzy ci się z rozgotowanym śmierdziuchem wprost ze stołówki szkolnej, to jest to twoje wybawienie. W tej wersji podsmażana jest z czułością na patelni, aż nabierze ciemnych ciapek, zachowując swoją jędrność i chrupkość, a następnie serwowana z sosem Cezar, grzankami i oregano. To Brukselka Warta Cezara!

Jest to kolejny z serii brukselkowych przepisów udowadniających, że to warzywo może być seksi. W arsenale rozkosznych receptur jest m.in przypalona brukselka z orzechami laskowymi i dressingiem cytrusowym na labneh, pieczone kopytka z grzybami, brukselką, cytryną i rozmarynem, szarpane tofu z brukselką po tajsku czy risotto ze smażoną brukselką i cytryną. I jeszcze więcej!

Brukselka Warta Cezara 1

Brukselka Warta Cezara
2 – 4 porcje
Sos Cezar
5 filetów anchois w oleju lub oliwie
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 duże żółtka (bardzo świeże)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
⅔ szklanki (144 g) oleju roślinnego np. rzepakowego
3 łyżki startego parmezanu lub innego długodojrzewającego sera + do podania
sól morska, świeżo mielony pieprz

Sałatka
500 g brukselki, przekrojonej na pół
3 łyżki + 3 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki płatków chili
1 szklanka (70 g) bagietki, porwanej w rękach
świeżo oregano, do podania

1. Przygotuj sos Cezar: Posiekaj drobno filety anchois, zmiażdżając je także na papkę zewnętrzną stroną noża. Przełóż do miski wraz z czosnkiem, żółtkami, sokiem z cytryny i musztardą.

2. Owiń spód miski mokrym ręcznikiem kuchennym, tworząc coś na wzór podstawki. Dzięki niej miska nie będzie się chybotać, a ty będziesz mógł skupić się na mieszaniu.

3. Olej najlepiej przełóż do naczynia lub miarki z dziubkiem. Wlewaj go powoli strumieniem do miski, kropelka po kropelce, cały czas mieszając trzepaczką. Jeśli niechcący dodasz za dużo oleju, przerwij wlewanie i jeszcze intensywniej zacznij mieszać. Sos wraz z dodawaniem oleju będzie gęstniał, emusifikując się. Dodaj parmezan. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.

3. Przygotuj brukselkę: rozgrzej 3 łyżki oliwy wraz z czosnkiem i płatkami chili. Gdy czosnek zacznie się zarumieniać, wyłów go z patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Dodaj brukselkę i smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając, aż się mocno zarumieni i lekko zmięknie (ma być wciąż chrupka!), około 13 minut. Zdejmij z ognia.

4. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy. Smaż poszarpane pieczywo wraz ze szczyptą soli, aż się będzie lśnić złocistym kolorem, około 4-5 minut.

5. Rozsmaruj sos Cezar na talerzach lub półmisku. Wyłóż brukselkę i grzanki. Posyp oregano większą ilością sera. Niech żyje brukselka!

Rady/porady
Jeśli wolisz miękką brukselkę, lepiej ją upiec w 220 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Brukselka Warta Cezara 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

36 komentarzy

Natalia Misztal 25 października, 2022 - 11:51 am

Alurat miałam w lodówce (ukochaną!) brukselkę. W tym przepisie jest warta nawet Oskara nie tylko Cezara 😍

Reply
rozkoszny 25 października, 2022 - 7:05 pm

Awe ale miło <3

Reply
Anna 25 października, 2022 - 3:20 pm

Domyślam się, że na świeżo zrobiona będzie najlepsza. Mam pomysł zrobić rano i zjeść w prawy, uda się, czy dużo straci?

Reply
rozkoszny 25 października, 2022 - 7:06 pm

Też będzie smaczna!

Reply
losabrazosrotos 25 października, 2022 - 7:31 pm

Nie znoszę brukselki, ale przepis wypróbuję. Może być ciekawie. 😉

Reply
rozkoszny 25 października, 2022 - 10:19 pm

Koniecznie!

Reply
Paulina 25 października, 2022 - 8:00 pm

Cześć. Pragnę tylko powiedzieć, że jestem oczarowana Twoją pracą 🙂 lubię dobrze zjeść, lubię niebanalne połączenia, kocham rozkoszne konsystencje-chrupkość, kremowość, maziastość! Ale lubię też prostotę, nie przesadną ilość składników, które mogę znaleźć w polskich sklepach:) za to Ci dziękuję.

Reply
rozkoszny 25 października, 2022 - 10:19 pm

<3

Reply
Magda 26 października, 2022 - 9:53 pm

A czy zamiast oleju może być oliwa? 🙂

Reply
rozkoszny 27 października, 2022 - 10:55 am

Można zastąpić maks 1/3 objętości oleju. Na samej oliwie sos wychodzi zbyt gorzki/intensywny

Reply
Magda 26 października, 2022 - 11:06 pm

Czy można użyć miksera? 😉

Reply
rozkoszny 27 października, 2022 - 10:56 am

Tak, blender jeszcze lepiej się sprawdzi, ale szkoda fatygować mikser do tak prostej czynności 🙂

Reply
Anita 27 października, 2022 - 2:38 pm

Często w internetach naszukam się mocno różnych przepisów.

Tutaj wiem, że… zawsze jak się na coś zdecyduję to trafię w 10-tkę.

A zaczęło się od jagodzianek…
Dziękuję, że jesteś na tej planecie!

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:08 am

Uściski! <3

Reply
Magda 27 października, 2022 - 6:17 pm

O matko! To jest absolutnie przepyszne, Rozkoszny kocham Cię😉
Ludzie róbcie

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:10 am

To brukselkowa rewolucja!

Reply
Kasia 28 października, 2022 - 8:14 am

Nie miałam anchois i zastąpiłam to resztką makreli wędzonej XD I i tak wyszło pyszne i wspaniałe!

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:11 am

Trzeba sobie radzić – super!

Reply
Ludwina 31 stycznia, 2024 - 2:03 pm

Haha, dzięki za ten komentarz, chyba bym się nie odważyła spróbować, bo raczej trzymam się przepisów 1:1, ale idąc Twoim tropem, podmieniłam anchois na szprota w oleju i też wyszło pyszne, choć na pewno spróbuję w przyszłości w oryginale!

Reply
Weronika 28 października, 2022 - 1:24 pm

Cześć! Co byś sugerował w wersji wegetariańskiej zamiast anchois? Wygląda super!

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:11 am

Hej, jasna pasta miso

Reply
Weronika 8 listopada, 2022 - 10:56 am

O wow, tego się nie spodziewałam – dzięki!

Reply
Ela 15 listopada, 2022 - 4:42 pm

A ile pasty?

Reply
Fukaeri 29 października, 2022 - 8:15 am

Cześć, dopiero zaczynam przygodę z Twoim blogiem, przywiódł mnie tu sernik baskijski i zostałam na dłużej. Czy mógłbyś podpowiedzieć jakiś niemięsny zamiennik dla anchoisa w tym przepisie? Nie oczekuje identycznego efektu po wyeleminowaniu tak istotnego składnika, ale żeby nuta smakowa mniej więcej się zgadzała?

Reply
rozkoszny 29 października, 2022 - 11:13 am

Hej, zastąp anchois pastą miso (wystarczy 1 łyżeczka)

Reply
Aneta 31 października, 2022 - 7:19 pm

Czy sos Cezar można przechowywać i spożywać przez kolejne pare dni?

Reply
rozkoszny 1 listopada, 2022 - 1:10 pm

Tak, do 3 dni

Reply
Ela 15 listopada, 2022 - 4:44 pm

1 lyzeczka, doczytałam

Reply
Karolina 20 listopada, 2022 - 5:40 pm

Myślisz, że warto spróbować tak zrobić też inne kapusty? Włoską? Albo np.brokuła?

Reply
Magdalena 7 grudnia, 2022 - 7:01 pm

Pyszna, zupełne zaskoczenie.

Reply
Joanna 16 grudnia, 2022 - 5:49 pm

Brukselka jest rewelka, sos z anchois zaskakujący, wspaniałe komponuje się z brukselka

Reply
Monika 5 stycznia, 2023 - 7:39 pm

Coś pysznego! To było pierwsze moje spotkanie z takim sosem i wyszła bomba! Brukselkę podpiekłam 20 minut w piekarniku i potem wrzuciłam na 2-3 minuty na patelnię i wyszła idealna, lekko twardawa.

Reply
Magda 25 kwietnia, 2023 - 9:02 am

Rozkoszny proszę o podpowiedz czy surowe żółtka można pominąć/zastąpić? #ciąża
Pozdrawiam!!!

Reply
Iwona Ch. 14 stycznia, 2024 - 7:41 pm

Matko kochana…. brak mi słow uznania dla tego dania ! Coś cudownego… ! Jestem na diecie, ale warto było zgrzeszyć dla takich doznań. Brawo Michal !

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2024 - 6:45 pm

<3

Reply
Iwona Ch. 14 stycznia, 2024 - 7:51 pm

Matko kochana…. brak mi słow uznania dla tego dania ! Coś cudownego… ! Jestem na diecie, ale warto było zgrzeszyć dla takich doznań. Brawo Michal ! Całość to ok 2400 kcal.

Reply

Leave a Comment