Jeśli brukselka kojarzy ci się z rozgotowanym śmierdziuchem wprost ze stołówki szkolnej, to jest to twoje wybawienie. W tej wersji podsmażana jest z czułością na patelni, aż nabierze ciemnych ciapek, zachowując swoją jędrność i chrupkość, a następnie serwowana z sosem Cezar, grzankami i oregano. To Brukselka Warta Cezara!
Jest to kolejny z serii brukselkowych przepisów udowadniających, że to warzywo może być seksi. W arsenale rozkosznych receptur jest m.in przypalona brukselka z orzechami laskowymi i dressingiem cytrusowym na labneh, pieczone kopytka z grzybami, brukselką, cytryną i rozmarynem, szarpane tofu z brukselką po tajsku czy risotto ze smażoną brukselką i cytryną. I jeszcze więcej!
Brukselka Warta Cezara
2 – 4 porcje
Sos Cezar
5 filetów anchois w oleju lub oliwie
1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
2 duże żółtka (bardzo świeże)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
⅔ szklanki (144 g) oleju roślinnego np. rzepakowego
3 łyżki startego parmezanu lub innego długodojrzewającego sera + do podania
sól morska, świeżo mielony pieprz
Sałatka
500 g brukselki, przekrojonej na pół
3 łyżki + 3 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki płatków chili
1 szklanka (70 g) bagietki, porwanej w rękach
świeżo oregano, do podania
1. Przygotuj sos Cezar: Posiekaj drobno filety anchois, zmiażdżając je także na papkę zewnętrzną stroną noża. Przełóż do miski wraz z czosnkiem, żółtkami, sokiem z cytryny i musztardą.
2. Owiń spód miski mokrym ręcznikiem kuchennym, tworząc coś na wzór podstawki. Dzięki niej miska nie będzie się chybotać, a ty będziesz mógł skupić się na mieszaniu.
3. Olej najlepiej przełóż do naczynia lub miarki z dziubkiem. Wlewaj go powoli strumieniem do miski, kropelka po kropelce, cały czas mieszając trzepaczką. Jeśli niechcący dodasz za dużo oleju, przerwij wlewanie i jeszcze intensywniej zacznij mieszać. Sos wraz z dodawaniem oleju będzie gęstniał, emusifikując się. Dodaj parmezan. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli.
3. Przygotuj brukselkę: rozgrzej 3 łyżki oliwy wraz z czosnkiem i płatkami chili. Gdy czosnek zacznie się zarumieniać, wyłów go z patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Dodaj brukselkę i smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając, aż się mocno zarumieni i lekko zmięknie (ma być wciąż chrupka!), około 13 minut. Zdejmij z ognia.
4. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy. Smaż poszarpane pieczywo wraz ze szczyptą soli, aż się będzie lśnić złocistym kolorem, około 4-5 minut.
5. Rozsmaruj sos Cezar na talerzach lub półmisku. Wyłóż brukselkę i grzanki. Posyp oregano większą ilością sera. Niech żyje brukselka!
Rady/porady
Jeśli wolisz miękką brukselkę, lepiej ją upiec w 220 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny
36 komentarzy
Alurat miałam w lodówce (ukochaną!) brukselkę. W tym przepisie jest warta nawet Oskara nie tylko Cezara 😍
Awe ale miło <3
Domyślam się, że na świeżo zrobiona będzie najlepsza. Mam pomysł zrobić rano i zjeść w prawy, uda się, czy dużo straci?
Też będzie smaczna!
Nie znoszę brukselki, ale przepis wypróbuję. Może być ciekawie. 😉
Koniecznie!
Cześć. Pragnę tylko powiedzieć, że jestem oczarowana Twoją pracą 🙂 lubię dobrze zjeść, lubię niebanalne połączenia, kocham rozkoszne konsystencje-chrupkość, kremowość, maziastość! Ale lubię też prostotę, nie przesadną ilość składników, które mogę znaleźć w polskich sklepach:) za to Ci dziękuję.
<3
A czy zamiast oleju może być oliwa? 🙂
Można zastąpić maks 1/3 objętości oleju. Na samej oliwie sos wychodzi zbyt gorzki/intensywny
Czy można użyć miksera? 😉
Tak, blender jeszcze lepiej się sprawdzi, ale szkoda fatygować mikser do tak prostej czynności 🙂
Często w internetach naszukam się mocno różnych przepisów.
Tutaj wiem, że… zawsze jak się na coś zdecyduję to trafię w 10-tkę.
A zaczęło się od jagodzianek…
Dziękuję, że jesteś na tej planecie!
Uściski! <3
O matko! To jest absolutnie przepyszne, Rozkoszny kocham Cię😉
Ludzie róbcie
To brukselkowa rewolucja!
Nie miałam anchois i zastąpiłam to resztką makreli wędzonej XD I i tak wyszło pyszne i wspaniałe!
Trzeba sobie radzić – super!
Haha, dzięki za ten komentarz, chyba bym się nie odważyła spróbować, bo raczej trzymam się przepisów 1:1, ale idąc Twoim tropem, podmieniłam anchois na szprota w oleju i też wyszło pyszne, choć na pewno spróbuję w przyszłości w oryginale!
Cześć! Co byś sugerował w wersji wegetariańskiej zamiast anchois? Wygląda super!
Hej, jasna pasta miso
O wow, tego się nie spodziewałam – dzięki!
A ile pasty?
Cześć, dopiero zaczynam przygodę z Twoim blogiem, przywiódł mnie tu sernik baskijski i zostałam na dłużej. Czy mógłbyś podpowiedzieć jakiś niemięsny zamiennik dla anchoisa w tym przepisie? Nie oczekuje identycznego efektu po wyeleminowaniu tak istotnego składnika, ale żeby nuta smakowa mniej więcej się zgadzała?
Hej, zastąp anchois pastą miso (wystarczy 1 łyżeczka)
Czy sos Cezar można przechowywać i spożywać przez kolejne pare dni?
Tak, do 3 dni
1 lyzeczka, doczytałam
Myślisz, że warto spróbować tak zrobić też inne kapusty? Włoską? Albo np.brokuła?
Pyszna, zupełne zaskoczenie.
Brukselka jest rewelka, sos z anchois zaskakujący, wspaniałe komponuje się z brukselka
Coś pysznego! To było pierwsze moje spotkanie z takim sosem i wyszła bomba! Brukselkę podpiekłam 20 minut w piekarniku i potem wrzuciłam na 2-3 minuty na patelnię i wyszła idealna, lekko twardawa.
Rozkoszny proszę o podpowiedz czy surowe żółtka można pominąć/zastąpić? #ciąża
Pozdrawiam!!!
Matko kochana…. brak mi słow uznania dla tego dania ! Coś cudownego… ! Jestem na diecie, ale warto było zgrzeszyć dla takich doznań. Brawo Michal !
<3
Matko kochana…. brak mi słow uznania dla tego dania ! Coś cudownego… ! Jestem na diecie, ale warto było zgrzeszyć dla takich doznań. Brawo Michal ! Całość to ok 2400 kcal.