Caramel au beurre salé – rozkoszny solony karmel

Swego czasu zostałem mistrzem solonego karmelu. Słynnym mistrzem, który wymieniał płynny bursztyn na inne dobroci jak domowa konfitura z utartych płatków róży czy świeżo sfermentowany crème fraîche. Przerobiłem tyle przepisów na ten pyszny sos, że nie wyobrażam sobie, ile cukru, śmietany i masła z solą skosztowałem podczas samych testów. Finalny efekt jest czystą perfekcją, która obowiązkowo figuruje w moim rozkosznym menu. Niezastąpiony do ulubionych deserów: lodów, gofrów, serników, babeczek, kremów tortowych lub po prostu do porannego jogurtu. Koniecznie zróbcie i zamknijcie szczelnie, bo już w wkrótce na łamach bloga znajdzie się przepis, w którym będziecie mogli go spektakularnie wykorzystać.

Caramel au beurre salé – rozkoszny solony karmel 4

Caramel au beurre salé – rozkoszny solony karmel
Na około 250 g karmelu
150 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
40 g płynnego miodu lub syropu klonowego
40 g masła
½ łyżeczki soli

Wsyp połowę cukru do czystego rondla i wlej 2 – 3 łyżki wody (do zwilgotnienia całego cukru). Postaw na dużym lub średnim ogniu i zostaw, aż się roztopi. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem.

Kiedy karmel nabierze ciemnorudego odcienia, zdejmij rondel z ognia i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie nachylać się nad rondlem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Zakręć rondlem i zmniejsz ogień do średniej temperatury, Gotuj 3 – 4 minut lub do temperatury 120 stopni.

Zdejmij z ognia i zostaw na parę minut do ostygnięcia, zanim przelejesz do szklanego słoika. W lodówce można go przechowywać kilka miesięcy, nabierze twardszej konsystencji stałej. Jeśli chcesz go podgrzać, możesz to zrobić w mikrofali przez kilkanaście sekund lub ogrzewając słoiczek w garnku z gorącą wodą.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Caramel au beurre salé – rozkoszny solony karmel 5Caramel au beurre salé – rozkoszny solony karmel 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

17 komentarzy

Jaglusia 29 stycznia, 2017 - 8:25 pm

Wygląda niesamowicie, a jeszcze lepiej musi smakować. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Reply
rozkoszny 29 stycznia, 2017 - 9:22 pm

Trzeba spróbować! 😀

Reply
Olcii 1 lutego, 2017 - 12:44 pm

Koniecznie spróbuję!
😍

Reply
rozkoszny 1 lutego, 2017 - 1:59 pm

Jest fantastyczny, warto go mieć w lodówce 😊

Reply
Paula 1 sierpnia, 2017 - 9:07 am

Mam jedno pytanie, ponieważ w przepisie jest mowa o roztopieniu połowy cukru – co z pozostałą połową? Dodać ją gdy pierwsza się roztopi?

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2017 - 9:53 am

Druga połowa wraz z resztą składników: masłem, śmietanką, miodem i solą 🙂

Reply
Paula 13 sierpnia, 2017 - 8:46 pm

Dziękuję. Wczoraj wypróbowałam przepis i musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego łyżeczką. Cudo! 😋

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2017 - 8:52 pm

tak to działa, lekarstwo na wszytsko haha

Reply
Anonim 10 września, 2017 - 11:51 am

Troszkę sfajczyłam na początku cukier, ale w końcu praktyka czyni mistrza, haha! 😜

Reply
rozkoszny 10 września, 2017 - 11:53 am

To następnym razem będzie idealny już 🙌💃

Reply
Nat 5 stycznia, 2021 - 6:17 pm

Czy to ma być taka rzadsza śmietanka 30% czy ta gęsta 36%?

Reply
rozkoszny 5 stycznia, 2021 - 7:18 pm

rzadka 30%

Reply
Paula 2 kwietnia, 2021 - 7:48 pm

Jeśli ktoś przypadkiem dodał wszystkie składniki od razu na raz, to wiedzcie, że i tak wyjdzie XDDD

#chujowapanidomu

Reply
Mes 17 lipca, 2023 - 8:35 pm

Przekonałaś mnie do tego przepisu momentalnie, dziękuję XD

Reply
Justyna 6 stycznia, 2022 - 9:20 am

Cześć, jeśli karmel zgęstniał w słoiku to znaczy że za długo go gotowałam?

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2022 - 11:25 am

Tak, był za długo gotowany

Reply
Kaja 11 czerwca, 2023 - 6:48 pm

Może być cukier Demerara?

Reply

Skomentuj Anonim Cancel Reply