Chałka ulubiona z instrukcją zaplatania

Pierwsza kromka zawsze tylko z masłem, no może dwie. Delikatna, puszysta, z pięknymi warkoczami. Obowiązkowo z dużą ilością maślanej kruszonki. Moja chałka idealna.

Chałka ma coś w sobie kojącego. Kojarzy się z domem i słodkimi śniadaniami. Spokojnym porankiem i dniem, który jakoś tak płynie wolniej. Ale! Muszę jednak przyznać szczerze, że przez większość mojego małoletniego życia była moim… znienawidzonym śniadaniem, wręcz koszmarem. Problem tkwił w rodzynkach, które prześladowały kilkuletniego mnie nie tylko w sernikach, ale i w chałkach. Tych było dużo, nie do wyskubania. Zresztą tata nie żałował masła, które pokrywało całą powierzchnię ukrojonej chałeczki, nie do przebicia. Dżem truskawkowy i okropnie słodkie kakao, tak wyglądał mój horrorek z dzieciństwa.

Kilka lat później odkryłam, że chałka nie musi zawierać rodzynek, a niedługo potem, że całkiem łatwo zrobić ją w domu. I wtedy miłość się zaczęła.

Zrobiłem już sporo chałek w swoim życiu, eksperymentując z wieloma przepisami. Dziś polecam Wam recepturę inspirowaną metodą Hamelmana. Jest dość prosta, a ciasto wychodzi delikatne i puszyste. Rośnie ono powoli przez noc w lodówce, zabieg ten poprawia strukturę i świeżość ciasta – ponadto łatwiej z nim pracować. Sami zobaczycie, jak łatwo zwijać te warkocze!

Chałka ulubiona z instrukcją zaplatania 1

Chałka ulubiona + dokładna instrukcja zaplatania:
2 sztuki
450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
7 g drożdży suszonych (opakowanie)
30 g cukru
2 łyżeczki soli
50 g masła roztopionego
2 żółtka
1 jajko
190 ml wody

1 jajko + 1 łyżka mleka

Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
25 g masła, zimnego

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj masło, żółtka, jajko i wodę, zacznij mieszać. Gdy ciasto się połączy zacznij wyrabiać – zajmie to około 6 minut. Długie wyrabiane rozwija siatkę glutenową, która odpowiada za puszystość chałki. Wyrobione ciasto powinno być dość sztywne. Miskę przykryj owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut, po tym czasie włóż na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto wyjmij z lodówki na omączoną stolnicę. Podziel je na dwie części. Istnieją trzy najpopularniejsze opcje zaplatania chałki: klasyczna trzywarkoczowa (najprostsza), czterowarkoczowa i sześciowarkoczowa (zaawansowani). Najbardziej lubię czterowarkoczową, ale tutaj opiszę także opcję najprostszą.

Trzywarkoczowa:
Każdą z dwóch części ciasta podziel na kolejne trzy. Roluj pasma, zaostrzając ich końce. Połącz je ze sobą od jednej strony i rozłóż, tak aby były równo rozłożone.

Pasmo położone po lewej stronie przełóż nad środkowym, układając je tak, aby przylegało do pasma prawego.

Następnie przełóż pasmo położone po prawej stronie nad środkowym, układając je przyległe do pasma lewego. Kontynuuj składanie powtarzając wszystkie czynności od początku. Zapleć drugą chałkę w identyczny sposób.

Chałka ulubiona z instrukcją zaplatania 2

źr. Saidel Artisan Baking Institute

Czterowarkoczowa:
Każdą z dwóch części ciasta podziel na kolejne cztery. Roluj pasma, zaostrzając ich końce. Rozłóż je równo: dwa po lewej, dwa po prawej stronie.

Pasmo czwarte przełóż nad pasmem trzecim i ułóż je przy wewnętrznej stronie pasma drugiego.

Podnieś pasmo drugie i podłóż pod nie pasmo pierwsze, przekładające je nad pasmem czwartym i ułóż po wewnętrznej stronie pasma trzeciego. Odłóż pasmo drugie z powrotem na zewnętrzną stronę czwartego.

Przełóż pasmo trzecie nad pasmem pierwszym i ułóż je przy wewnętrznej stronie pasma czwartego.

Podnieś pasmo czwarte i podłóż pod nie pasmo drugie, przełóż je pasmem trzecim i ułóż przy wewnętrznej stronie pasma pierwszego. Odłóż pasmo czwarte ponownie na zewnątrz pasma trzeciego. Kontynuuj zaplatanie do zużycia ciasta. Zapleć drugą chałkę w identyczny sposób.

Wyrastanie i pieczenie:
Zaplecione dwie chałki przykryj ściereczką i odstaw na 1 ½ – 2 h. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.

Wyrośnięte chałki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Daj im wyschnąć, po czym posmaruj je jeszcze raz. Trik ten sprawi, że będą miały piękny połysk, jak z piekarni. Obsyp chałki kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, do zezłocenia.

Podawaj z ulubionymi konfiturami np. jagodową z wanilią lub morelową z lawendą; kremem z białej czekolady lub kwaśnym lemon curdem.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Chałka ulubiona z instrukcją zaplatania 3

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Michał Korkosz (@rozkoszny)

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

Magdalena 4 listopada, 2018 - 8:08 pm

wygląda perfekcyjnie 🙂

Reply
rozkoszny 4 listopada, 2018 - 8:08 pm

a więc do dzieła! 🙂

Reply
Ola 15 listopada, 2018 - 7:48 am

Wyglada nieziemsko! Czy moge uzyc swiezych drozdzy? Jesli tak, to jaka ilosc? Zalegaja w lodowce i chetnie bym je wykorzystala 🙂 Dziekuje

Reply
rozkoszny 15 listopada, 2018 - 7:53 am

Stosuję przelicznik 1:2, suchych do świeżych. Tylko pamiętaj, żebym zrobić zaczyn wcześniej. Smacznego! 😋

Reply
Dominika 27 lipca, 2019 - 7:28 pm

Rozkoszny! Probojemy z chlopakiem upiec Twoja chalke. Co to znaczy, ze ciasto jest sztywne? Nasze klei sie dosc mocno…

Reply
rozkoszny 29 lipca, 2019 - 5:57 pm

Składniki byłby dobrze odmierzone? Po schłodzeniu już nie powinno się kleić

Reply
Kamila 20 września, 2019 - 7:33 am

Zrobiłam już wiele chałek ale wciąż szukam lepszego przepisu. Jestem ciekawa jaka ta będzie- zapleciona, wyrasta. Ciasto na surowo dość słone, zobaczymy jak będzie po upieczeniu. Mam nadzieje, że rozkosznie!😁

Reply
rozkoszny 20 września, 2019 - 8:45 am

Daj znać, jak wrażenia!

Reply
Kamila 20 września, 2019 - 9:21 am

Jest pysznie i zdecydowanie rozkosznie !!! Jedna zniknęła, nie wiem kiedy 😜🤷‍♀️!

Reply
rozkoszny 20 września, 2019 - 9:26 am

Haha <3

Reply

Leave a Comment