Czekoladowy sernik z korzennym karmelem

Czekoladowy sernik jak marzenie. Bo z korzennym karmelem i chrupiącym spodem ciasteczkowym.

Nie wymaga użycia piekarnika wcale, bo spoiwem jest sama czekolada – roztopiona, przestudzona i wymieszana z twarogiem. Aby nadać masie lżejszej tekstury mieszam ją z ubitą śmietanką i tak powstaje coś co jest skrzyżowaniem sernika i musu czekoladowego. Nie będziecie żałować. Jest to bardzo rozkoszne doświadczenie.

Czekoladowy sernik z korzennym karmelem

Czekoladowy sernik z korzennym karmelem
tortownica 23 cm
Spód
180 g ciasteczek maślanych
80 g masła, roztopionego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Masa
350 g czekolady deserowej 64% zawartości kakao
500 g twarogu sernikowego, w temperaturze pokojowej
150 g mascarpone, w temperaturze pokojowej
1 szklanka (120 g) cukru pudru
300 ml śmietanki 30%, schłodzonej
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Korzenny karmel
¾ szklanki (150 g) cukru drobnego
⅓ szklanki (80 ml) śmietanki 30%
3 łyżki masła
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

1. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, wypuszając papier poza brzegi formy. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem, przyprawą do piernika i solą. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę – najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki lub szklanką. Przełóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy.

2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej: włóż ją do metalowej miski i umieść nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Zdejmij czekoladę z ognia, wystudź do temperatury pokojowej. Zajmie to około 10 minut.

3. Zmiksuj twaróg, mascarpone i cukier puder do powstania jednolitej, aksamitnej masy. Wlej czekoladę i delikatnie połącz silikonową szpatułką.

4. W międzyczasie ubij kremówkę na bitą śmietanę. Wmieszaj ją do masy serowo-czekoladowej w trzech turach, bardzo delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy. Wyrównaj wierzch za pomocą noża. Owiń folią aluminiową. Wstaw do lodówki do schłodzenia, na minimum 3 – 4 h.

5. Następnego dnia przygotuj karmel: wsyp cukier do czystego rondla i gotuj na umiarkowanym ogniu, aż się roztopi i nabierze ciemno rudego koloru. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem. Zdejmij go z ognia i dodaj śmietankę, masło i syrop klonowy, Uważaj, żeby nie nachylać się nad garnkiem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Gotuj, aż zacznie kleić się do zewnętrznej strony łyżki, 2 – 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawę korzenną i sól, wymieszaj.

6. Posyp sernik czekoladowy kakao i podawaj polany korzennym karmelem!

Rady/porady
Sernik będzie też dobrze smakować z czekoladą mleczną, ale pomiń już cukier puder.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Czekoladowy sernik z korzennym karmelem
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment