Diabelskie faszerowane jajka

– Ale jaja!
Odrzekła widząc jego diabelskie jaja z czerwoną obwódką i hojnym, kremowym nadzieniem.

Zazwyczaj nie faszeruję jajek, ale te są wyjątkowo urzekające. Wywołują niedowierzanie, ciekawość i trochę zachwytu, a na wielkanocnym stole są niczym Lady Gagą na czerwonym dywanie. Diabelskie, co nie oznacza, że ostre. Faszerowane jajka marynowane w burakach!

Diabelskie faszerowane jajka 4

Diabelskie faszerowane jajka
24 sztuk
1 szklanka octu, najlepiej jabłkowego
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 średniej wielkości buraki, obrane i pokrojone na plasterki
12 ugotowanych na twardo jajek “zerówek”

¼ szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
¼ szklanki majonezu
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ skórki z cytryny
½ łyżeczki miodu
sól morska, pieprz

Ocet, wodę, sól, cukier, buraki zagotuj w garnku. Następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż buraki staną się miękkie. Przelej wraz z burakami do dużego słoika lub miski. Wystudź.

Do zaprawy dodaj obrane jajka, miskę lub słoik przykryj i wstaw do lodówki. Mocz przez 3 godziny, przemieszaj dwa, trzy razy.

Jajka odcedź i osusz, a marynowane buraki możesz przełożyć do słoika i jeść np. w sałatce lub na kanapce. Z jajek wydłub żółtka, umieść je w misce wraz z majonezem, śmietaną, musztardą, natką pietruszki, papryką, skórką z cytryny, miodem. Zmiksuj na gładki krem, dopraw odrobiną soli i pieprzu, do smaku.

Jajka wypełnij farszem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka śniadaniowego z odciętym jednym rogiem. Udekoruj dodatkową natką pietruszki.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
rozkoszny

Diabelskie faszerowane jajka 5

Diabelskie faszerowane jajka 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Ania 10 kwietnia, 2017 - 6:57 pm

Niesamowicie wyglądają i tak też smakują 🙂

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2017 - 7:04 pm

a do tego proste w przygotowaniu, można lepiej?

Reply
Ola M 10 kwietnia, 2017 - 7:15 pm

Gdy to pokazałam mojej mamie, zachwyciła się.Pewniak na wielkanocnym stole. Dziękuję (:

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2017 - 7:33 pm

wszyscy przy wielkanocnym stole będą się zachwycać 😀

Reply
Weronika 29 marca, 2018 - 4:11 pm

Czy jeśli zamiast octu jabłkowego, użyję zwykłego (spirytusowego), to bardzo stracą na smaku?:)

Reply
rozkoszny 29 marca, 2018 - 4:29 pm

Nie, będą po prostu bardziej ostre – diabelskie 🙂

Reply
Weronika 29 marca, 2018 - 5:56 pm

dzięki za odpowiedź 🙂

Reply
Agata 11 kwietnia, 2020 - 6:42 pm

Można jajka marynować w zalewie całą noc, czy 3 godziny to max? 😀

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2020 - 9:09 pm

Można, jak najbardziej!

Reply
Basia 2 kwietnia, 2021 - 9:44 am

A czy przy dłuższym marynowaniu w zalewie będzie taki efekt, że więcej białka przejdzie kolorem, czy nadal będzie taka obwódka?

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 1:25 pm

więcej białka przejdzie kolorem, ale wiąż będzie obwódka

Reply
Przepisy na Wielkanoc, które nie są sałatką jarzynową - Rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 3:38 pm

[…] Diabelskie faszerowane jajka […]

Reply
Kojek 14 kwietnia, 2022 - 10:14 am

Cześć,
Czy 24 szt. odnosi się do całych jajek czy do połówek?

Reply
Magda.lena 14 kwietnia, 2022 - 8:52 pm

Ciekawa jestem, czy podobny efekt odniesieny marynując jajka w zakwasie buraczanym?

Reply
Ada 2 kwietnia, 2023 - 9:08 pm

Czy można zmniejszyć ilość octu, tak żeby został kolor, ale nie były bardzo kwaśne w smaku? Chce je zrobić na imprezę klasową dla ośmiolatka, który nie przepada za octowym smakiem.

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply