Zapnijcie pasy, bo ten deser będący skrzyżowaniem sernika baskijskiego i dubajskiej czekolady to niemała igraszka. Ugina się pod ciężarem własnej kremowości i chrupie anielskimi włosami. To DCS – Dubajski Czekoladowy Skyrnik.
Ten przepis to odpowiedź na wasze prośby. Po publikacji BSM (Baskijskiego Skyrnika Mango) prosiliście o wersję bez-serową, ale z pistacją, a więc oto ona. Nie chciałem powtarzać klasycznego pistacjowego baskijskiego, więc zainspirowałem się czekoladą dubajską, która podbiła świat w ostatnich miesiącach. I muszę powiedzieć, że to był wspaniały ruch, bo ten skyrnik to deser totalny, przy którego konsumpcji ciałko przechodzi dreszczyk rozkoszy.

Dubajski Czekoladowy Skyrnik (DCS)
tortownica 24 cm
Spód
200 g ciasta kataifi, prażonego i poszatkowanego
150 g pasty pistacjowej 100%
4 łyżki (60 g) cukru pudru
50 g masła lub oleju kokosowego, stopionego
Masa
700 g Alpro w stylu skyr o smaku waniliowym, w temperaturze pokojowej
300 g pasty pistacjowej 100%, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki (150 g) drobnego białego cukru
1 łyżeczkę soli morskiej drobnoziarnistej
6 dużych jajek, w temperaturze pokojowej
2 łyżki (20 g) mąki pszennej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha (opcjonalnie, dla nieziemskiego koloru)
1 kartoniki (250 g) śmietanki sojowej, w temperaturze pokojowej
Ganache
⅔ szklanki (160 ml) śmietanki sojowej
100 g czekolady mlecznej, połamanej na kawałki
2 łyżki posiekanych pistacji
1. Natłuść tortownicę odrobiną masła (zarówno dno jak i bok). Następnie całą formę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał kilka centymetrów ponad ranty.
2. Spód: Wymieszaj ciasto kataifi z pastą pistacjową, cukrem pudrem i stopionym i przestudzonym masłem. Wyłóż masę na spód przygotowanej tortownicy, dociśnij bardzo mocno łyżką. Schłodź, aż spód będzie twardy – 10 min w zamrażarce lub 30 min w lodówce.
3. Masa pistacjowa: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (góra-dół). Do misy miksera przełóż Alpro w stylu skyr, pastę pistacjową, cukier i sól. Ucieraj do połączenia składników. Dodawaj jajka, jedno po drugim, uprzednio łącząc każde z masą skyrnikową.
4. W osobnej misce za pomocą trzepaczki rozprowadź mąkę z matchą i roślinną alternatywą dla śmietanki. Wlej do masy skyrnikowej.
5. Przelej ostrożnie masę na schłodzony spód (będzie jej po sam wierzch!). Piecz skyrnik, aż się zarumieni z wierzchu, ale jego wnętrze będzie trząść się jak twerkujące pośladki, około 30 minut (10 minut przed końcem pieczenia czujnie obserwuj sernik, czy się zbytnio nie przypala w razie, gdyby tak było, przykryj go folią aluminiową).
6. Wyjmij skyrnik z piekarnika, odstaw na kratkę do wystudzenia (podczas studzenia sernik opadnie, to naturalne).
7. Ganache: W małym rondlu zagotuj rośliną śmietankę. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Pozostaw na 30 sekund, aby czekolada zmiękła i dopiero zacznij mieszać, aż do powstania jednolitego ganache. Przelej płynne ganache na wierzch skyrnika. Posyp jego brzegi posiekanymi pistacjami.
8. Schowaj skyrnik do lodówki na całą noc do porządnego schłodzenia. Wtedy uzyskuje idealną konsystencję! Mocno schłodzny smakuje jak boskie lody pistacjowe z anielskim chrupnięciem.
Rady/porady
Ciasto kataifi nie jest najłatwiej dostępnym produktem w sklepach stacjonarnych, ale spokojnie można zamówić je online. W sytuacja “W” można zastąpić je płatkami kukurydzianymi, ale moim zdaniem warto się natrudzić i kupić kataifi, bo jest to naprawdę wyjątkowy element tego deseru.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Wasz,
Rozkoszny


4 komentarze
czy jest szansa zweganizować ten przepis? bazą są produkty wegańskie Alpro, pytanie czy można zrezygnować lub czymś zastąpić jajka?
Podbijam pytanie o zamiennik jajek. Jest ich sporo, a super byłoby mieć taki kozacki przepis całkowicie wegański.
a śmietankę sojową czym mogę zastąpić?
A czy mozna wymienić skyr alpro na tradycyjną mleczną alternatywę w tym przepisie?