Kokosowa polenta z mango i granatem

Ostatnimi czasy mam słabość do śniadań celebrowanych. Przez cały tydzień czekam, aż nadejdzie taki dzień, kiedy będę mógł pozwolić sobie na czasochłonne gotowanie o poranku. Bardzo lubię tradycyjną owsiankę – najchętniej zjadam ją z gruszką, granatem i odrobiną nasion konopi – ale w miarę możliwości staram się urozmaicić zawartość porannej miski. Po fazie na ryżankę, nadeszła pora na polentę. Polenta to nic innego, jak dobrze znana kaszka kukurydziana. Myślę, że każdy sięgnie wspomnieniami do czasów dzieciństwa lub – jak w moim przypadku – przedszkola i w potoku obrazów, ujrzy żółtą, zastygłą “papkę”, na której bardzo oszczędnie wylany był słodziutki syrop. Pamiętam, że stanowił on jedyną atrakcję dania, które starannie forsowane było tak, aby wyłowić tylko pożądany nektar.

Kokosowa polenta z mango i granatem 1

Po latach naszła mnie ochota na ową “papkę”. Po kilku kukurydzianych eksperymentach mój cel został osiągnięty, a ja jak za pomocą magicznej maszyny przeniosłem się do przedszkolnej stołówki. Co prawda, x lat temu nie jadałem puree z mango i granatu, ale dziś to będzie mój całkiem smaczny grymas.

Kokosowa polenta z mango i granatem 2

Kokosowa polenta z mango i granatem:
2 porcje
½ szklanki kaszy kukurydzianej błyskawicznej (polenty instant)
2 szklanki mleka, u mnie ryżowe
½ szklanki mleka kokosowego + ¼ szklanki
szczypta soli
puree z mango (zblendowany owoc mango)
ziarenka granatu
mięta

Sól, mleko oraz ½ szklanki mleka kokosowego zagotuj w garnuszku z grubym dnem. Za pomocą łyżki utwórz wirek i cały czas mieszając wsypuj kaszę. Gotuj z lekko uchyloną przykrywką przez około 5 minut, na małym ogniu, aż zgęstnieje i stanie się kremowa. Polenta wymaga częstego mieszania, bardzo lubi przywierać do dna garnka. Dodaj ¼ szklanki mleka i dokładnie przemieszaj. Przełóż kaszę do miseczki, ozdób maźnięciem puree z mango, granatem i listkami mięty. Po kilku minutach polenta zmieni konsystencję na stałą, więc albo szybko opróżnij zawartość miseczki, albo odczekaj chwilę i ciesz się chwilą przebijania utworzonej powłoczki, niczym w kremie brûlée.

* jeśli kupisz tradycyjną kaszę kukurydzianą, to będzie się ona gotować 35 minut – pamiętaj o częstym mieszaniu.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny #rozkosznyblog @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Patrycja 12 maja, 2017 - 9:54 pm

wygląda smakowicie, aż nabrałam ochoty na polentę. Koniecznie muszę zrobić 🙂

Reply
rozkoszny 12 maja, 2017 - 10:18 pm

rozpływa się w ustach 🙂

Reply

Leave a Comment