Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem

W sklepach bez problemu można znaleźć konfitury i dżemy dobrej jakości. Muszę się przyznać, że często idę na skróty i z nich korzystam. Kiedyś jednak nie było tak łatwo. Do XIX wieku powidła były uznawane za „dobro luksusowe” – ze względu na bardzo wysoką cenę cukru – a ich wytwarzaniem zajmowały się głównie mniszki. Jednym z nielicznych sposobów przechowywania owoców na zimę było smażenie konfitur – czynność z czasem podniesiono do rangi sztuki i zaczęły się nią prawić panie z dobrych domów.

Moja konfitura – choć to w sumie dżem – też mogłaby się zaliczać do dóbr luksusowych. Musuje w niej cydr i chrupią płatki migdałowe, takich luksusów nie spotkasz w sklepach, a połączenie zdecydowanie warte jest spróbowania. Łamiąc tradycję dodałem pektyny, która pozwoliła zredukować ilość cukru kilkukrotnie i skrócić czas smażenia przetworu. Niech nie uderzy Wam do głowy!

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem 1

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem:
3 słoiki
70 g płatków migdałowych
40 g masła
700 g truskawek
300 g cukru
150 g cydru
sok z cytryny
15 g pektyny

Upraż płatki migdałowe, W garnku rozpuść masło i dodaj pozbawione szypułek truskawki wraz z cukrem. Duś około 10 minut, aż do momentu, kiedy truskawki puszczą sok. Dodaj resztę składników: cydr, sok z cytryny i pektynę. Zagotuj i gotuj kolejne 10 minut, mieszając co chwilę. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Odwróć je do góry nogami i pozostaw do przestygnięcia.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda upichciłeś. Możesz też wrzucić zdjęcie w komentarzu pod postem na facebookowym fanpage’u. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem 2

Konfitura truskawkowa z migdałami i cydrem 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment