Kulinarny przewodnik po Lyonie

Kulinarny przewodnik po Lyonie 1

„Kulinarna stolica świata” napisał o Lyonie w 1935 roku ówcześnie najbardziej poważany krytyk kulinarny Curnovsky. Tutaj swoją restaurację prowadził Paul Bocuse, papież gastronomii, tutaj odbywa się co dwa lata najbardziej prestiżowy konkurs dla szefów kuchni, i to tutaj jada się w Les Bouchons.

Bouchon to nie jest restauracja z wykrochmalonym obrusem czy bistro z szybkim jedzeniem i wysokoprocentowym trunkiem. Takie zjawisko istnieje wyłącznie w Lyonie, a jego matkami są kobiety – les mères lyonnaises – które stworzyły fundamenty lyońskiej kuchni i w efekcie wpisały miasto na karty kulinarnej historii.

Na przełomie XIX i XX wieku handel jedwabiem zaczął podupadać, wiele bogatych rodzin lyońskich musiało zwolnić kucharki. Mieszkanki Lyonu szukały pracy w restauracjach albo same otwierały lokale, w których serwowały nienagannie podane jadło domowe dla robotników fabryk – canuts. Musiało być kalorycznie i syto: serwowano kuchnię opartą na maśle, czerwonym winie, śmietanie, podrobach i kiełbaskach, a więc na talerzach lądowały uszy, nosy, żołądki albo wątroby w różnorakich sosach. Jakość i niskie ceny posiłków przyciągały klientów ze wszystkich warstw społecznych, a sława les bouchons rozniosła się na całą Francję, a potem świat. W ten sposób les mères lyonnaises zupełnie nieświadomie przyczyniły się do tego, że ich miasto stało się kulinarną mekką smakoszy…

Zjadłem Lyon dla kwietniowego wydania Magazynu Kuchnia. Dostępny jest także na ich stronie, o tutaj.

Wasz,
Rozkoszny

Kulinarny przewodnik po Lyonie 2 Kulinarny przewodnik po Lyonie 3 Kulinarny przewodnik po Lyonie 4 Kulinarny przewodnik po Lyonie 5

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment