Kurczak pieczony w pomidorach, oliwkach i czosnku

Soczysty, chrupiący kurczak w pomidorach pachnącymi czosnkiem i tymiankiem, gdzieniegdzie także z oliwkami. Jedno z tych szybkich i prostych dań, które warto mieć na uwadze w planowaniu tygodniowego jadłospisu.

Pierwszy raz jadłem coś podobnego na wakacjach we Włoszech w rodzinnej knajpce “La Terrazza” w miejscowości San Severino. Miejsce pełne miejscowych, którzy niemalże codziennie wybierali się na kurczaka w pomidorach, specjalność lokalu. Właściciel – starszy pan – zwykł podchodzić do każdego stolika, aby przeprowadzić rozmowę (wcale nie krótką), tym też sposobem dowiedziałem się kilku trików, które stosują w la Terrazzie, żeby kurczak był tak dobry… Zabójcza ilość czosnku? Długo pieczone pomidory? Spróbujcie sami!

Kurczak pieczony w pomidorach, oliwkach i czosnku 4

Kurczak pieczony w pomidorach, oliwkach i czosnku:
4 porcje
800 g podudzi z kurczaka
1 kg pomidorów, słodkich najlepiej malinowych
5 łyżek oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
10 ząbków czosnku
⅓ szklanki zielonych oliwek
4 łyżki tymianku świeżego posiekanego, ewentualnie 2 łyżeczki suszonego
sól morska, świeżo mielony pieprz

do podania:
grzanki z bagietki nasmarowane oliwą z oliwek i solą, a następnie zapieczone w piekarniku
sałatka ze szpinaku w dressingu miodowym (1 łyżka miodu na 2 łyżki oliwy i 2 łyżki soku cytryny + sól i pieprz)

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. W dużej misce wymieszaj 3 łyżki oliwy, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki tymianku, 1 łyżeczkę miodu, oliwki i pomidory przekrojone na pół. Wymieszaj dokładnie, dopraw sporą ilością soli i pieprzu. Przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.

W tej samej misce wymieszaj pozostałe 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki tymianku, rozgniecione (najlepiej przez praskę) pozostałe 5 ząbków czosnku, sól i pieprz w sporych ilościach. Włóż do miski kurczaka i natrzyj go marynatą rękami. Masuj go także pod skóra, tak aby sos pokrył wszystkie powierzchnie. Przełóż do naczynia z pomidorami. Dobrze odstawić mięso na ½ – 1 h.

Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza. Następnie ustaw opcję grilla lub maksymalną temperaturę piekarnika i dopiekaj jeszcze 10 minut. Wyjmij i zajmij się grzankami, mięso w tym czasie odpocznie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Kurczak pieczony w pomidorach, oliwkach i czosnku 5

Kurczak pieczony w pomidorach, oliwkach i czosnku 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

Magdalena 29 czerwca, 2018 - 6:57 am

Michał, to ile dokładnie trzeba piec tego kurczaka?

Reply
rozkoszny 29 czerwca, 2018 - 7:00 am

Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza. Następnie ustaw opcję grilla lub maksymalną temperaturę piekarnika i dopiekaj jeszcze 10 minut.

Czyli jakieś 30 minuty, wtedy wychodzi bardzo soczysty. Ale ktoś mi pisał, że piekł jeszcze 15 minut, bo lubi bardziej wypieczonego. Spróbuj i oceń 🍴

Reply
Magdalena 29 czerwca, 2018 - 7:07 am

Właśnie wybieram się na zakupy😊 dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 😊

Reply
Kasia 20 marca, 2019 - 8:19 pm

Pycha! Dzisiaj kurczak polecił się na obiad. Dzięki za dobry przepis. ^

Reply
rozkoszny 20 marca, 2019 - 8:35 pm

Bardzo się cieszę 😊

Reply
Paulina 4 grudnia, 2020 - 1:16 pm

Hej! Na jakim ustawieniu piekarnika najlepiej piec kurczaka?

Mam nowy piekarnik i ciagle probuje go rozgryźć ahh

Pozdrawiam,
Paulina

Reply
rozkoszny 5 grudnia, 2020 - 11:23 am

cześć, zawsze góra-dół!

Reply
Kaja 3 sierpnia, 2022 - 4:49 pm

Hejka, czy w przypadku użycia piersi z kurczaka zamiast podudzi, czas pieczenia powinnam wydłużyć ?
Miłego dnia, K 😉

Reply

Skomentuj Magdalena Cancel Reply