Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami

Byłoby to kolejne, zwykłe ciasto, gdyby nie jego kolor − kolor słońca. Pokolorowane jest kurkumą, która dodatkowo przywołuje delikatny, eteryczny smak czegoś co mogłoby być wytrawne i pochodzić z Indii. Ale jest słodkie, uzależniające, zaskakująco pyszne. Ciasto zdobią słodko-kwaśne karmelizowane cytrynki o lekko przebijającej się goryczce i to chyba moja ulubiona część.

Alison Roman sprawiła, że pokochałem kurkumę. Nie żebym darzył ją kiedykolwiek negatywnymi emocjami (kurkumę, nie Alison), ale nagle zacząłem sypać ją do wszystkiego. Zaczęło się od dahlu z ciecierzycą i szpinakiem w kolorze słońca, potem przyprawiłem nią zupę marchewkową, a teraz śladami Alison barwię kurkumą ciasto na żółto.

Przepis pochodzi z książki “Nothing fancy” Alison Roman. Zmieniłem odrobinę proporcję, redukując cukier oraz dodałem więcej cytryny i kurkumy. Jest ona teraz lekko, bardzo przyjemnie wyczuwalna. Dla mnie najsmaczniejsze są jednak karmelizowane cytryny zdobiące wierz ciasta. Są słodko-kwaśne, z naciskiem na kwaśne, z lekko przebijającą się goryczką. Wyobrażam sobie, że nie każdy zostanie z fanem, ale warto spróbować, bo można się zakochać.

Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami 1

Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami
keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm
1 ¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 szklanka (200 g) cukru + 2 łyżki
3 łyżki skórki + 2 łyżki soku z cytryny
2 jajka
¾ szklanki (180 g) jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
120 g masła, roztopionego
½ cytryny, pokrojonej w cieniutkie plasterki

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Keksówka 10 x 20 cm lub 8.5 x 22 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kurkumą i solą. Jedną szklankę cukru połącz ze skórką z cytryny, rozetrzyj między palcami aż całe się zaromatyzuje. Dodaj jajka, jogurt i sok z cytryny.

3. Składniki mokre wmieszaj do mąki. Wymieszaj tylko do połączenia (mogą być jeszcze małe grudki). Dodaj masło, połącz. Przełóż masę do keksówki. Ozdób plasterkami cytryny i obsyp pozostałymi 2 łyżkami cukru. Piecz przez 50 – 60 minut, aż cytryny się skarmelizują, a patyczek wbity w ciasto pozostanie suchy po wyjęciu. Wystudź przed krojeniem (cytryny na ciepło trudno się kroją).

Rady/porady
Jeśli nie lubisz smaku kurkumy, zmniejsz ilość do ½ łyżeczki, aby tylko zabarwiło ciasto.
Do przepisu będą potrzebne 2 cytryny.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Kurkumowe ciasto z karmelizowanymi cytrynami 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

19 komentarzy

Iga 14 marca, 2020 - 3:49 pm

Czy ewentualnie maślanka się tu sprawdzi?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:45 am

Ew można dać, ale ciut mniej, bo jest rzadsza

Reply
Dominika 15 marca, 2020 - 10:14 am

Hej Rozkoszny!
Czy piekarnik nastawiles na 180 stopni z funkcja termoobiegu czy bez?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:38 am

Cześć, zawsze góra-dół!

Reply
Nina 15 marca, 2020 - 10:01 pm

hej! patrzę na te wszystkie zdjęcia twojego ciasta w wykonaniu innych osób, które krążą po sieci i mam na nie taką ochotę!
Jednak jestem na diecie bezglutenowej (niestety nie mój wymysł a nietolerancja) i zastanawiałam się czy dałoby radę zamienić mąkę pszenną na jakaś inna, bezglutenową? pozdrawiam i trzymaj się cieplutko 🙂

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:17 pm

Cześć, spokojnie można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych!

Reply
KK 16 marca, 2020 - 12:57 am

Dalam pol na pol ryzowej i jaglanej, testowanie jutro jak wystygnie :). Plus ksylitol i syrop klonowy….dalam troche wiecej maki bo rzadkie bylo…

Reply
rozkoszny 16 marca, 2020 - 2:52 pm

daj znać, jak wyszły te eksperymenty!

Reply
KK 17 marca, 2020 - 12:05 am

Potwierdzam, ze bezglutenowy mix maka ryzowa i jaglana wyszedl super:). Nastepnym razem dam nieco mniej masla i skorki cytryny. Aha, dalam 3 jajka, bo akurat mialam. I mleko kokosowe zamiast jogurtu/smietany, bo nie bylo. Wtedy trzeba dac troche mniej, lub wiecej maki. 1,5 lyzeczki proszku (zdrowszy mix kamien winny plus soda), no i ksylitol i syrop klonowy, jakies pol szklanki slodziwa w sumie, moze troche wiecej. Kropla ekstraktu z wanilii. Wszystko super wyszlo, moze nastepnym razem pomaranczowy…?

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 1:15 pm

Toż to stworzyłaś nowe dzieło! Dzięki za komentarz, brzmi pysznie!

Reply
KK 17 marca, 2020 - 1:40 pm

E, tylko zaadoptowalam pod siebie;). Dzieki za przepis!

Reply
JUSTYNA 22 marca, 2020 - 12:15 pm

ok, to już kolejny przepis z bloga, który próbuje i znowu jestem zadowolona ! Tym razem dodam od siebie, że nigdy specjalnie nie lubiałam gotować ani piec. Większość top blogów kulinarnych mnie nigdy nie wciągnęła mimo wielu prób. Poza Jadłonomią, której przepisy i styl do mnie trafiają w 100% Twój blog jest drugim, do którego chętnie wracam a co najlepsze cieszy mnie to 🙂 jestem od wielu lat wegetarianką i naprawdę można znaleźć u Ciebie trochę fajnych inspiracji, które nie wieją nudą ale jednocześnie nie są zwymyślane na siłę. Trzymam kciuki za rozwój i obserwuje dalej.

Reply
rozkoszny 22 marca, 2020 - 1:40 pm

dziękuję, bardzo miło mi to słyszeć!

Reply
Monika 25 marca, 2020 - 10:48 am

Cześć! Porcja dla dwóch osób (w tym jednej, która nie przepada za słodkimi smakami – tak, też tego nie rozumiem 🙄) jest spora. Można zamrozić część czy raczej nie?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2020 - 12:38 pm

Cześć, można mrozić, a następnie odmrażać w lodówce + chwila w piekarniku.
Można też zrobić ciasto z połowy składników i upiec jako muffinki!

Reply
Iza 27 marca, 2020 - 5:15 pm

Przepychota! Najlepsza babka cytrynowa jaką robiłam, co prawda moje cytryny są bladziochami- w ogóle się nie zarumieniły, ale smak obłędny. Ten przepis na pewno zostanie zapisany w moim kajeciku💛💛💛

Reply
rozkoszny 27 marca, 2020 - 5:18 pm

bardzo się cieszę! może wina piekarnika?

Reply
CookUp 28 marca, 2020 - 5:41 pm

Ciasto wygląda tak, że można zakochać się w nim od samego patrzenia. Musi być doskonałe, a każdy kawałek to więcej słońca. 🙂

Reply
rozkoszny 28 marca, 2020 - 8:36 pm

otóż to!

Reply

Leave a Comment