Lawendowe ciasto z morelami i orzechami

Jedynym z moich ulubionych połączeń jest morela z lawendą. Tak niewiele potrzeba, aby za pomocą smaku przenieś się do innego regionu świata, pachnącej Prowansji, i oddać się niemalże onirycznym chwilom.

Przy moim rodzinnym domu rośnie beztrosko kilka krzaków pięknie fioletowej lawendy. Za każdym razem, kiedy próbuje wprowadzić się w bardziej sielankowy nastrój, przypominam sobie, że takie same oglądałbym na wakacjach we Francji. Otwieram wtedy moją konfiturową ulubienicę albo kieruję się do kuchni. Yotam Ottolenghi podsunął mi kiedyś pomysł na oniryczne chwile z ciastem, które jest niesamowicie wilgotne i o pięknym, nęcącym zapachu. Kwaśne morele zatapiam w ucieranej, orzechowej masie i przyzdabiam słodkim lukrem, do którego dodatkowo lepią się kwiaty lawendowe.

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 1

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami
tortownica 23 cm
Ciasto
180 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 szklanka (200 g) cukru drobnego
100 g mielonych migdałów
4 jajka “zerówki”, roztrzepane
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka lawendy, najlepiej świeżej, z ogródka
140 g orzechów pekan lub włoskich, świeżo zmielonych (tak, aby miały wyczuwalne kawałki)
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
600 g moreli, pokrojonych na połówki, bez pestek

Lukier
80 g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżki lawendy

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zmiksuj masło, cukier, olej orzechowy i migdały na gładką, puszystą masę, najlepiej zrobić to robotem na średnich obrotach. Dodawaj po odrobinie roztrzepanego jajka, aby nie zważyć masy, a następnie wanilię, skórkę z cytryny i 1 łyżkę lawendy. Następnie wmieszaj mąkę i zmielone orzechy.

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej przygotowaną masę. Ułóż na wierzchu połówki moreli skórką do dołu, tak aby na siebie zachodziły. Piecz 70 – 80 min, do tzw. suchego patyczka. Pół godziny przed końcem przykryj ciasto folią aluminiową, lubi się przypiekać.

3. Przygotuj lukier. Sok z cytryny podgrzej w garnuszku, dodaj cukier puder i połącz. Lukier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby dodaj więcej soku lub cukru pudru. Od razu po upieczeniu ciasta polej je lukrem i obsyp pozostałą lawendę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto zachowa świeżość przez kilka dni, najlepiej smakuje po dwóch. Wiem, że będzie ciężko to sprawdzić.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 2

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Konfitura morelowa z lawendą 6 sierpnia, 2017 - 5:44 pm

[…] i lawenda to ta sama rodzina, każdy to powie kto próbował lawendowego ciasta z morelami i orzechami. Jednak, aby smak wypieku rodem z Prowansji został na dłużej, warto go zamknąć w […]

Reply
Agnieszka 8 sierpnia, 2017 - 8:53 am

Goście byli zachwyceni!

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:00 am

Miło słyszeć! Dzięki 🙂

Reply

Leave a Comment