Lawendowe ciasto z morelami i orzechami

Jedynym z moich ulubionych połączeń smakowych jest morela z lawendą. Tak niewiele potrzeba, aby za pomocą jednego kęsa przenieś się do zupełnie innnego świata, oddając się niemalże onirycznym chwilom.

Przy moim rodzinnym domu rośnie beztrosko kilka krzaków pięknie fioletowej lawendy. Za każdym razem, kiedy próbuje wprowadzić się w bardziej sielankowy nastrój, przypominam sobie, że takie same oglądałbym na wakacjach we Francji. Otwieram wtedy konfiturową ulubienicę albo kieruję się do kuchni. Yotam Ottolenghi podsunął mi kiedyś pomysł na bajkowe chwile z ciastem, które jest niesamowicie wilgotne, o pięknym, nęcącym zapachu. Kwaśne morele zatapiam w ucieranej, orzechowej masie, a następnie, już po upieczeniu przyzdabiam je słodkim lukrem, do którego lepią się pachnące kwiaty lawendowe.

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 4

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami
tortownica 23 cm
Ciasto
180 g masła, miękkiego
2 łyżki oleju z orzechów włoskich (lub ewentualnie oliwy)
1 szklanka (200 g) cukru drobnego
100 g mielonych migdałów
4 jajka “zerówki”, roztrzepane
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka lawendy, najlepiej świeżej, z ogródka
140 g orzechów pekan lub włoskich, świeżo zmielonych (tak, aby miały wyczuwalne kawałki)
1 szklanka (130 g) mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
600 g moreli, pokrojonych na połówki, bez pestek


Lukier
80 g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżki lawendy

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zmiksuj masło, cukier, olej orzechowy i migdały na gładką, puszystą masę, najlepiej zrobić to robotem na średnich obrotach. Dodawaj po odrobinie roztrzepanego jajka, aby nie zważyć masy, a następnie wanilię, skórkę z cytryny i 1 łyżkę lawendy. Następnie wmieszaj mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i sól.

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej przygotowaną masę. Ułóż na wierzchu połówki moreli skórką do dołu, tak aby na siebie zachodziły. Piecz 70 – 80 min, do tzw. suchego patyczka. Pół godziny przed końcem przykryj ciasto folią aluminiową, lubi się przypiekać.

3. Przygotuj lukier. Sok z cytryny podgrzej w garnuszku, dodaj cukier puder i połącz. Lukier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby dodaj więcej soku lub cukru pudru. Od razu po upieczeniu ciasta polej je lukrem i obsyp pozostałą lawendę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto zachowa świeżość przez kilka dni, najlepiej smakuje po dwóch. Wiem, że będzie ciężko to sprawdzić.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 5

Lawendowe ciasto z morelami i orzechami 6

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

44 komentarze

Agnieszka 8 sierpnia, 2017 - 8:53 am

Goście byli zachwyceni!

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 9:00 am

Miło słyszeć! Dzięki 🙂

Reply
Julia 25 czerwca, 2020 - 9:19 am

Hej! Ciasto wygląda obłędnie, patrząc na zdjęcia można poczuć jego zapach, a że moja Mama kocha lawendę – chcę upiec je z okazji jej urodzin 🙂 Stąd jedno pytanko. Jestem szczęśliwą posiadaczką (i użytkowniczką, hihi) domowego słodkiego syropu lawendowego. Czy jest możliwość, żeby jakoś go przemycić do ciasta? Albo do lukru, jakoś go np. zredukować, żeby był bardziej lukrowaty niż lejący?

Reply
rozkoszny 26 czerwca, 2020 - 12:12 am

Cześć! Lukrowaty nigdy nie będzie, ale redukując go możesz osiągnąć efekt a la karmel. Może właśnie zamiast lukru?

Reply
Malgorzata 1 lipca, 2020 - 3:44 pm

Wyglada super! Napewno niebiańsko rozkoszne
Można użyć maki orkiszowej?

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2020 - 10:29 pm

Rozmroźić i wysuszyć po rozmnożeniu

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2020 - 10:29 pm

Dziękuję! Można użyć orkiszowej jasnej

Reply
Anna 24 sierpnia, 2021 - 9:18 pm

Hej!
Czy zamiast 100 g mielonych migdałów mogę użyć mąki kasztanowej? 🙂

Reply
rozkoszny 25 sierpnia, 2021 - 7:41 pm

myślę, że to świetny pomysł!

Reply
Magda 20 sierpnia, 2020 - 11:45 am

Czy to musi być suszona lawenda, czy mogę uciąć taką świeżą z donicy? 🙂

Reply
rozkoszny 21 sierpnia, 2020 - 1:45 pm

ja używam świeżej! 🙂

Reply
Kornelia 17 września, 2020 - 11:10 am

czy mogą być np. Suszone morele albo brzoskwinie?

Reply
rozkoszny 17 września, 2020 - 4:13 pm

lepiej już użyć owoców mrożonych – suszone się nie sprawdza

Reply
Aneta 11 maja, 2021 - 7:41 pm

czy ciasto to da radę w formie muffinek?:)

Reply
rozkoszny 11 maja, 2021 - 9:01 pm

da radę!

Reply
Iza 19 lipca, 2021 - 11:38 am

Czy w czasie upałów lepiej trzymać ciasto w lodowce czy w (wysokiej) temperaturze pokojowej? Zdarzało mi się już wyrzucić ciasto po chyba 3 dniach pod pokrywa na ciasta na blacie, bo na wilgotnych owocach pojawiała się pleśń..

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2021 - 4:16 pm

Przy takich wysokich temperaturach pewnie lodówka jeśli ma stać więcej niż 2 dni, ale przed podaniem trzeba przywrócić do tem. pokojowej

Reply
Ola 19 lipca, 2021 - 1:29 pm

Czym zastąpić mąkę pszenną? 🙂

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2021 - 4:16 pm

można dodać mieszankę mąk bezglutenowych: ryżowa, jaglana i ziemnaczana

Reply
Dominika 27 lipca, 2021 - 12:20 pm

Czym mogę zastąpić mąkę migdałową?

Reply
rozkoszny 28 lipca, 2021 - 6:54 pm

Mąką innych orzechów 🙂

Reply
Aneta 19 sierpnia, 2021 - 5:30 pm

Czy morele obrać ze skórki?

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2021 - 5:40 pm

Nie!

Reply
Aneta 19 sierpnia, 2021 - 8:01 pm

Czy skórkę obrać z moreli?

Reply
Luisa 20 sierpnia, 2021 - 3:14 pm

Czy należy poczekać aż cytryna ostygnie, bo po dodaniu cukru do podgrzanej wychodzi syrop cukrowy 🙂

Reply
rozkoszny 20 sierpnia, 2021 - 8:15 pm

Nie, dzięki ciepłemu sokowi cukier puder się roztapia. Nie można jednak gotować, bo będzie syrop cukrowy właśnie 🙂

Reply
Anna 27 sierpnia, 2021 - 10:11 pm

Ciasto wyszło jak zwykle – rewelacyjnie! Kolejny udany Rozkoszny przepis. Migdały zastąpiłam mąka kasztanową i wyszło super!

Reply
Natalia 13 września, 2021 - 5:58 pm

Czy można użyć suszonej lawendy ?

Reply
rozkoszny 13 września, 2021 - 9:03 pm

można, proszę dać jej 2x mniej

Reply
Annia 15 września, 2021 - 10:17 am

Hej, czy można użyć brzoskwiń, zamiast moreli?:)

Reply
rozkoszny 16 września, 2021 - 7:42 pm

można, ale jednak z morelami lepsze 🙂

Reply
Marta 21 grudnia, 2021 - 7:50 pm

Czy zamiast moreli można użyć mrożonych owoców leśnych?

Reply
rozkoszny 21 grudnia, 2021 - 11:42 pm

można

Reply
Emilka 8 lipca, 2022 - 11:31 am

Cześć, mam uczulenie na orzechy, czym mogę zastąpić mąkę migdałową? Mąka kasztanowa niestety też nie wchodzi w grę, bo powoduje reakcje krzyżowe.

Reply
rozkoszny 9 lipca, 2022 - 6:08 pm

Cześć, proponuję zrobić inne ucierane ciasto z owcami z bloga, dodając morele i lawendę

Reply
Anna 16 lipca, 2022 - 2:59 pm

Genialne w smaku, proste w przygotowaniu i nie ma szans by go zepsuc. Jako ze mi malo lawendy, to kawaleczki tuz przed podaniem polalam syropem lawendowym home made. Boskie

Reply
Zuzanna Szmawonian 3 sierpnia, 2022 - 7:32 pm

Czy moge uzyc maliny i borowki zamiast moreli?

Reply
rozkoszny 5 sierpnia, 2022 - 2:32 pm

Tak

Reply
Edyta 5 sierpnia, 2022 - 6:08 pm

Wyborne ciasto. Morele sprawiają, że jest wilgotne, dzięki orzechom przyjemnie chrupie, a lawenda nadaje cudownego aromatu. Połączenie smaków idealne!

Reply
Ela 24 sierpnia, 2022 - 10:07 am

Czy suszona lawenda tez może być?

Reply
Ela 25 sierpnia, 2022 - 8:58 pm

Czy może być suszona lawenda?

Reply
Ola 6 października, 2023 - 11:25 am

Czy można użyć innych owoców sezonowych, np.śliwek? Czy już nie będzie tak dobre? 😉

Reply
rozkoszny 6 października, 2023 - 7:28 pm

można, ale może już coś innego zamiast lawendy?

Reply
Anna 6 grudnia, 2023 - 10:30 am

Wspaniałe jest to ciasto 🙂

Z morelami idealne ale próbowałam też ze śliwkami, później z malinami i posypane chipsami kokosowymi – wszystkie wersje warte grzechu 🙂

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply