Leniwe ze szparagami i serem kozim

Mięciutkie leniwe kluski o orzeźwiającym smaku cytryny, podsmażone na maśle, z rumianą skorupką. Dziś podane z soczystymi, chrupiącymi szparagami i topiącym się leniwie kozim serem pleśniowym rozkosznie otaczającym kluseczki.

Tym razem bez smażonej bułki na maśle. Nie znaczy to, że gorzej. Sukcesem dobrych leniwych jest leniwe ich wyrobienie, z tłustego twarogu. Śmietankowego, takiego mającego więcej niż 15 g tłuszczu na 100 g. Potem idzie już z górki, skórka z cytryny nadaje nową, świeżą jakość, a spora ilość soli wydobywa smak. Połączenie ze szparagami dobrze im robi. Miękkie kluski z cienką, chrupiącą skórką przyjemnie kontrastują z dobrze ugotowanymi szparagami, a sos z sera powstały pod wpływem temperatury wznosi je na nowy poziom rozkoszy. Nie mniej znaczy świeże oregano, zresztą sami zobaczycie.

Leniwe ze szparagami i serem kozim 1

Leniwe ze szparagami i serem kozim:
2 porcje
300 g twarogu śmietankowego (bardzo tłusty)
1 jajko “zerówka”, roztrzepane
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka skórki z cytryny
⅓ szklanki (60 g) mąki pszennej  typ 450

½ pęczka szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g serka koziego pleśniowego
świeże oregano
sól, pieprz

W większej misce twaróg rozgnieć leniwie, dodaj jajko i połącz. Wsyp sól i skórkę z cytryny, zamieszaj. Wymieszaj z mąką do powstania jednolitego ciasta.

Przełóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką. Podziel je na 2 części i z każdej uformuj wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszcz go szerokim nożem i pokrój ukośnie na kawałki.

Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, dodaj kluski i gotuj przez minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyłów i przełóż na talerz, aby odparowały.
W międzyczasie ugotuj szparagi. Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparag, umyj łodygi, pokrój na kawałki około 2-3 centymetrowe, główki pozostaw w całości. Na gotującą się wodę wrzuć pokrojone łodygi i główki szparagów, gotuj je przez 3 minuty, następnie odcedź.
Rozgrzej masło i oliwę na patelni. Smaż ugotowane pierogi leniwe, aż zaczną się ładnie przyrumieniać. Dodaj szparagi i pokrojony na kawałki ser kozi, kontynuuj smażenie przez około 2 minuty, aż ser zacznie się roztapiać. Dopraw solą, pieprzem i posyp świeżym oregano.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Leniwe ze szparagami i serem kozim 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment