Mazurek/tarta hibiskusowa

Nie wiem dlaczego, ale Święta Wielkanocne giną w pojedynku z Bożym Narodzeniem. Ja zdecydowanie optuję za tymi pierwszymi; nie dość, że natura budzi się do życia a wiosna rozkwita, to trzeba wziąć pod uwagę aspekt kulinarny. Barszcz, karp i makowiec przegrywają z kretesem w starciu z babami i mazurkami – przynajmniej dla mnie.

Mazurek/tarta hibiskusowa 1

Mazurki – przed oczami mam duże blaty mocno maślanego ciasta posmarowane irracjonalnie grubą warstwą kajmaku, a na to hojna porcja bakali. Brzmi nieprzyzwoicie dekadencko. Dobre kilka lata temu, jako dziecko głodne i ciekawe smaków, sięgnąłem po taką wersję na targu regionalnym. Troszeczkę mnie zemdliło, straciłem kontrolę nad równowagą, było to za dużo – nawet dla takiego łasucha jak ja.

Dziś proponuję swoją propozycję świąteczną. Miał być mazurek, wyszła bardziej tarta. Nic nie szkodzi, rekompensuje to efektownym wyglądem i smakiem. Co powiecie na hibiskus? Nie zrażajcie się białą czekoladą, zgubi się gdzieś pod hibiskusem.

Mazurek/tarta hibiskusowa 2

Mazurek/tarta hibiskusowa:
forma 21 cm
Ciasto na spód:
100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej (lub płatki migdałowe zblendowane na pył)
100 g masła, zimnego
15 g cukru pudru
1 żółtko jajka “zerówki”

Mąkę, migdały i cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj jajko i zagnieć do połączenia. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 40 minut lub 15 minut do zamrażarki. Formę na tartę lub tortownicę natłuść masłem i obsyp mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż je do formy, tak aby brzegi sięgały połowy wysokości formy na tartę. Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut lub 10 minut w zamrażarce. Ciasto ponakłuwaj widelcem po całej powierzchni, zabieg ten zapobiegnie podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 25 – 30 minut, do zarumienienia się ciasta.

Krem hibiskusowy:
180 g śmietanki kremówki + kilka łyżek
15 g suszonych kwiatów hibiskusa
190 g białej czekolady, dobrej jakości

Śmietankę i hibiskus zagotuj na małym ogniu w garnuszku. Zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut, by śmietanka nabrała koloru i smaku. Odcedź hibiskus przez sitko do drugiego garnka, za pomocą łydki przetrzyj kwiaty, aż do ściągnięcia nadmiaru śmietanki. Śmietankę ponownie zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na 30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej. Międzyczasie przygotuj hibiskus.

Mazurek/tarta hibiskusowa 3

Białe wykończenie:
10 g białej czekolady
15 g śmietanki kremówki

Do zagotowanej śmietanki dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do powstania klarownego kremu. Odstaw.

Na zdjęciach wykończyłem tartę samą śmietanką, zbladła ona, więc polecam zrobić odrobinę białego kremu.

Gotowane kwiaty hibiskusa i sos hibiskusowy:
15 g suszonych kwiatów hibiskusa
20 g cukru

Kwiaty hibiskusa gotuj wraz z cukrem i odrobiną wody przez 5 minut. Przecedź sos do szklaneczki, a kwiaty odsącz na papierowym ręczniku.

Krem wylej na przygotowane i schłodzone ciasto. Biały krem nałóż na łyżkę i szybkim ruchem, pod ukosem, „chlapnij” na tartę. Ozdób ugotowanymi kwiatami hibiskusa, wciskając je wzdłóż brzegów. Wstaw do lodówki na na 4 godziny. Podawaj z sosem z hibiskusa.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Mazurek/tarta hibiskusowa 4 Mazurek/tarta hibiskusowa 5 Mazurek/tarta hibiskusowa 6 Mazurek/tarta hibiskusowa 7

Przepis inspirowany mazurkiem z magazynu KUKBUK

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

7 komentarzy

Ania 8 kwietnia, 2017 - 4:37 pm

Pyyycha !!!

Reply
rozkoszny 8 kwietnia, 2017 - 4:39 pm

dokładnie 😉

Reply
gin 9 kwietnia, 2017 - 12:00 pm

Widziałam niedawno zdjęcia takiej właśnie tarty, teraz ten sam przepis u Ciebie… To chyba jakiś znak 🙂

Reply
rozkoszny 9 kwietnia, 2017 - 12:43 pm

Możliwe możliwe. Inspirowałem się przepisem z któregoś kukbuka. Moje modyfikacje i jest idealnie, smak niebanalny 💆

Reply
9 propozycji wielkanocnych na słodko i nie tylko 13 kwietnia, 2017 - 8:36 pm

[…] Mazurek/tarta hibiskusowa Smaki niebanalne; kwaśny hibiskus mocno kontrastuje białą czekoladę, a jako krem do maślano […]

Reply
Patrycja 12 maja, 2017 - 9:59 pm

ciekawe ciasto, chętnie bym się poczęstowała 🙂

Reply
rozkoszny 12 maja, 2017 - 10:19 pm

bardzo nietypowe, warto wypróbować! 🙂

Reply

Leave a Comment