Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami

Wgryzasz się w jeszcze ciepły kawałek, płaty listkującego, nieprzyzwoicie maślanego ciasta kruszą się do dekoltu, zatapiasz usta w kwaśnych owocach, myślisz o lecie i słońcu, a następnie o lodach waniliowych, które byłby ostatecznym dopełnieniem tej słodko-kwaśnej igraszki.

Galette z owocami to smak lata. Można je robić z czym tylko dusza zapragnie i tym, co będzie w sezonie dorodnego na straganie. Wersja z rabarbarem jest trochę inna, bo jak wiadomo, to warzywo, całkiem kwaśnego do tego. Należy je potraktować znacznie większą ilością cukru, oraz zestawić z czymś odrobinę delikatniejszym – choćby truskawkami. Oraz koniecznie zaserwować z lodami, które nie dość, że stanowią łagodzący kontrast dla kwaśnego rabarbaru, to będą powolutku się topić w towarzystwie gorącej tarty, mieszając się z owocowymi sokami.

Odkąd opracowałem przepis na proste listkujące ciasto na serku philadelphia trudno mi było zmobilizować się do zmiany. Jednak, jak to ja, zawsze mam ochotę na maślany smak, a ten chciałem mieć bardziej dosadny.

Chyba bardziej się już nie da. Ciasto subtelnie się listkuje, niczym paryski rogalik, pozostawiając maślany dreszczyk kulinarnego rozpasania. Zdecydowanie warto dodać sobie odrobinę pracy dla takich atrakcji. Podstawą będzie chłodzenie. Najpierw składników, na następnie ciasta. Ciasto nie może się zbytnio ocieplić, aby masło, nie daj boże, nie zaczęło się topić. Trzeba pracować z nim szybko i sprawnie, a w razie, gdyby wymknęło się spod kontroli, nie wahaj się wstawić go na kilkanaście minut do lodówki.

Często używam robota kuchennego, ale w tym wypadku wolę zdać się na moc własnych rąk. Nie licząc już zapachu pozostającego na dłoniach, ma się większą kontrolę nad rozprowadzaniem masła w mące, a jest to kluczowe. Płaskie, cienkie kawałki masła, bardziej niż te o kształcie grochu, wspomagają finalnie listkowanie ciasta. A o to na wszystkim chodzi, prawda?

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami 1

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami
Ciasto
1 ¼ szklanki (160 g) mąki pszennej
1 łyżka cukru
¼ łyżeczki soli
140 g bardzo zimnego masła, pokrojonego na 2 cm kawałki
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka octu jabłkowego

Nadzienie owocowe
500 g rabarbaru (około 4 – 5 lasek)
250 g truskawek
sok z ½ cytryny
1 szklanka (200 g) cukru
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu, lub 1 cukier waniliowy)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
1 łyżka bułki tartej
1 jajko, roztrzepane z łyżką mleka
cukier gruboziarnisty

1. Wodę i ocet połącz w małej miseczce, wstaw ją do zamrażarki, aby płynny były maksymalnie schłodzone. Mąkę, cukier i sól połącz w misce. Dodaj masło i zacznij je szybko rozcierać w mące na nierówne, raczej cienkie i płaskie kawałki (ten trik pomoże listkować się ciastu). Masło ma być z grubsza połączone z mąką, konsystencja perfekcyjnej kruszonki nie jest pożądana.

2. Zwilż ciasto za pomocą 1 – 2 łyżek lodowatej mikstury octowej. Ciasto ma wydawać się zbyt suche. Zacznij je wyrabiać, jak drożdżowe, łącząc wszystko. Zagnieć jeszcze dwa, trzy razy i uformuj kulę (wciąż może wydawać się zbyt suche, ale to okej). Spłaszcz i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

2. W międzyczasie przygotuj owoce. Rabarbar pokrój na około 10 cm kawałki, następnie każdy na ½ cm pasemka. Truskawki przekrój na pół. Owoce umieść w dużej misce, dodaj sok z cytryny, cukier, wanilię, mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wymieszaj, odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie odsącz dokładnie owoce z soku, które puściły. Sok przelej do garnuszka, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje na kisiel, 3 – 4 minuty. Wymieszaj powstałą glazurę z owocami. Odstaw do wystygnięcia.

3. Ciasto obsyp delikatnie mąką. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy około 30 cm. Pozostawiając około 4 cm marginesu, obsyp ciasto bułką tartą, a na nią wyłóż owoce. Zagnij boki do środka, przykrywając owoce. Przełóż galette wraz z papierem na talerz. Wstaw na godzinę do lodówki, ciasto musi stężeć inaczej rozklei się podczas pieczenia.

4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Galette wraz z papierem zsuń z talerza na blachę. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem, najlepiej gruboziarnistym. Piecz około 25 – 30 minut, aż spód i boki będą mocno zarumienione. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko przypiekać, przykryj go folią aluminiową. Wystudź na blaszce.

5. Galette najlepiej smakuje na ciepło, w dniu przygotowania. Absolutnie koniecznie trzeba je zjeść z lodami waniliowymi.

Rady/porady
1. Nieprzyzwoicie maślane ciasto może wydawać się trudne, ale nic z tych rzeczy jeśli: a) wszystkie składniki będą dobrze schłodzone b) nie będziemy skracać procesu (znowu) schłodzenia ciasta na żadnym z etapów.
2. Chcesz pójść na skróty? Możesz skorzystać z przepisu na proste listkujące się ciasto z serku Philadelphia. Ciasto wystarczy zmiksować w robocie kuchennym, i już (ale nie będzie, aż tak bosko maślane, jak powyższy przepis).

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami 2

Nieprzyzwoicie maślane listkujące galette z rabarbarem i truskawkami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Jeszcze lepsza tarta z truskawkami i kremem mascarpone 25 czerwca, 2019 - 5:57 pm

[…] spod kogo ręki wyszedł przepis. Chcę, aby ciasto było lekkie, listkujące (wiecie, że mam obsesję w tym aspekcie). Taki efekt można osiągnąć przy rozwałkowywaniu masła w mące zamiast rozcierania, a […]

Reply

Leave a Comment