Opowieści

  • Rozmawiam z Niki Segnit, autorką Leksykonu smaków

    by rozkoszny

    Pewnie wiecie, albo może nie, ale jestem miłośnikiem książek kulinarnych. Kolekcjonuję je od (prawie) bobasa. Niektóre dla kulinarnych historii, które tak kocham, inne dla zapierającej dech w piersiach fotografii, a …

  • Przewodnik kulinarny po Bordeaux dla Magazynu Kuchnia

    by rozkoszny

    Naczelną rozkoszą z Bordeaux są canelés – ciastka długo pieczone w specjalnych nawoskowanych formach: o kremowym, waniliowym nadzieniu pachnącym rumem i cienkiej, chrupiącej, skarmelizowanej skórce, która strukturą przypomina karmel. Legenda …

  • Va Bene – mały Rzym na Powiślu

    by rozkoszny

    Pakujcie walizki. Zbierajcie się na tramwaj. Na warszawskim Powiślu czeka na was mały Rzym. Zawsze mam problem, aby dotrzeć do lokalu (lub jakiegokolwiek miejsca), w którym jeszcze nie byłem. Nie …

  • Nie od dziś wiemy, że książka kucharska to najlepszy prezent nie tylko pod choinkę. Cieszy oko, rozbudza zmysły, inspiruje. Każdego inaczej, więc nie można mówić o szablonie na idealną książkę …

  • Najpierw sałata z orzechami włoskimi w kwaśnym musztardowym winegrecie, ale to tylko niewinny początek rozpasania, które zaraz ma się rozpocząć. Dobrze wysmażony, średnio albo krwisty – stek. Serwowany na długim …