Owsianka z crème fraîche, mrożonymi malinami i kremem z białej czekolady

Z domowym, lekko kwaśnym crème fraîche, mrożonymi malinami, które wyczekiwały na swoją chwilę od lipca, strzelającymi w ustach nasionami konopi oraz kremem z białej czekolady i ziarenek wanilii, pieszczącym wszystkie możliwe zmysły. Dzień dobry, to owsianka!

Wiadomo owsianka to największy sprzymierzeniec człowieka rano, szczególnie ta perfekcyjna. Ale istnieją także takie owsianki, które przekraczają granicę ‘śniadanie’, wchodząc w pole ‘deser’. Jemy je z błogim uśmiechem, ciarami na rękach i zawsze z ochotą na więcej. Taka jest ta owsianka, nieprzyzwoita, wywołująca wypieki na twarzy i zgorszenie wśród zdrowoholików. Nie brakuje w niej hedonistycznego crème fraîche, czyli francuskiej tłustej kwaśnej śmietany, oraz kremu z białej czekolady, o którym można by pisać kulinarne erotyki.

Owsianka z crème fraîche, mrożonymi malinami i kremem z białej czekolady 1

Owsianka z crème fraîche, mrożonymi malinami i kremem z białej czekolady:
1 porcja
⅓ szklanki płatków owsianych
⅔ szklanki wody (lub odrobina mniej)
szczypta soli
⅓ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki crème fraîche* lub kwaśnej śmietany
1 łyżeczka miodu lub cukru z wanilią
1 solidna łyżka kremu z białej czekolady i ziarenek wanilii
około 8 mrożonych malin
szczypta lub dwie nasion konopi

Płatki owsiane umieść w garnku z grubym dnem. Zalej wodą i dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Nie mieszaj i czekaj, aż płatki wchłoną wodę i napęcznieją. Potrwa to około 8 minut.

Dodawaj mleczko kokosowe stopniowo, często mieszając. Wlej 1 łyżkę crème fraîche, wymieszaj dokładnie, zagotuj. Dosłodź łyżeczką miodu dla równowagi smaku.

Na dnie miseczki ułożyć 4-5 mrożonych malin. Przelej owsiankę do miseczki, na środku wyłóż solidną 1 łyżkę kremu z białej czekolady i ziarenek wanilii, a obok 1 łyżkę crème fraîche, posyp mrożonymi malinami, rozkruszając 2-3 między palcami. Na koniec posyp dwoma szczyptami nasion konopi.

*Domowy crème fraîche:
300 ml śmietany 36%
2 łyżki maślanki

Wymieszaj śmietanę z maślanką, przełóż do słoika i odstaw w temperaturze pokojowej na noc (min. 12 h). Przechowuj w lodówce.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Owsianka z crème fraîche, mrożonymi malinami i kremem z białej czekolady 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Magda 28 kwietnia, 2018 - 2:48 pm

Czy mógłbyś powiedzieć proszę jaką pojemność ma Twoja szklanka? 200 ml? 250?

Reply
rozkoszny 29 kwietnia, 2018 - 7:14 am

250 ml standardowo 🙂

Reply
Kasia 17 kwietnia, 2019 - 10:07 am

Zamiast mrożonych malin dałam mrożoną borówkę amerykańską, a nasiona konopi udawały nasiona słonecznika. Owsianka jest mimo wszystko obłędna <3 Mój chłopak być zachwycony

Reply

Leave a Comment