Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem

Prawdopodobnie najsmaczniejsze wydanie brokułu i brukselki. W piekarniku, karmelizując się na chrupko, stanowią duet wprost idealny. Wymasowane są ostrym czosnkiem i płatkami chili, a co jeszcze ważniejsze, towarzyszą im cienkie jak papier plasterki cytryny, które pod wpływem temperatury miękną i tracą swój wykrzywiający twarz charakter. Warzywa obsypane są parmezanem, który wysusza się i staje się bosko chrupiący. Czy może być lepiej?

Wiem, wiem, wiem: b r u k s e l k a. Ale naprawdę, daj jej tutaj szansę. W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu “kapuściany” smak, a urozmaica strukturę całego połączenia. Jeśli Cię nie przekonałem, użyj więcej brokułu, ale wiedz co tracisz!

Prócz parmezanu (wiadomo) bohaterem jest cytryna. Pokrojona w cienkie plasterki staje się niebywałym kulinarnym artefaktem, który wybije Twoich gości z pionu (ale pozytywnie oczywiście). Jest świeża, lekka, wiosenna, nawet nie odczujesz tego, że właśnie posypałeś warzywa serem zamiast maczać je w jogurcie zero procent tłuszczu (nie będziesz niczego żałować, obiecuję).

Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem 1

Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem
1 brokuł (500 g)
250 g brukselki
1 cytryna
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
⅓ łyżeczki płatków chili
½ szklanki (50 g) startego parmezanu
sól, świeżo mielona pieprz
oliwa

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Odetnij trzon brokułu (wykorzystaj do innych celów); różyczki pokrój na ćwiartki. Brukselkę przekrój na pół. Połowę cytryny pokrój na bardzo cienkie plasterki; pozbądź się pestek.

2. Przełóż warzywa i cytrynę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj czosnek, oliwę, płatki chili i dopraw solą oraz pieprzem. Za pomocą dłoni bardzo dobrze natrzyj warzywa przyprawami. Posyp wszystko parmezanem.

3. Piecz przez 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękną, a parmezan się wysuszy i stanie się chrupiący. Skrop wszystko oliwą; dopraw solą i sokiem z pozostałej cytryny, jeśli trzeba.

Rady
1. Cytrynę pokrój naprawdę cienko, aby zdążyła zmiękną w piekarniku i stracić swoją goryczkę. Potrzebny do tego będzie bardzo ostry nóż.
2. Daj szansę brukselce! W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu “kapuściany” smak.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, i oznaczając mnie, abym mógł Cię znaleźć! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Weronika 7 marca, 2019 - 8:01 am

Podkradam ten przepis 🙂

Reply
rozkoszny 7 marca, 2019 - 8:08 am

Szerz rozkoszną nowinę

Reply
Nef 15 marca, 2019 - 1:30 am

Wiedz* a poza tym nienawidzę brokułów, a mimo to czuję się skuszona 🙂

Reply
rozkoszny 17 marca, 2019 - 5:34 pm

dziękuję za czujne oko, już poprawione!

Reply

Leave a Comment