Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem

Prawdopodobnie to najsmaczniejsze wydanie brokułu i brukselki. W piekarniku, karmelizując się na chrupko, stanowią duet wprost idealny. Wymasowane są płatkami chili i czosnkiem, a co jeszcze ważniejsze, towarzyszą im cienkie jak papier plasterki cytryny, które pod wpływem temperatury miękną i tracą swój wykrzywiający twarz charakter. Warzywa obsypane są parmezanem, który po kilku minutach w piekarniku wysusza się, stając się bosko chrupiący.

Wiem, wiem, wiem: b r u k s e l k a. Ale naprawdę, dajcie jej tutaj szansę. W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu “kapuściany” smak, a urozmaica strukturę całego połączenia. Jeśli Cię nie przekonałem, użyj więcej brokułu, ale wiedząc co tracisz!

Prócz parmezanu (wiadomo) bohaterem jest cytryna. Pokrojona w cienkie plasterki staje się niebywałym kulinarnym artefaktem, który wybije Twoich gości z pionu (ale pozytywnie oczywiście). Jest świeża, lekka, wiosenna, nawet nie odczujesz tego, że właśnie posypałeś warzywa serem zamiast maczać je w jogurcie zero procent tłuszczu (nie będziesz niczego żałować, obiecuję).

Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem 3

Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem
1 brokuł (500 g)
250 g brukselki
1 cytryna
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
⅓ łyżeczki płatków chili
½ szklanki (50 g) startego parmezanu
sól, świeżo mielona pieprz
oliwa

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Odetnij trzon brokułu (wykorzystaj do innych celów); różyczki pokrój na ćwiartki. Brukselkę przekrój na pół. Połowę cytryny pokrój na bardzo cienkie plasterki; pozbądź się pestek.

2. Przełóż warzywa i cytrynę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj czosnek, oliwę, płatki chili i dopraw solą oraz pieprzem. Za pomocą dłoni bardzo dobrze natrzyj warzywa przyprawami. Posyp wszystko parmezanem.

3. Piecz przez 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękną, a parmezan się wysuszy i stanie się chrupiący. Skrop wszystko oliwą; dopraw solą i sokiem z pozostałej cytryny, jeśli trzeba.

Rady
1. Cytrynę pokrój naprawdę cienko, aby zdążyła zmiękną w piekarniku i stracić swoją goryczkę. Potrzebny do tego będzie bardzo ostry nóż.
2. Daj szansę brukselce! W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu “kapuściany” smak.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, i oznaczając mnie, abym mógł Cię znaleźć! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!

Wasz,
Rozkoszny

Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i chrupiącym parmezanem 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

19 komentarzy

Weronika 7 marca, 2019 - 8:01 am

Podkradam ten przepis 🙂

Reply
rozkoszny 7 marca, 2019 - 8:08 am

Szerz rozkoszną nowinę

Reply
Nef 15 marca, 2019 - 1:30 am

Wiedz* a poza tym nienawidzę brokułów, a mimo to czuję się skuszona 🙂

Reply
rozkoszny 17 marca, 2019 - 5:34 pm

dziękuję za czujne oko, już poprawione!

Reply
Anna 27 lutego, 2023 - 10:58 am

Czy można użyć mrożonej brukselki?

Reply
Wioleta Furman 2 października, 2020 - 5:15 pm

Przepis wart miliony!

Reply
rozkoszny 3 października, 2020 - 6:31 pm

bardzo lubię do niego wracać <3

Reply
Edyta 17 listopada, 2020 - 10:09 am

Czy kalafior też się nada do tego przepisu? 😉

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2020 - 10:47 am

Nada, ale będzie trzeba piec go dłużej – około 30 minut

Reply
Karolina 17 listopada, 2020 - 11:14 am

Czego moglabym uzyc zamiast parmezanu? Niestety nie jest wegetarianski 🙁

Reply
rozkoszny 17 listopada, 2020 - 12:22 pm

Można użyć innego twardego sera, którego produkuje się bez podpuszczki zwierzęcej np. dziugas

Reply
Marta 19 listopada, 2020 - 2:19 pm

Pycha. Na drugi dzień z lodówki też.

Reply
rozkoszny 21 listopada, 2020 - 8:10 pm

u mnie zazwyczaj nie zdąży trafić do lodówki! 🙂

Reply
Maria 26 listopada, 2020 - 5:39 pm

a mogę się zapytać do czego zużywasz łodygę brokułu? 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:25 am

tutaj ich nie używam, ale można też zapiec, krojąc ją w plasterki

Reply
Ola 2 grudnia, 2020 - 8:40 am

Łodygę brokuła można też ukisić 🙂 ja tak robię z głąbami po sałacie rzymskiej, czy innymi jadalnymi skrawkami 🙂

Reply
Maja 4 lutego, 2021 - 2:42 pm

super smaczny przepis! 🙂

Reply
Agata 26 stycznia, 2022 - 7:27 pm

Nie miałam brokuła, to nie dałam.
Nie miałam orzechów laskowych, to dałam te włoskie, mimo iż we Włoszech nazywamy je po prostu orzechami (noci), a te laskowe inaczej się nazywają (nocciole).
Nie lubiłam brukselki.
Teraz lubię 😀
Grazie!!!

Reply
Gabriela 25 listopada, 2022 - 10:38 pm

A mi niestety wyszła mocno gorzka 🙁 Czy to może być kwestia samej brukselki?

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply