Piklowana marchewka i rzodkiewka z chili

Jedna porcja cukru, jedna porcja octu, dwie porcje wody, trochę chili, trochę imbiru. To tyle, aby marchewki nabrały polotu.

Cały lifting trwa tylko chwilę, a ze słoika wychodzą długie, cienkie paski marchwi i plasterki rzodkiewki niczym papier o smaku nie do poznania. Wyraziste, ostre, trochę słodkie, uzależniające. Nadadzą się idealnie jako dodatek do kanapek, choćby kultowej banh mi

Piklowana marchewka i rzodkiewka z chili 1 Piklowana marchewka i rzodkiewka z chili 2

Piklowana marchewka i rzodkiewka z chili:
2 marchewki, obrane
pęczek rzodkiewki
½ chili, plasterki
2 plasterki imbiru, obranego
⅓ szklanki cukru brązowego
⅓ octu ryżowego
⅔ szklanki wody
1 łyżka sosu sojowego

Marchewkę obierz na długie cienkie paski za pomocą obieraczki do julienne, ale jeśli takiej nie masz, możesz zrobić to nożem. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki.

W garnuszku zagotuj cukier, ocet, wodę, imbir, sos sojowy i chili. Warzywa przełóż do słoika, zalej je gorącym wywarem. Odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Schowaj do lodówki. Piklowane warzywa świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek lub sałatek.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Piklowana marchewka i rzodkiewka z chili 3 Piklowana marchewka i rzodkiewka z chili 4 Piklowana marchewka i rzodkiewka z chili 5

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Małgorzata 10 czerwca, 2018 - 2:26 pm

THE ULTIMATE TOFU EXPERIENCE!
Wyszło przepysznie i było to zdecydowanie moje najbardziej udane podejście do tofu. Jak znam siebie, to będę się teraz tym żywić na okrągło przez najbliższe 2 tygodnie 😉

Reply
Małgorzata 10 czerwca, 2018 - 2:27 pm

A powyższy komentarz powinien trafić do wpisu o Banh Mi, który wykorzystuje te piklowane warzywa, mała pomyłka 😉

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2018 - 7:59 am

zachęcam do przeklejenia komentarza, żeby ludzie wiedzeli jakie to dobre 😀

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2018 - 7:58 am

Ja zdecydowanie też mógłbym się żywić takim banh mi na okrągło 😀

Reply

Leave a Comment