Podwójnie czekoladowa tarta z malinami

Każdemu należą się chwile relaksu. Takie przy wyrazistej kawie, na huśtawce, z dobrym ciastem. Może z podwójną czekoladową tartą z malinami? Należy do tych przepisów, które robiłem wiele razy, coraz bardziej udoskonalając. Jest mocno czekoladowa, wytrawna w smaku, ale o przełamującym smaku malin. Ola tak ją uwielbia, że a) poprosiła o kurs jej przyrządzania b) zażyczyła sobie jej na swoje urodziny. Przyjaciółka prosi, przyjaciółka ma. Ty też możesz, małym nakładem pracy. Warto!

Podwójnie czekoladowa tarta z malinami 1

Podwójnie czekoladowa tarta z malinami
forma do tarty 23 cm
Ciasto kruche:
160 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej jeśli lubisz
30 g kakao
50 g ksylitolu lub cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła
żółtko szczęśliwego jaja
zimna woda


Mąkę i kakao przesiej, dodaj pokrojone w kostkę masło, rozprowadź je palcami w mące do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko, cukier, sól i szybko zagnieć (można również zmiksować w malakserze). Jeśli nie będzie chciało się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody. Z ciasta uformuj kulę, którą rozpłaszcz, owiń folią spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 minut.

Formę na tarte o średnicy 23 cm posmaruj masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru i wyłóż nim formę z pomocą wałka. Ponownie schłodź w lodówce przez 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłóż papier do pieczenia, następnie na papier wysyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też ryż czy ciecierzyca).

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 190ºC jak tylko wstawisz ciasto, podpiecz przez 15 minut. Następnie formę wyjmij
z piekarnika, usuń papier z obciążeniem, wstaw z powrotem do piekarnika i piecz dodatkowe 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjmij, wystudź.

Podwójnie czekoladowa tarta z malinami 2

Krem czekoladowy*:
200 g czekolady gorzkiej (jedna 70%, druga 50-60%)**
200 ml śmietany kremówki 30%
100 g masła
50 g cukru lub ksylitolu
20 g kakao
+ koszyczek malin do wykończenia

W rondelku wymieszaj kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewaj śmietankę mieszając delikatnie aż powstanie błyszcząca i gładka. Dodaj pokrojone masło i zagotuj co chwilę mieszając. Po zagotowaniu dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Wylej na przestudzony spód i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie udekoruj malinami i znów schłodź, tym razem przez minimum 2 godziny. Masa powinna stężeć.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz pod postem co myślisz. Smacznego!

* kremu wyjdzie troszkę więcej, ale tak ma być, bo pewnie i tak cudownie zniknie troszkę przed wyłożeniem na tartę

** jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady – użyj jeden mlecznej lub dwóch o zawartości kakao 50%

Wasz,

rozkoszny

Podwójnie czekoladowa tarta z malinami 3

Podwójnie czekoladowa tarta z malinami 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

gin 5 września, 2016 - 3:52 pm

Ja mam urodziny w przyszłym tygodniu – nie chciałbyś wpaść z taką tartą…? 😉

Reply
rozkoszny 6 września, 2016 - 8:39 pm

Ona jest tak łatwa, że zrobisz ją z zamkniętymi oczami, ale chętnie haha

Reply
koral05 5 września, 2016 - 6:42 pm

Zjadłoby się 🙂

Reply
rozkoszny 6 września, 2016 - 8:40 pm

Trzeba zrobić ^^

Reply
Madzia 5 września, 2016 - 7:59 pm

W tym tygodniu zrobię!

Reply
rozkoszny 6 września, 2016 - 8:40 pm

Rób i pisz jak smakowała! <3

Reply

Leave a Comment