Sałatka arbuzowa z limonką, orzeszkami i bazylią

Sałatka ze słodkiego arbuza puszczającego sok mieszający się z dressingiem z limonki, miodu, chili i sosu rybnego. Na to aromatyczna bazylia i chrupiące orzeszki ziemne. Letnia eksplozja smaków.

Arbuz wydaje się być bezpłciowym owocem. Smak ma, delikatnie mówiąc, umiarkowany. Ale jest słodki i zawiera dużo wody, dzięki czemu schłodzony stanowi świetną przekąskę. Już od jakiegoś czasu rozpoczął nowe życie, wchodząc na salony w odsłonie chodnikowej, a niedługo potem w połączeniu z fetą i jakąś zieleniną lądował w miskach, bardzo instagramfriendly. Ostatnio podpatrzyłem na profilu Bon Appetit zestawienie go z limonką, sosem rybnym i bazylią. Dorzuciłem jeszcze miód i chili, wyszła prawdziwa orzeźwiająco eksplozja smaków.

Sałatka arbuzowa z limonką, orzeszkami i bazylią 1

Sałatka arbuzowa z limonką, orzeszkami i bazylią:
½ małego arbuza
1 limonka
1 łyżeczka sosu rybnego
2 łyżeczki miodu
garść bazylii świeżej
⅓ łyżeczki płatków chili
¼ orzeszków ziemnych
2 łyżki oliwy z oliwek

Arbuza pokrój na trójkąciki, wielkości jednego kęsa. Ułóż na półmisku lub przełóż do miski.

Orzeszki ziemne grubo posiekaj. Wymieszaj sok z limonki, miód, sos rybny, płatki chili i 1 łyżkę wody. Polej arbuza dressingiem, posyp listkami bazylii i przygotowanymi orzeszkami ziemnymi. Skrop całość oliwą z oliwek i dopraw ewentualnie odrobiną soli. Najlepiej smakuje schłodzona w upalny dzień.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł!

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Marta 30 lipca, 2018 - 10:54 am

Czy sos rybny można zastąpić innym np. balsamicznym lub winnym?

Reply
rozkoszny 30 lipca, 2018 - 10:56 am

Najbliżej mu do sojowego, ale możesz spróbować z winnym – też będzie smacznie 🍴

Reply
Marta 31 lipca, 2018 - 8:13 pm

Zrobiłam z sojowym – no po prostu ROZKOSZ!!! 🙂

Reply

Pozostaw odpowiedź rozkoszny Cancel Reply