Sałatka z pęczakiem, warzywami korzeniowymi i granatem

To już już, zaraz, niedługo – wreszcie zobaczymy wiosnę z całą okazałością nowalijek, ale to jeszcze nie czas. Na chwilę obecną wyciskam dobroć warzyw korzeniowych, w których jestem zakochany po uszy. Wy pewnie też po wrapach z pieczonymi warzywami, które zagościły w lunchboxach wielu z Was. Miło słuchać, że tak rozkosznie smakują.

Dziś kolejna propozycja na lekkie danie do pojemniczka. Tym razem wymieszałem warzywa korzeniowe z pęczakiem, który jest moją ulubioną kaszą. Cenię ją za duże, kleiste ziarna – idealnie nadają się do sałatek. Połączone ze słodko – chrupkim granatem i sosem z jego melasy, tworzą idealną całość. Będziecie chcieli więcej…

Sałatka z pęczakiem, warzywami korzeniowymi i granatem 2

Sałatka z pęczakiem, warzywami korzeniowymi i granatem:
3 – 4 porcje
Sos z melasy z granatów:
2 łyżki melasy z granatów (można zastąpić miodem, ale trzeba dodać dodatkową łyżkę soku z cytryny)
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Wszystkie składniki sosu przełóż do słoiczka, zakręć i mocno wstrząśnij.

Sałatka:
¾ szklanki pęczaku
1 listek laurowy
900 warzyw korzeniowych (dowolne połączenie, u mnie po równo pasternaku, marchewki i batatów)
2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
solidna garść rukoli
natka pietruszki
nasiona z 1 granatu

Pęczak przepłucz i przełóż do garnka z 1 ½ szklanką wrzącej, osolonej wody. Dodaj listek laurowy i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem na czas przygotowywania reszty składników.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Obierz warzywa, pokrój na dwucentymetrową kostkę. Przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i skrop olejem lub oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Przemieszaj do obtoczenia w oleju i przyprawach. Piecz do miękkości przez około 35 minut.

Ugotowany pęczak i upieczone warzywa umieść w misce wraz z posiekaną natką pietruszki, rukolą i ziarenkami granatu. Polej sosem z melasy i starannie wymieszaj. Podawaj samoistnie lub w towarzystwie sera feta lub innego ulubionego.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Kasia | Pełny talerz 8 kwietnia, 2017 - 11:00 pm

Pyszności 🙂
Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji Warzywa korzeniowe 🙂

Reply
Kasia 17 marca, 2021 - 9:35 pm

Zawsze podchodzę dość sceptycznie do sałatek z kaszą ale ta jest obłędna! Z resztą ja wszystko z Twoich przepisów 😅Myślę, że sałatka będzie idealna jako lunch do pracy 😋

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 11:01 pm

cieszę się <3

Reply
Weronika 18 listopada, 2022 - 5:59 pm

Nie mogę zrozumieć ile ma być warzyw korzeniowych, a peczak już się gotuje…900?

Reply

Skomentuj Anonim Cancel Reply