Sałatka ze szparagami, rzodkiewkami i jajkiem w koszulce

Chrupiące szparagi, jeszcze bardziej chrupiąca ostra rzodkiewka, która dzieli tę cechę z czerwoną cebulą, kontrastującą z maślanym awokado. Wszystko zespolone jest złotymi ziarnami kaszy jaglanej i nasączone wolno wypływającym sosem powstałym po przekłuciu jajka.

Wreszcie poczułem wiosnę. Falę upałów i szparagi w koszyku, które wnet zostaną krótko podgotowane i podane w towarzystwie równie lekkim na jakie wskazuje pogoda. Chrupiąca rzodkiewka, kremowe awokado, odżywcza roszponka i królowa kasz – Polska Jagła. To zawsze mój klasyk, różnie go poddaje np. z pomidorkami koktajlowymi i komosą ryżową, ale sens pozostaje ten sam i nigdy nie obejdzie się bez szparagów. W zasadzie, aby sylwetka pozostała jak szparag, należy udać się na szparagową dietę, co wcale nie jest najgorszym rozwiązaniem. Spróbuj tej sałatki, a się przekonasz. Obiecuję!

Podaję przepis na jedną porcję z jednym jajkiem, ale jeśli ktoś ma mniejszy żołądeczek, to zalecam podzielić się z kimś, dogotowując mu drugie jajko.

Sałatka ze szparagami, rzodkiewkami i jajkiem w koszulce 1

Sałatka ze szparagami, rzodkiewkami i jajkiem w koszulce:
1-2 porcje
½ szklanki kaszy jaglanej
½ pęczka szparagów
5-6 rzodkiewek
½ awokado
½ cebuli czerwonej
garść roszponki
1-2 jajka, bardzo świeże + 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego
sok z cytryny, oliwa z oliwek
sól, pieprz

Kaszę przelej wrzątkiem. Gotuj ją w osolonej wodzie pod przykryciem przez 15 minut, nie mieszając. Wyłącz ogień i zostaw pod przykryciem na 10 minut.

Rzodkiewki pokrój na plasterki, cebulę w kosteczkę, awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

W garnku zagotuj wodę, posól. Odłam twarde końce szparagów; złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparag, umyj łodygi, pokrój na kawałki około 2 centymetrowe, główki pozostaw w całości. Na gotującą się wodę wrzuć pokrojone łodygi i główki szparagów, gotuj przez 3 1/2 minuty, wyjmij łyżką cedzakową, przelej lodowatą wodą i osusz.

W tym samym garnku lub innym doprowadź znowu wodę do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać, wyłącz ogień na minutę, aż wrzątek się uspokoi. Włącz średni gaz, dodaj sól oraz ocet. Jajko wbij do filiżanki, a za pomocą łyżki utwórz wirek w wodzie. Wyjmij łyżkę z garnka i z najniższej wysokości wylej jajko na wrzątek. Jajko po chwili zostanie otulone białkiem, pozwól mu się gotować przez 2-3 minuty. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i osusz na ręczniku. Ugotuj drugie jajko w identyczny sposób.

Warzywa i kaszę wymieszaj w dużej misce, skrop 1 łyżeczką soku z cytryny oraz 2 łyżkami oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Na sałatce ułóż jajko i przekrój je, tak aby powstał dodatkowy sok z żółtka, który pokryje kaszę.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Sałatka ze szparagami, rzodkiewkami i jajkiem w koszulce 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment