Sernik czekoladowy na korzennym spodzie

Gęsty, czekoladowy, na chrupiącym, korzennym spodzie, i z tą boską mleczną polewą. Jest to sernik absolutny, zaspokajający wszystkie słodkie zachcianki.

Nie wiem czemu, ale sernik czekoladowy nie jest jakoś specjalnie popularny. Może dlatego, że czekolada odbiera blasku twarogowi, który w takim towarzystwie nie jest już największą atrakcją? W każdym razie konsystencji sernika bardzo dobrze robi czekoladzie, a szczególnie, gdy kontrastuje ona z chrupiącym, maślanym spodem, który pięknie pachnie przyprawami korzennymi.

Ważne jest, żeby podczas przygotowania masy serowej użyć gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, bo w innym razie ten pożądany smak rozejdzie się w reszcie ingrediencji i przestanie być należycie intensywny. Na wierzchu za to rozsmarowujemy gęstą polewę z mlecznej czekolady, będącą słodkim zwieńczeniem całości…

Sernik czekoladowy na korzennym spodzie 1

Sernik czekoladowy na korzennym spodzie
tortownica 23 cm
Spód:
100 g mąki
25 g orzechów włoskich, posiekanych drobno
50 g cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
80 g masła, miękkiego

Masa:
250 ml kremówki 30%
150 g czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę
⅓ łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy korzennej
½ łyżeczki cynamonu
500 g pełnotłustego twarogu, używam gładkiego w kostce
250 g mascarpone
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka

Wierzch:
100 g czekolady
2 łyżki kremu ciasteczkowego speculoos lub masła orzechowego
1 łyżka kremówki
½ łyżeczki cynamonu
pierniczki do pospania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę połącz z cukrem, orzechami i przyprawą korzenną. Dodaj masło, rozetrzyj je z mąką za pomocą palców lub miksera, aż do połączenia. Miękkim ciastem wyklej spód formy, bardzo cienko. Włóż na 10 minut do zamrażarki lub 30-40 minut do lodówki (do stężenia). Piecz przez około 20 minut, do zezłocenia. Całkowicie wystudź.

Kremówkę zagotuj na średnim ogniu. Wyłącz ogień i dodaj czekoladę, mieszaj do połączenia i powstania aksamitnej masy. Dodaj sól, przyprawę korzenną i cynamon. Odstaw do lekkiego wystygnięcia.

Twaróg zmiksuj z mascarpone do połączenia i zniknięcia gródek. Dodaj cukier, mąkę, połącz. Cały czas miksując na małych obrotach, dodawaj jajko po jajku. A następnie wlej masę czekoladową. Przełóż masę na upieczony, wystudzony spód. Zmniejsz moc piekarnika do 160 stopni Celsjusza. Na dno piekarnika postaw brytfankę/foremkę z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Piecz sernik przez 50 minut, środek ma być jeszcze lekko “galaretowaty” przy potrząśnięciu formą. Wystudź w piekarniku. Schłodź w lodówce przez minimum 4h, a najlepiej całą noc.

Zrób polewę. W garnuszku podgrzej czekoladę, kremówkę, cynamon i krem ciasteczkowy (lub masło orzechowe). Mieszaj do połączenia. Póki gorący, rozsmaruj go na serniku. Posyp pokruszonymi ciasteczkami.

Porady:
Brak nastroju na korzenne wypieki? Pomiń przyprawę korzenną i cynamon na rzecz np. kardamonu albo odrobiny chili.

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Sernik czekoladowy na korzennym spodzie 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Marta 6 stycznia, 2019 - 8:23 am

Zrobiłam ten sernik na urodziny taty, jest cudny! A polewą mogłabym się wysmarować od stóp do głów 😀

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2019 - 8:33 am

Bardzo miło słyszeć, proszę pozdrowić tatę 😃

Reply
Pablo 7 marca, 2019 - 8:49 pm

Drugi sernik twojego przepisu (pierwszy ze słonym karmelem) i kolejna petarda. Twoje przepisy są niesamowite!!! Czekam na kolejne 🙂

Reply
Ada 19 stycznia, 2020 - 4:33 pm

Zrobiłam ten sernik trzeci raz…i rzeczywiście jest absolutny, jak mówisz. Pyszota. Dziękuję za inspiracje wszelkie. kibicuję…Serdeczności!

Reply
rozkoszny 20 stycznia, 2020 - 6:56 pm

Bardzo mi miło, dziękuję!

Reply

Leave a Comment