Na deser

  • Po raz kolejny: ciasteczka z czekoladą

    by rozkoszny

    Umówmy się, ciasteczka z czekoladą nigdy się nie znudzą. Mogą być płaskie jak dyski lub bardziej zwarte i wysokie, chrupiące lub ciągnące niczym krówki. Te są czymś pomiędzy. Na blogu …

  • Sernik baskijski (ale jeszcze lepszy)

    by rozkoszny

    Jeśli zapytasz jakąkolwiek osobę z branży kulinarnej o najlepszy sernik pod słońcem, prawie zawsze usłyszysz, że to ten z San Sebastian – baskijski antysernik. Przypalony na karmelowo, o konsystencji bardziej …

  • Gotuję dla Vogue’a: Ciasto oliwne

    by rozkoszny

    A co gdyby zamiast masła w cieście pojawiła się oliwa? Najzwyklejszy wypiek miałby więcej gracji, tak charakterystycznej dla śródziemnomorskiego płynnego złota. Przepisy na ciasto oliwne stworzyłem specjalnie dla Vogue.pl. Nie …

  • Gotuję dla Vogue’a: Tarta pomarańczowa

    by rozkoszny

    Kto by pomyślał, Rozkoszny gotuje dla „Vogue Polska”! W moim pierwszy felietonie piszę trochę o soli, o tym, że jak za dotknięciem magicznej różdżki, wydobywa smak z wszystkiego, co jadalne, …