Na śniadanie

  • Biscuits – kruche maślane bułeczki na maślance

    by rozkoszny

    Amerykańskie biscuits są czymś pomiędzy mocno wypieczoną słodką bułeczką a koślawym croissantem. Maślane, kruche, jedzone o każdej możliwej porze i do wszystkiego. Podczas pieczenia gwałtownie rosną, rozwarstwiając się na kilkadziesiąt …

  • Smocze jajka herbaciane

    by rozkoszny

    Gdybym miał powiedzieć, jak wyglądają smocze jaja, obiekt marzeń i pożądania wielu, to powiedziałbym, że właśnie tak. Z tajemniczymi pęknięciami namalowanymi przez smak czarnej herbaty i aromaty przypraw pięciu smaków. …

  • Omlet na maślance z karmelizowaną gruszką

    by rozkoszny

    To nie jest omlet jaki dobrze znacie. Jego wnętrze nie jest chwilowo puszyste i mocno jajeczne, a piankowe i kremowe, niczym najdelikatniejsze tosty francuskie. Swoją zdumiewającą objętość zachowuje dłużej niż …

  • Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli

    by rozkoszny

    Jeśli Polaki to cebulaki, to na pewno chodzi o karmelizowaną cebulę. Słodką, lekko karmelową, delikatną. Taka właśnie ląduje w paście z utartej białej fasoli, odrobiny pachnącego oleju rzepakowego i rozmarynu. …