Na śniadanie

  • Biscuits – kruche maślane bułeczki na maślance

    by rozkoszny

    Amerykańskie biscuits są czymś pomiędzy mocno wypieczoną słodką bułeczką a koślawym croissantem. Maślane, kruche, jedzone o każdej możliwej porze i do wszystkiego. Podczas pieczenia gwałtownie rosną, rozwarstwiając się na kilkadziesiąt …

  • Smocze jajka herbaciane

    by rozkoszny

    Gdybym miał powiedzieć, jak wyglądają smocze jaja, obiekt marzeń i pożądania wielu, to powiedziałbym, że właśnie tak. Z tajemniczymi pęknięciami namalowanymi przez smak czarnej herbaty i aromaty przypraw pięciu smaków. …

  • Omlet na maślance z karmelizowaną gruszką

    by rozkoszny

    To nie jest omlet jaki dobrze znacie. Jego wnętrze nie jest chwilowo puszyste i mocno jajeczne, a piankowe i kremowe, niczym najdelikatniejsze tosty francuskie. Swoją zdumiewającą objętość zachowuje dłużej niż …

  • Chałka ulubiona z instrukcją zaplatania

    by rozkoszny

    Pierwsza kromka zawsze tylko z masłem, no może dwie. Delikatna, puszysta, z pięknymi warkoczami. Obowiązkowo z dużą ilością maślanej kruszonki. Moja chałka idealna. Chałka ma coś w sobie kojącego. Kojarzy …

  • Prosty chlebek bananowy

    by rozkoszny

    Wilgotny, delikatny chlebek pachnący słodko bananami i cynamonem, z chrupiącymi orzechami dla kontrastu i czekoladą, która długo rozpuszcza się w ustach. Przepis na jedną rękę, bez miksera. Wystarczy widelcem rozgnieść …