Tajska sałatka z ogórków i łososia wędzonego

Robię ją za często, zazwyczaj na kolację. Przygotowanie zajmuje mi mniej niż 3 minuty, a smak orzeźwiającego ogórka w ostro-słodkim sosie z łososiem jest chwilowym odlotem do Bangkoku.

Kto lubi kuchnię tajską na pewno zna te smaki i pokocha ten szybki przepis miłością platoniczną. Składniki sosu to esencja Azji: ocet ryżowy – używany na całym kontynencie, mój ulubiony – olej sezamowy, czyli bomba sezamowa w płynie, o bardzo intensywnym aromacie, czasami wystarczy tylko kilka kropli, sos sriracha – najpopularniejszy sos chili na świecie, najbardziej słodki ze wszystkich, używany w pad thai i wielu innych daniach. Warto się w te składniki zaopatrzyć, przynajmniej dla tej sałatki.

Tajska sałatka z ogórków i łososia wędzonego 1

Tajska sałatka z ogórków i łososia wędzonego:
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka srirachy lub 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
1 łyżka cukru brązowego lub syropu klonowego
2 średniej wielkości ogórki
60 g łososia wędzonego na gorąco
sezam

Ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sriracha i cukier wymieszaj w misce. Łososia poszarp na kawałki i dodaj do miski z sosem, obtocz go nim. Obierz niedbale ogórki i pokrój na cienkie plasterki, dorzuć do łososia i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na około 15 min. Posyp sezamem. Nie trzeba niczego więcej, ale takie połączenie sprawdzi się na kromce z białym serem.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na Instagramie hasztagiem #rozkoszny, żebym mógł zobaczyć jakie cuda zrobiłeś. Będzie mi bardzo miło, tak samo jakbyś zostawił komentarz na blogu. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Tajska sałatka z ogórków i łososia wędzonego 2 Tajska sałatka z ogórków i łososia wędzonego 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Karo 14 września, 2017 - 5:15 pm

Mega, zrobię nawet dzis na kolację 🙂

Reply
rozkoszny 14 września, 2017 - 5:27 pm

miło słyszeć, do dzieła! 😉

Reply
Zuza 14 września, 2017 - 6:00 pm

faktycznie rewelacja 🙂

Reply
rozkoszny 16 września, 2017 - 5:35 pm

Pleonazujmy tę sałatkę, bo warto <3

Reply

Leave a Comment