Tarta cytrynowa na palonym maśle

Najpierw poczujesz słodko-kwaśny smak, który rozpłynie się na języku, postawiając wszystkie zmysły na baczność. Następnie wgryziesz się w macerowany w cukrze plasterek cytryny o subtelnej, zmysłowej goryczce. A na końcu uderzy Ci do głowy nieprawdopodobnie maślany, przyjemnie słony spód o piaskowej, kruchej konsystencji. Zawczasu: a nie mówiłem?

Jest rok 1882 (lub inny w XIX w.), stan Ohio, społeczność Shekerów, ascetycznych chrześcijan. Cytryna jest trudnodostępna, wręcz luksusowa, ale jednocześnie uważana za lek na wszystkie choroby, a nawet całe zło. Nie ma miejsca na marnotrawstwo, do placka trzeba użyć całych cytryn – ze skórką, błoną, pestkami. Tak powstaje słynne shaker pie, ciasto z nadzieniem z macerowanych w cukrze cytryn i jajek, o konsystencji pomiędzy marmoladą a muślinowym kremem.

Moja wersja jest już nie pajem, a tartą. Na mocno słonym spodzie z palonego masła, które dodaje nęcący, orzechowy smak, że aż trudno nie spróbować surowego ciasta (sami zobaczycie). Łączenie mąki z ciepłym masłem, tworząc w zasadzie zwartą kruszonkę, daje rezultat piaskowej, kruchej struktury ciasta rozpływającej się w ustach. Jeśli chodzi o nadzienie jest one dla prawdziwych miłośników świeżych deserów. Co prawda macerowana cytryna mięknie i traci swój wykrzywiający twarz urok, ale pozostaje w niej lekka goryczka, która moim zdaniem jest niebywałym atutem, stawiającym tę tartę o krok wyżej od przesłodzonych wersji z bezą.  

Najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub, o mój boże, gałką lodów waniliowych.

Uwaga: Przepis został zaktualizowany 28.02.2021. Wcześniej wymagał on podpiekania spodu, ale odkryłem, że można bez tego się obejść – czyli tarta szybciej trafi do waszych brzuszków! 

Tarta cytrynowa na palonym maśle 2

Tarta cytrynowa na palonym maśle
forma 23 cm
Spód na palonym maśle
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej
⅓ szklanki (50 g) cukru pudru
1 ½ płaskiej łyżeczki drobnej soli morskiej
150 g masła

Krem cytrynowy
1 cytryna
¾ szklanki soku z cytryny (z 3 – 4 cytryn)
1 szklanka (200 g) cukru
2 duże jajka
3 duże żółtka
3 łyżki (30 g) mąki pszennej
¼ łyżeczki drobnej soli morskiej

1. Cytrynę pokrój w najcieńsze plasterki, jak tylko potrafisz; pozbądź się pestek. Połącz sok cytrynowy z 1 szklanką cukru, tworząc swego rodzaju „lemoniadę”. Spróbuj, jeśli jest dla ciebie za kwaśna, dodaj trochę więcej cukru. Zanurz w niej cytryny. Odstaw na minimum godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki. Kilkukrotnie przemieszaj, aby rozprowadzić cukier. Czym cytryna bardziej zmięknie, tym tarta wyjdzie smaczniejsza.

2. Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm lub tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką.

3. Mąkę połącz z cukrem pudrem i solą. W garnuszku rozpuść masło, gotuj je na średnim ogniu, często mieszając, 5 – 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudź palone masło. 

4. Palone masło wlej do mąki; połącz wszystko drewnianą łyżką. Powstanie lekko wilgotna masa; wylep nią formę. Ciasto obsyp odrobiną mąki. Możesz pomóc sobie szklanką, dociskając nią ciasto w formę. Schłodź spód w lodówce 30 – 40 minut lub zamrażarce 10 – 15 minut, do całkowitego stężenia. 

5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół).

6. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wyjmij pasterki cytryny z lemoniady. Bardzo dokładnie połącz ją z jajkami, żółtkami, mąką i solą. Najlepiej zrobić to blenderem ręcznym, aby łatwo pozbyć się wszystkich grudek mąki. Uderz kilka razy miską o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które wytworzyły się podczas miksowania. Przełóż płynne nadzienie na mocno schłodzony spód. Ułóż plasterki cytryn po całej powierzchni.

7. Piecz przez 30 – 35 minut, aż nadzienie się zetnie i przestanie być “galaretkowate”. Jeśli tarta zacznie nabierać rumieńców podczas pieczenia, przykryj ją folią aluminiową. Wystudź przed podaniem. Tarta najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany, labneh lub, o mój boże, gałką lodów waniliowych.

Film instruktażowy z przygotowania tarty cytrynowej na moim IGTV! 

Rady/porady
1. Do pokrojenia cytryny na bardzo cienkie plasterki będzie Ci potrzebny bardzo ostry, dobrze naostrzony nóż.
2. Macerowanie przez godzinę jest czasem minimalnym, ale warto sobie zorganizować wcześniej pieczenie i nastawić cytrynę wieczorem, aby zdążyła idealnie zmięknąć. Zbyt krótki czas macerowania będzie skutkować trudnością krojenia tarty, a następnie jej jedzenia.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, i oznaczając mnie, abym mógł Cię znaleźć! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta cytrynowa na palonym maśle 3
Tarta cytrynowa na palonym maśle 4
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

196 komentarzy

Ola R 3 marca, 2019 - 4:33 pm

Rozkoszny, moje cytryny się macerują, ale mam pytanie: czy mam je wlewać do masy jajecznej razem z sokiem, w którym siedziały? Może to wynika z przepisu a ja zgłupiałam, ale nie wiem już 😉

Reply
rozkoszny 3 marca, 2019 - 4:38 pm

Tak, tak, razem z sokiem! 😀

Reply
Ola R. 3 marca, 2019 - 8:31 pm

Super, dziękuję! Surowe ciasto już jest obłędne, nie mogę się doczekać całości 🙂

Reply
rozkoszny 4 marca, 2019 - 9:41 am

Palone masło robi tu robotę, daj znać, jak finalnie Ci smakowało ☺️🙌

Reply
Weronika 10 marca, 2021 - 6:57 am

Dzień dobry, przepraszam, że pytam, ale również jestem bardzo zmieszana. Do nadzienia plasterki cytryn, które nie będą wykładane na wierzchu należy zblendować czy nie? 🤔

Reply
rozkoszny 10 marca, 2021 - 2:07 pm

plasterków cytryn nie blendujemy

Reply
Oganesson 6 listopada, 2021 - 4:04 pm

Dodałam malin jeszcze. No przysięgam cod miód i orzeszki

Reply
Kornelia 31 grudnia, 2022 - 9:38 pm

Niestety nie wyszła 🙁 jeszcze trawię dlaczegóż

Reply
Marysia 8 marca, 2019 - 12:54 pm

Tarta super, polecam spóbować! Nie jest trudna w przygotowaniu i smakuje pysznie.
Mój pierwszy przepis z tego bloga, szukam kolejnych ! 🙂

Pozdrawiam,
Marysia

Reply
rozkoszny 8 marca, 2019 - 12:55 pm

Bardzo się cieszę 😊

Reply
Ania 14 marca, 2019 - 8:48 pm

Wygląda obłędnie 😍 czy można cukier zastąpić ksylitolem?

Reply
rozkoszny 14 marca, 2019 - 8:55 pm

Niestety nie wiem :/ W spodzie myślę, że tak, ale nie wiem, jak zachowają się macerowane cytryny

Reply
Patrycja 4 kwietnia, 2021 - 5:37 pm

Czy mogę ciasto kruche zrobić dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki?

Reply
pawelthecook 15 marca, 2022 - 4:10 pm

Oczywiście!

Reply
Ewelina 18 marca, 2019 - 6:21 pm

Dzisiaj zrobione, smak cudowny 🙂

Reply
rozkoszny 18 marca, 2019 - 11:44 pm

bardzo się cieszę!

Reply
Beata 12 kwietnia, 2019 - 6:08 am

Czy mąkę pszenną można zastąpić inną bezglutenową np. jaglaną lub kukurydzianą? 🙂

Reply
rozkoszny 12 kwietnia, 2019 - 6:16 am

Tak, proszę użyć mieszkanki mąk 🍴

Reply
Agata 14 marca, 2021 - 11:37 am

Czy ktoś robił tą tartę w szklanej formie? 🤔

Reply
Agata 17 marca, 2021 - 1:45 pm

tak, robiłam dzisiaj w szklanej i wyszło obłędnie

Reply
Marta 20 kwietnia, 2019 - 7:18 pm

O mój Boże! To jest petarda! Ten spód, o losie 😍 to będzie hit nie tylko tych Świąt, ale całego roku… 😊

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2019 - 9:25 pm

Bardzo się cieszę 😊😊😊😊

Reply
Mari 25 listopada, 2019 - 7:11 pm

Czy to ciasto będzie pasować do tarty z jabłkami? Czy można zrobić kruszonkę z tego ciasta? Może jakieś wskazówki co do jabłek?

Reply
rozkoszny 25 listopada, 2019 - 7:25 pm

Będzie! Niedługo przepis w te klimaty na blogu 😅

Reply
Mari 25 listopada, 2019 - 7:46 pm

To poczekam 👍 lubię tu zaglądać

Reply
Barbara 28 listopada, 2021 - 12:37 pm

Tarta jest nieziemsko rozkoszna, cudowna, zdecydowanie moje klimaty. Dodałam wprawdzie cukru trzcinowego więc kolor trochę ciemniejszy tarty No i folia mi się przykleiła więc jak ja ściągałam to razem z wierzchnią warstwą. Pomimo wszystkiego to jedno z cudowniejszych ciast. Smaki boskie 😍

Reply
dominika 17 marca, 2020 - 4:03 pm

hej, rozkoszny! czy zamiast cytryn mozna uzyc limonek (ile?)? dzieki za odpowiedz :)))

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 4:29 pm

cześć, ¾ szklanki soku, czyli pewnie 5 – 6 + jedna do dekoracji!

Reply
Sylwia 3 kwietnia, 2021 - 2:02 pm

Moja tarta właśnie siedzi w piecu. Mam nadzieję, że schłodzona forma nie pęknie w zetknięciu z gorącym piekarnikiem🙈 Mam jednak problemy z Twoimi miarami. Od kiedy pamiętam szklanka cukru zawsze miała 170g a łyżka mąki 15g. A, i moje 2 cytryny to szklanka soku, a wcale nie były duże 🤷‍♀️
Zrobiłam intuicyjnie, nie mogę się doczekać efektu😉 Rozkosznych Świat!

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 3:28 pm

Hej, to są wystandaryzowane miary, nie ustalone przez mnie 🙂 trzeba pamiętać, że „szklanka” czy „łyżka” są nazywami orientacyjnymi, oczywiście chodzi o miarki

Reply
Weronika 3 kwietnia, 2020 - 8:47 pm

Hej! Mam pytanko czy mogę zrobić ta tartę w formie bez wyjmowanego dna ? Czy będzie problem z późniejszym krojeniem? Już nie mogę doczekać się efektu końcowego 💜

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2020 - 9:01 pm

Cześć, oczywiście możesz, ale też możesz zrobić w tortownicy – dno tak jakby wyjmowane!

Reply
Karolina 9 maja, 2020 - 11:17 am

Czy palone masło przed wlaniem do mąki muszę ochłodzić?

Reply
rozkoszny 9 maja, 2020 - 12:27 pm

Można, ale nie trzeba. Ciasto następnie i tak będzie chłodzone

Reply
Magda 30 maja, 2020 - 5:58 pm

Przepraszam, czyli te cytryny na wierzchu są dodatkowe, dla dekoracji? Je też trzeba macerowac?

Reply
rozkoszny 31 maja, 2020 - 12:05 pm

Są częścią przepisu, wszystko w poście 🙂

Reply
Karolina 17 czerwca, 2020 - 7:07 am

Hej, macerowałam cytryny całą noc, tyle że w lodówce. Spróbowałam teraz i nie wydają mi się być miękkie. Źle zrobiłam że włożyłam je do lodówki?

Reply
rozkoszny 17 czerwca, 2020 - 6:57 pm

W lodówce też powinny się zmacerować. Może odstaw je jeszcze na chwile – podczas pieczenia także miękną.
Najważniejsze jest, aby cienko je pokroić

Reply
Ewelina 10 sierpnia, 2020 - 9:25 pm

W końcu zabieram się za pierwszy z Twoich przepisów i mam nadzieje, ze wszystko wyjdzie zgodnie z planem ! Moim jedynym problem jest to, ze moja forma ma 26cm. Drogi Rozkoszny, mógłbyś udzielić mi porady czy podany przepis zadziała i w tym wymiarze czy może trzeba coś zmodyfikować (i jeśli tak, to co?)? To moja pierwsza przygoda z pieczeniem więc jestem podekscytowana 🙂

Reply
rozkoszny 10 sierpnia, 2020 - 10:48 pm

Zwiększyłbym ilość składników o 1,5 raza, a z nadmiaru zrobił wersję mini. Powodzenia!

Reply
Maria Sosnowska 23 grudnia, 2020 - 10:01 am

Hej! Po raz kolejny zabieram się za jeden z Twoich przepisów! Planowałam zrobić tartę pomarańczową, ale coś mi ona znikła z aplikacji VOUGE… Ale z tego co pamiętam, przepis jest podobny, prawda (chyba tylko było o jedno jajko mniej…)? Mogę po prostu zamiast cytryn użyć pomarańczy i skorzystać z tego przepisu?

Reply
rozkoszny 23 grudnia, 2020 - 11:28 am

sprawdziłem, że przepis wciąż tam jest; spruj raz jeszcze! w wersji pomarańczowej trzeba zredukować cukier o połowe

Reply
Joanna 7 marca, 2021 - 11:07 am

Witaj😁dzieki za wspaniałe przepisy i równie urocze ich opisy… czasem wydaje się ze to wyzwania trudne do sprostania a jednak w trakcie okazuje się ze zwykły śmiertelnik tez może zrobić np taki krem z kapusty kiszonej który ostatnio znalazł się wśród moich ulubionych zup😊chciałabym wziąć się teraz za słodkości i te dwie tarty- grapefruitowa i cytrynowa… mam jednak male pytanie ponieważ powoli staram się odchodzić od jajek- czy jest cokolwiek czym można by je zastąpić w tych dwóch ciastach?
Pozdrawiam Cię serdecznie

Reply
rozkoszny 7 marca, 2021 - 11:27 am

hmm, niestety wydaje mi się, że byłoby to nie możliwe 🙁

Reply
Karolina 14 marca, 2021 - 1:02 pm

a jeśli by użyć aquafaby?
tez mysle nad wyeliminowaniu jajek.

Reply
rozkoszny 14 marca, 2021 - 4:43 pm

zdaje mi się, że aquafaba nie spaja, a taką funkcję, obok nadawania aksamitności kremowi, pełnią jajka w przepisie

Reply
Anna 10 maja, 2021 - 11:19 pm

Tarta wjechała na noc i połowy juz nie ma 😂 Najbardziej smakuje mi ta cytryna i jej gorzki posmak w polaczeniu ze slodkim kremem ze słonym posmakiem ze spodu. genialne, z reszta po raz kolejny genialne… i rozkoszne ;p

Reply
Patryk 7 marca, 2021 - 11:15 am

Czy autor przyjmuje wyzwania bake-off? 😎

Reply
rozkoszny 7 marca, 2021 - 11:26 am

nie rozumiem haha

Reply
Marta Karwacka 8 marca, 2021 - 2:22 pm

Strona, przepisy i wszystko jest świetne. Widać że pracujesz na to ciężko i się starasz, na pewno zrobię tą tartę😁

Reply
rozkoszny 8 marca, 2021 - 4:12 pm

wkładam w to całe serducho, dziękuję za docenienie <3

Reply
Wiola 8 marca, 2021 - 9:41 pm

Przepis wygląda super, nie mogę się doczekać wypróbowania (tylko najpierw domowe lasuchy muszą zjesc sernik :p) ale mam jedno pytanko: chyba jestem ślepa albo nie domyślna- w jakiej temperaturze piec tartę? Pozdrawiam cieplutko

Reply
Wiola 8 marca, 2021 - 9:42 pm

Pardą 😀 juz mam! 190 ;p chyba jestem juz dzisiaj zmęczona;p przepraszam za zamieszanie

Reply
rozkoszny 8 marca, 2021 - 10:43 pm

nic nie szkodzi!

Reply
Daria 9 marca, 2021 - 6:14 pm

W ilu stopniach należy piec?

Reply
rozkoszny 10 marca, 2021 - 2:05 pm

190 C

Reply
Weronika 10 marca, 2021 - 10:49 am

Dzień dobry, czy część tych cytryn z soku blendujemy do tego nadzienia?

Reply
rozkoszny 10 marca, 2021 - 2:08 pm

nie, wyjmujemy je przed blendowaniem, a następnie wykładamy na tartę przed pieczeniem

Reply
Anna 10 marca, 2021 - 2:21 pm

Czy tarte mozna przygotowac dzien przed planowanym podaniem? Nie straci walorow smakowych? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Reply
rozkoszny 10 marca, 2021 - 11:08 pm

można przygotować z dziennym wyprzedzeniem

Reply
Wiktoria 10 marca, 2021 - 10:11 pm

Hej rozkoszny, mam formę na tartę 30 cm, myślisz ze jak trochę zwiększę proporcje to będzie dobrze? Pozdrawiam, wyglada smakowicie

Reply
rozkoszny 10 marca, 2021 - 11:09 pm

tak, myślę, że razy 1.75

Reply
Marcelina 11 marca, 2021 - 3:36 pm

Czy może się stać coś złego, jeżeli cytryny będą się macerować dwie noce w lodówce?
Goście przełożyli planowana wizytę 😅
Przepis tak dobry, że postanowiłam powtórzyć (to moja druga randka z tą wybitną tartą) ❤️🍋

Reply
rozkoszny 11 marca, 2021 - 5:31 pm

tylko dobrze im to zrobi!

Reply
Aleksandra 13 listopada, 2022 - 8:15 pm

Kurcze no nie smakuje mi 🙁
Spód ciasta surowy – bardzo dobry, cytryna macerowana kilka godzin. A wszystko wyszło dość gorzkie i kwaśne. Może obranie cytryny by pomogło… Chociaż w sumie nie wiem.
No nic, będę próbować kolejnych przepisów!

Reply
Marmielada 11 marca, 2021 - 4:06 pm

O kochany… Co to jest za ciasto… Co to jest za ciasto…! Myślę, że w tym roku, po raz pierwszy od hm, hm, hm lat nie będzie na moim stole wielkanocnym mazurka pomarańczowego… Będzie za to luźna wariacja bardzo mocno inspirowana Twoją tartą :). Dzięki za ten przepis! Bądź zdrowy :).

Reply
rozkoszny 11 marca, 2021 - 5:32 pm

bądź zdrowa!

Reply
Oliwia 13 marca, 2021 - 3:55 pm

Hej! Okazało się, że moja forma ma 28 cm. Jak polecasz zmodyfikować proporcje? Pozdrawiam ☀️

Reply
rozkoszny 13 marca, 2021 - 4:05 pm

myślę, że razy 1.5

Reply
Ola 13 marca, 2021 - 6:30 pm

Jej! Jak ta tarta za mną chodziła! Właśnie rozpoczęłam macerowanie cytryn, ale w domu mam tylko cukier trzcinowy co oznacza że syrop przybrał barwę… moczu 😛 mam nadzieję że efekt finalny będzie jednak bardziej estetyczny!

Reply
rozkoszny 13 marca, 2021 - 7:35 pm

daj znać! haha

Reply
Boczek 15 marca, 2021 - 4:55 am

Witam, nie wiem czy to kwestia cytryn ale osobiście uważam, że ilość soku z cytryn jest przesadna przez co tarta jest mega kwaśna, wręcz pali gardło. Sugeruję pomieszać 50/50 z wodą. Wersja z pomarańczą oraz odrobiną cytryny zapewne będzie bardziej przyjazna podniebieniu. Ciasto jest ok, smaczne i kruche. Pozdrawiam.

Reply
rozkoszny 15 marca, 2021 - 11:28 am

Nie polecam takiego rozwiązania. Lepiej zwiększyć ilość cukru do 1 1/2 szklanki i serować tatrę z lodami lub bitą śmietaną, jak sugeruję w przepisie 🙂

Reply
Monika 18 marca, 2021 - 4:08 pm

Mam to samo…kwaśśśna jak diabli. Lody niby to trochę łagodzą ale i tak po wszystkim czuć cierpki smak. Spód mega:)

Reply
rozkoszny 18 marca, 2021 - 4:49 pm

to tarta cytrynowa 😉

Reply
Malgolita 15 marca, 2021 - 10:16 pm

Tarta obłędna!!!!! nie zmieniajcie składu, cały pic w palonym maśle i ilości soku. Dziękuję za wspaniały przepis. Właśnie pijemy delikatnie schłodzone wino i rozkoszujemy podniebienie tymi cudownymi doznaniami smakowymi. Przepis zwiększyłam do 1,5 ze względu na większą formę. Uwaga dla wszystkich oczarowanych przepisem, sok jest z 4 cytryn a na cieniusieńkie plasterki do macerowania kroimy tylko jedną cytrynkę i wybieramy tę która ma najcieńszą skórkę. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Reply
rozkoszny 16 marca, 2021 - 9:52 am

bardzo się cieszę, piszesz same prawdy <3

Reply
Asia 16 marca, 2021 - 7:58 pm

Hej! Czy do tego przepisu muszę koniecznie używać mąki pszennej? Czy mogę ja np. zastąpić mąką ryżową albo owsianą, albo jakąkolwiek inną, bezglutenową? 🙁

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 10:40 am

hej, spróbuj z mieszanką mąk bezglutenowych!

Reply
Magdalena 17 marca, 2021 - 12:29 pm

Hej,
Czy ten krem cytrynowy z żółtkami nie ma takiego jajecznego, nieprzyjemnego zapachu (mimo użycia jaj świetnej jakości i świeżości)? Nie ukrywam, że obawiam się tego.

Reply
rozkoszny 17 marca, 2021 - 5:05 pm

w moim odczuciu nie, jedna cytryna robi swoje!

Reply
Zosia 19 marca, 2021 - 8:21 am

Ja dzisiaj właśnie poerwszy raz zrobię tę tartę. Cytrynki zmacerowane, masełko już się studzi. Do masy z cytryn dodam poruszone postacje, a do podani przygotuje krem pistacjowy na bazie kremu z pistacji z Sycylii i mascarpone 🤤

Reply
Martyna 19 marca, 2021 - 5:20 pm

A czy cytryny mają się macerować w lodówce czy w temperaturze pokojowej?

Reply
rozkoszny 19 marca, 2021 - 5:35 pm

w lodówce

Reply
Jakub 20 marca, 2021 - 4:16 pm

Czy tartę przechowujemy w lodowce?

Reply
rozkoszny 20 marca, 2021 - 5:42 pm

nie trzeba

Reply
Litlleanxietyflower 18 października, 2021 - 2:56 pm

Czy może być maslo roślinne?? 🙂 pozdrawiam cieplutko <3

Reply
rozkoszny 20 października, 2021 - 6:52 pm

raczej nie, bo proces palenia masła polega na rozkładaniu białek mleka

Reply
Vashappenin 20 marca, 2021 - 4:38 pm

Ciasto piecze się w piekarniku już ponad 40minut i choć nadzienie jest już okej, to spód dalej jest surowy. W czym problem?

Reply
rozkoszny 20 marca, 2021 - 5:42 pm

czy piekarnik grzeje od dołu?

Reply
Ola 20 marca, 2021 - 11:31 pm

Konsystencja jajecznicy z cytryną i cukrem mimo długiego trzymania w piekarniku 35 minut jest śluzowata oraz za duża ilość soli, zostaje posmak soli goryczy i rozczarowania

Reply
rozkoszny 21 marca, 2021 - 1:12 pm

Nadzienie jest kremowe, na języku pozostaje posmak soli i goryczki, dokładnie tak jak opisałem ją we wstępie! To nie jest tarta dla wszystkich, tylko dla tych, którzy oczekują od deserów „więcej”. Teraz już wiesz, że to nie Twoje smaki 🙂

Reply
Kasia 22 kwietnia, 2021 - 1:54 pm

Szukam przycisku „lubię to” do tego komentarza! 🤣 moje cytryny juz leżakują 😊😊😊

Reply
Katarzyna 22 grudnia, 2021 - 3:07 pm

To właśnie sól robi genialną robotę! Ten przepis jest genialny.

Reply
Ewelina 21 marca, 2021 - 3:38 pm

Hej, jestem czy folią przykryć ciasto i nada piec? Czy już po wyjęciu nakryć folia aluminiowa?

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 9:49 am

piec z folią jeśli zacznie się przypiekać

Reply
Panulina 21 marca, 2021 - 5:01 pm

Cześć, jaka jest możliwa przyczyna bardzo gorzkiej skórki cytryn dekorujących ciasto? Macerowałam w lodówce całą noc i pół dnia, nawet zwiększyłam ilość cukru. Ostatecznie musiałam je ściągnąć, bo nie da się jeść 😔 Cytryny BIO z Lidla. Poza tym pycha, na pewno powtórzę 🤤

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 9:50 am

cześć, hmm, to faktycznie może być rodzaj cytryny, ale także kluczem do sukcesu jest bardzo cienkie pokrojenie jej w plasterki

Reply
Ola 22 marca, 2021 - 10:01 am

Hej 🙂 Być może głupie pytanie, ale troszkę nie rozumiem tego: 1 ½ szklanki, to 200 g mąki. Moja szklanka ma 250g, czyli biorąc 1 ½ szklanki wyjdzie mi 375g mąki :/ Co robić, jak robić? :/

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 10:23 am

hej, tak to nie działa. Szklanka faktycznie ma pojemność 250 ml, ale to nie znaczy, że mieści się w niej 250 g mąki. Wchodzi około 130 g (odmierzamy wkładając mąkę go szklanki)

Reply
Jakub 22 marca, 2021 - 9:32 pm

Tarta jest niesamowita!!! Ta kombinacja smaków…po prostu rewelacja.

Reply
rozkoszny 22 marca, 2021 - 9:52 pm

bardzo się cieszę, że tak smakuje!

Reply
Daniel 23 marca, 2021 - 9:08 am

Czy jakaś inna mąka nada się do tego przepisu? Najlepiej jakaś bezglutenowa 🙂

Reply
rozkoszny 23 marca, 2021 - 11:00 am

moi zdaniem mieszanka mąk bezglutenowych dałaby radę, ale jedna czytelniczka napisała mi, że średnio się to sprawdziło, więc nie będę ręczył

Reply
Bogusia 23 marca, 2021 - 9:36 am

Pytanie za 100 pkt.
Teoretycznie/praktyczne
Tarta będzie najlepsza w dniu pieczenia czy następnego dnia?

Reply
rozkoszny 23 marca, 2021 - 11:01 am

moim zdaniem w dniu pieczenia, po ostudzeniu, ale na drugi dzień też jest pyszna!

Reply
Patrycja 23 marca, 2021 - 3:45 pm

Czy tartę można zrobic w formie do tarty bez zdejmowango spodu? Tortownica odpada, a nie mogę znaleźć w mieście żadnej tortownicy z otwieranym dnem 🙁

Reply
rozkoszny 23 marca, 2021 - 6:30 pm

można, ale będzie trudniej wyjmować

Reply
Marek 23 marca, 2021 - 5:18 pm

Cześć, proponuję z kroku nr 2 rozgrzanie piekarnika przenieść gdzies dalej 😉
Bo w rzeczywistości piekarnik jest uzywany jakies 30-40 minut później. Spód musimy przygotować, i schłodzić a to troszkę zajmuje. Mój się właśnie schładza 🙂 trzymajcie kciuki! Dam znać jak wyjdzie.

Reply
rozkoszny 23 marca, 2021 - 6:30 pm

trzymam!

Reply
Marlena 27 marca, 2021 - 7:13 pm

Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale spód wyszedł jakby surowy mimo trzymania w piekarniku 40 minut 😭

Reply
rozkoszny 28 marca, 2021 - 11:53 am

jakiej formy użyłaś?

Reply
Marlena 1 kwietnia, 2021 - 7:12 pm

Tortownica 23cm

Reply
Asia 27 marca, 2021 - 10:21 pm

Puk, puk, odświeżam przepis! 🙂
Czy spód na palonym maśle mogę wykorzystać jako bazę do cytrynowego sernika z lemon curd i macerowanymi cytrynami? I jeśli tak, to masę serową wyłożyć na surowe ciasto, czy na lekko podpieczone?

Reply
rozkoszny 28 marca, 2021 - 11:52 am

myślę, że w tym przypadku warto podpiec spód

Reply
Joanna 28 marca, 2021 - 10:25 pm

Dziś zrobiona po raz pierwszy – genialna .
Trochę obawiałam się tej soli ale efekt finalny jest powalający .
Wielkie dzięki za cudowny przepis .

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 10:32 am

ta sól jest bardzo oryginalna i nie wszystkim na pewno podejdzie, ale cieszę się, że Ty doceniłaś!

Reply
Ola 29 marca, 2021 - 9:11 am

Hej, czy można dodać bezę do tej tarty?

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 10:36 am

można kombonować!

Reply
Ola 29 marca, 2021 - 9:13 am

Czy ciasto upiecze się na 100% ? Czytam komentarze i trochę się boje, że może mi się nie upiec do końca 😂

Reply
rozkoszny 29 marca, 2021 - 10:36 am

upiecze, ale trzeba po prostu robić wszystko zgodnie z przepisem! 🙂

Reply
Marek 30 marca, 2021 - 1:15 pm

Zauroczony wyglądem tarty zabrałem się za pieczenie. Wyszła idealnie, zupełnie jak na zdjęciu. Niestety nie jest to dobre, chociaż smak to kwestia subiektywna. Pierwszy kęs faktycznie najlepszy, ale potem coraz bardziej się męczyłem. Cytryna pali w żołądku, mam wrażenie, ze stoi mi na żołądku. Ciasto bardzo słone, zdecydowanie zbyt duża ilość.
Poczęstowałem swoich rodziców i mieli podobne odczucia. Zostało pół tarty w lodówce, ale chyba wyrzucę do śmieci.

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 2:38 pm

Przykro mi, że Ci nie smakuje tak jak tysiącom innym czytelnikom, ale jak sam piszesz smak to kwestia subiektywna. We wstępie dokładnie opisałem, jak smakuje, więc dobrze wiedzieć, co się lubi, a co nie. Jedynie zastanawia mnie ta kwaśność. Co prawda jest ona kwaśna, jak to tarta cytrynowa, ale na pewno nie do stopnia „palenia żołądka”. Na pewno dobrze odmierzyłeś sok?

Reply
Marta&Magda 30 marca, 2021 - 7:47 pm

Tarta jest ROZKOSZNA!

Marta&Magda

Reply
rozkoszny 30 marca, 2021 - 8:19 pm

<3

Reply
Ania 2 kwietnia, 2021 - 10:36 am

Rozkoszny! Mam tylko ceramiczną forme do tarty, max temp. pieczenia to 180 st.C. Czy ten przepis da rade w 180?

Reply
rozkoszny 2 kwietnia, 2021 - 1:26 pm

hmm, rozgrzej wcześniej piekarnik, żeby mieć pewność, że jest w nim chociaż te 180 st. C, i działaj!

Reply
Ania 3 kwietnia, 2021 - 8:24 am

Cześć! Jak wyglądał przepis w poprzedniej wersji z podpiekaniem spodu? Ile podpiekać? Niestety zwykle gdy pomijam ten krok, ciasto wychodzi niedopieczone (może to kwestia piekarnika), więc chciałabym tego uniknąć i jednak podpiec najpierw spód.

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:15 pm

spód podciekać 15 min, wystudzić całkowicie, a następnie jeszcze masę 20 – 25 min

Reply
Wojtek 3 kwietnia, 2021 - 9:17 am

Tarta, podobnie jak wiele innych przepisów z bloga i książki, wyszła obłędna! Powiedziałbym rozkoszna, ale to określenie zarezerwowane dla Mistrza 🙂
Wspaniale jest czytać Twoje przepisy, nie tylko doskonale przygotowane, ale okraszone porcją Twojej pasji i humoru – sam nie wiem, co bardziej lubię, próbować powtórzyć Twoje cudeńka czy uśmiechać do liter na ekranie, które wyszły spod Twojej ręki 🙂
A cierpliwość, z jaką odpowiadasz na każdy komentarz podekscytowanego nowicjusza, jest godna pochwały i sprawia, że Rozkoszny to nie tylko marka premium, ale niemalże namacalna interakcja z idolem tylu z nas <3

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 12:19 pm

bardzo, bardzo się cieszę, a opisywanie na komentarze to przyjemność <3

Reply
Nikola 3 kwietnia, 2021 - 11:38 am

A co z pozstałymi jajami? W przepisie jest wspomniane tylko o żółtkach.

Reply
Nikola 3 kwietnia, 2021 - 11:40 am

Przepraszam! mój błąd, wszystko jest.

Reply
Magda 3 kwietnia, 2021 - 1:32 pm

Moja właśnie w piekarniku, ale część nadzienia wypłynęła mi z tortownicy🙈 dodam, że przy serniku baskijskim nigdy tak się nie stało. Boję się co z tego wyjdzie 🥴

Reply
rozkoszny 3 kwietnia, 2021 - 3:26 pm

kurcze, jak to się stało, skoro tarta ma spód?

Reply
Maciej 15 czerwca, 2022 - 5:48 pm

Hej, czy ciasto na spód też może stać w lodówce całą noc, a nie tylko 40min?
Najchętniej upiekłbym ją z samego rana, przed podróżą do rodziny 🙂

Reply
rozkoszny 19 czerwca, 2022 - 3:38 pm

Tak, jak najbardziej

Reply
Ania 3 kwietnia, 2021 - 8:05 pm

Jejciu ♥️♥️ zrobiłam wygląda genialnie będzie jedzone jutro ale och co to za zapach!!! Dziękuję za przepis napewno to nie ostatni raz 😘😘

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:47 am

rozkosznych świąt <3

Reply
Wiola 3 kwietnia, 2021 - 9:07 pm

Kurczę u mnie ciasto wyszło mokre w ogl jakby się nie upiekło, aleee zjem i tak bo pyszna hahah ale nie rozumiem czemu się tak stało trzymałam o 20 minut dłużej nawet i nic 🥺

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:49 am

hmm, w jakiej formie piekłaś? piekarnik działa dobrze?

Reply
Hania 3 kwietnia, 2021 - 10:05 pm

Tarta przepyszna! <3 Dziękuję! <3 Dziękuję również mojej Przyjaciółce Marysi za najlepszą książkę kucharską, w której mogę rozkoszować się jeszcze większą ilością najlepszych na świecie przepisów 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:53 am

Pozdrowienia dla Ciebie i przyjaciółki Marysi <3

Reply
Oliwia 4 kwietnia, 2021 - 1:46 am

Smak bardzo ciekawy, acz jak kilku osobom powyżej przy tortownicy 23cm spód wyszedł niedopieczony po ponad 40’ w piekarniku 😔 (wszystkie kroki wykonane zgodnie z przepisem, piekarnik działa ok i grzeje od dołu)

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 10:56 am

hmm, może spróbuj pierwotnej wersji: podpiekaj spód 15 min, wystudź całkowicie, piecz z nadzieniem jeszcze około 25 min

Reply
MP 4 kwietnia, 2021 - 3:06 pm

Wykorzystałam Twój przepis na kruchy spód do mazurka z konfiturą cytrynową i kajmakiem. Jest doskonały, serio. To palone masło i sól zdecydowanie robią efekt. Najlepszy kruchy spód jaki zrobiłam.

Reply
Patrycja 4 kwietnia, 2021 - 5:38 pm

Czy mogę ciasto kruche zrobić dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki?

Reply
rozkoszny 4 kwietnia, 2021 - 7:50 pm

tak

Reply
Hela 4 kwietnia, 2021 - 8:53 pm

Cześć! Zastanawiam się czy nie powinnam była jednak upiec spodu osobno, bo po upieczeniu miał trochę dziwną konsystencję… jakby od góry namókł od masy cytrynowej lub był trochę surowy? Nie wiem z czego to może wynikać! Czy palone masło przed dodaniem mąki należało zupełnie wystudzić? Dodałam lekko ciepłe, moooże to dlatego? 😂 Dodatkowo od spodu forma na tartę (z wyjmowanym dnem!) po upieczeniu była bardzo tłusta i klejąca. Mimo to, tarta wszystkim smakowała, spód faktycznie ma wspaniały smak, zatem na pewno zrobię drugie podejście!

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2021 - 12:20 pm

cześć! właśnie odpowiedziałem na Twój komentarz dot. sernika baskijskiego – może po prostu piekarnik słabiej grzeje? Możesz spróbować wersję z podpiekaniem spodu

Reply
Magda 1 lipca, 2021 - 9:06 pm

Cześć! Ja też mam problem z niedopiekającym piekarnikiem. Czy mógłbyś doradzić jak długo podpiekać sam spód i czy w takiej sytuacji należy skrócić czas pieczenia tarty z kremem?

Reply
rozkoszny 1 lipca, 2021 - 11:25 pm

Sam spód 15 min, wystudzić i piec jeszcze 20 – 25 min (dodałbym żółtko ekstra)

Reply
Magda 4 lipca, 2021 - 7:33 pm

Dziękuję, tarta wyszła pyszna!

Joanna 5 kwietnia, 2021 - 3:02 pm

Ciasto jest obłędne! Niestety nadzienie wyszło mi bardzo gumowe, mimo że starałam się trzymać ściśle przepisu 🙁 smaku nie zmieniło, ale konsystencja była srednia. czy ktoś może miał podobnie i zna przyczynę?

Reply
rozkoszny 5 kwietnia, 2021 - 7:56 pm

źle odmierzone składniki? to najczęstszy błąd

Reply
Aleksa 7 kwietnia, 2021 - 7:35 pm

Muszę przyznać, że odkąd pamiętam, tarta w moim odczuciu, była swego rodzaju wypiekiem byle jakim, w końcu to tylko ciasto z owocami, więc czym tu się zachwycać? W momencie, w którym trafiłam na ten przepis, w głowie pojawiła się myśl, że może tarta ma do zaoferowania coś więcej? Przygotowanie jej było cudownym procesem, a odkrywanie, że każdy z jej składników, już sam w sobie, ma obłędny smak, okazało się ogromnym zaskoczeniem. Kiedy jej spróbowałam, zrozumiałam, jak bardzo się myliłam! Można mówić o niej wiele, ale „rozkoszna” pasuje jak ulał! Bardzo dziękuję za to wspaniałe doświadczenie ❤

Reply
rozkoszny 7 kwietnia, 2021 - 9:25 pm

witaj znowu na tartowej ścieżce!

Reply
Natalia 10 kwietnia, 2021 - 11:12 am

Ten przepis jest cud.. prawdziwie rozkoszny! Zmienił zupełnie moje podejście do tego typu wypieków. Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie choć odrobinę cytryny, a ta tarta to zupełnie inny wymiar. Przepyszne! Dziękuję:)

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2021 - 12:38 pm

smak kwaśny potrafi odmienić każde danie!

Reply
Monika 12 kwietnia, 2021 - 9:28 pm

Ta tarta przeniosła mnie do innego wymiaru, pachnącą słońcem, cytrynową nutą i palonym masłem, ocknełam się przy stoliku w jakiejś włoskiej knajpce, sztosss😋

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2021 - 1:30 pm

tak miało być <3

Reply
Julia 13 kwietnia, 2021 - 1:56 pm

hej! czy konieczne jest dodanie soli morskiej czy mogę ją ominąć?

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2021 - 9:05 am

dodaj chociaż odrobinę, naprawdę robi różnicę 🙂

Reply
Iga 14 kwietnia, 2021 - 6:31 pm

Robiłam już dwa razy i za każdym razem była boska. Dziś trzecie podejście – dla rodzinki. Jej jedyna wada to taka, że… za szybko znika!

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2021 - 6:33 pm

pozdrowienia dla całej rodziny o rozkosznych podniebieniach!

Reply
Agata 16 kwietnia, 2021 - 10:13 pm

Czy mozna uzyc innej soli?

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2021 - 11:17 am

tak, ale użyłbym mniej

Reply
Agnieszka 24 kwietnia, 2021 - 1:42 pm

Czy tarta powinna przeżyć 4 godziny w podróży ? Poza lodówką?

Reply
rozkoszny 24 kwietnia, 2021 - 2:28 pm

spokojnie da radę!

Reply
Paulina 25 kwietnia, 2021 - 2:36 pm

Nie wiem co robię źle. Wszystko zgodnie z przepisem, tarta piekła się nawet z 10 min dłużej a i tak mam wrażenie, ze i ciasto i masa są surowe, masa tylko się ścieła, a cytryny lekko zbrązowiały

Reply
rozkoszny 26 kwietnia, 2021 - 10:08 am

hmm, na pewno wszystko dobrze z przepisem, mąka, jajka i żółtka w odpowiedniej ilości?

Reply
Julita 2 maja, 2021 - 9:08 pm

Piekarnik się rozgrzewa……. Jutro będzie podana!!! Zobaczymy 😁

Reply
rozkoszny 3 maja, 2021 - 12:34 pm

daj znać, jak Ci smakowała!

Reply
Julita 4 maja, 2021 - 11:03 am

Super! Aż w gardło pali ta cytrynowosc 😉 zastanawiam się czy można zrobić z soku z pomarańczy 😀 robiłeś?

Reply
Pal 4 maja, 2021 - 5:28 pm

Cześć ! W liście składników piszesz , że do kremu cytrynowego trzeba dodać dwa duże jaka , jednak w opisie przygotowania kremu tego nie widzę …

Reply
rozkoszny 4 maja, 2021 - 7:11 pm

Cześć, punkt 6 🙂

Reply
Paulina 6 maja, 2021 - 4:31 pm

DZien dobry mam małe pytanie jak mam większa formę o średnicy 30 to zrobić 1,5 porcji ?

Reply
rozkoszny 6 maja, 2021 - 11:11 pm

Tak

Reply
Ania 30 czerwca, 2021 - 3:16 pm

Tarta dobra, aczkolwiek spód zdecydowanie za słony. Co prawda na początku przepisu napisane jest, że spód jest mocno słony, ale kilka zdań wyżej ta słoność opisana jest jako przyjemna. Niestety, ale spód zdecydowanie za słony, w zasadzie zdominował cały smak tarty.

Reply
rozkoszny 30 czerwca, 2021 - 11:47 pm

Dokładnie, słodko-słono-kwaśny smak jest tutaj przewodni! 🙂

Reply
Laura 1 lipca, 2021 - 1:39 pm

Tarta wyszła naprawdę dobrze jak na moje zdolności cukiernicze (najbardziej zadowolona jestem z konsystencji nadzienia). Pozwoliłam sobie wprowadzić kilka zmian w przepisie, tak, by domownikom pasowało.
Na pewno wykonam tartę raz jeszcze, tyle że będę bardziej rozważna dodając czy odejmując składniki, bo wyszło za słodkie 🙁
Też mimo macerowania cytryn przez całą noc skórka była twarda i niesmaczna (następnym razem pewnie ją ściągnę przed wyłożeniem lub przed samym macerowaniem).

Dziękuję za to doświadczenie smakowe. Poleciłam znajomym 🙂

Reply
Martyna 15 lipca, 2021 - 11:27 pm

Hej! Zrobiłam tartę i jest przepyszna! Ale mam pytanko, bo przy krojeniu widelczykiem już nałożonego kawałka galaretka się trochę odkleja od spodu. Tak powinno być? Czy wiesz może co zrobić aby to zmienić? Pozdrawiam ❤️

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2021 - 10:48 am

Cześć, hmm, to ciekawe, smarowałaś czymś kruchy spód?

Reply
Martyna 16 lipca, 2021 - 4:33 pm

Niczym nie smarowałam ;/ robiłam identycznie jak w przepisie

Reply
Martyna 16 lipca, 2021 - 4:29 pm

Cześć! Zrobiłam tartę i jest przepyszna! Ale mam jedno pytanko, bo krojąc już nałożony kawałek ciasta galaretka trochę odkleja się od spodu i nie wiem czy tak powinno być czy może wiesz jak można byłoby to zmienić? Pozdrawiam ❤️

Reply
Monika 14 października, 2021 - 7:44 am

Smak kwaśnych cytryn i palonego masła to jest coś co pokochałam od razu gdy tylko spróbowałam kawałek tego ciasta.
Rozkosz totalna! W dodatku w cale nie ma dużo pracy przy tej tarcie i to jest taaaaaki duży plus.
Polecam zrobić każdemu chociaż raz.

Reply
rozkoszny 14 października, 2021 - 10:48 am

cieszę się, to jedna z moich ulubionych tart

Reply
Anna 9 listopada, 2021 - 10:10 pm

Zrobiłam! Cudo, niebo w gębie! Powtarzam 🙂super przepis!

Reply
rozkoszny 10 listopada, 2021 - 4:28 pm

<33

Reply
Kasia 9 lutego, 2022 - 9:14 am

Robiłam te tartę rok temu na walentynki i planuje rownież w tym roku. Wtedy jednak białka ktore zostały użyłam i zrobiłam a’la beze jako wierzchnia warstwę. Nie pamietam jednak jak to sie miało do pieczenia. Czy w wersji z białkami należy piec od razu z nimi przez cały czas czy dołożyć je pózniej? Jak myślisz?

Reply
Weronika 28 lutego, 2022 - 2:24 pm

To moje ulubione ciasto w tej chwili ❤️ Myślisz, że dałoby się zamienić cytrynę na kiwi?

Reply
Martyna 21 marca, 2022 - 12:54 pm

Tarta genialna, wczoraj robiłam ją poraz trzeci, każdemu mega smakuje. Niestety dla mnie masa jest trochę zbyt muląca, więc następnym razem spróbuję zmniejszyć ilość cukru w lemoniadzie o 1/4. Dodatkowo podpiekam wcześniej spód, bo od razu pieczony z masą ciężko się podpieka.
Spróbowałam też z bezą – wyszło genialnie 🙂
I zrezygnowałam z kawałków cytryn w lemoniadzie, bo nie straczyło mi ich i też wyszło świetnie 🙂
No i ten spód – bajka!

Reply
Paulina 23 stycznia, 2023 - 3:39 pm

Czy tarta może stać poza lodówką tak około 2h?

Reply
rozkoszny 24 stycznia, 2023 - 5:25 pm

Tak

Reply
Patrycja 27 lipca, 2023 - 11:27 am

Czy mogę zamiast 3 żółtek i 2 jajek dać 5 żółtek? Zostały mi z bezy i szukam pomysłu żeby je wykorzystać 🙂

Reply

Skomentuj rozkoszny Cancel Reply