Tarta limonkowa na mleku skondensowanym

Jest subtelnie orzeźwiająca, przywołująca na myśl tropikalną bryzę. Masa limonkowa, lekka niczym pianka, rozpływa się na języku wraz z kremem jogurtowym i strzelającym między zębami spodem kokosowym.

Po ogromnym sukcesie tarty cytrynowej, intensywnej, wielowarstwowej i zdecydowanej w smaku, przyszedł czas na jej bardziej subtelną koleżankę – limonkową. Klimatem przenosi w tropiki: delikatne, długie nuty limonki tylko rozbudzają zmysły, a dodatek mleka skondensowanego nadaje lekko karmelowego smaku łagodzącego cytrusowe orzeźwienie. Tarta jest niesamowicie lekka ze względu na ubite na sztywno białka, które następnie mieszane są z masą – nadaje jej to piankowej, wprost rajskiej konsystencji.

No i ten chrupiący kokos. Nie od dziś wiadomo, że doznania smakowe nie są warunkowane tylko przez sam… smak, a także przez struktury, konsystencje i warstwy – najlepiej zróżnicowane. Tak też krem i masa są aksamitne, a spód kontrastuje chrupkością, nadając przy tym dodatkowego, tropikalnego smaku.

Tarta limonkowa na mleku skondensowanym 1

Tarta limonkowa na mleku skondensowanym
forma 23 cm
Spód
150 g ciasteczek owsianych
2 łyżki cukru (jeśli ciastka są mało słodkie)
szczypta soli
40 g masła, rozpuszczonego
40 g oleju kokosowego extra virgin, płynnego

Masa
2 białka
3 żółtka
1 szklanka (280 g) mleka skondensowanego słodzonego (⅔ puszki)
¾ szklanki soku z limonki (około 6 – 8 sztuk)
2 łyżeczki skórki z limonki
szczypta soli

Wierzch
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka (110 g) jogurtu greckiego
½ łyżeczki skórki z limonki, plus do posypania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem. Ciastka pokrusz na drobne kawałki, zachowując trochę większych kawałków – możesz zrobić to ręcznie lub malakserem. Wymieszaj z cukrem, masłem oraz olejem kokosowym. Masę ciasteczkową przełóż do formy, wyrównaj i wygładź, tak aby przylegała do jej dna i boków. Piecz 10 – 15 minut, aż do zezłocenia. Wystudź.

2. Białka ubij na sztywną pianę, odstaw na bok. Żółtka utrzyj z mlekiem skondensowanym na aksamitną, jasną masę, zajmie to 2 – 3 minuty. Dodaj sok i skórkę z limonki, połącz za pomocą szpatułki (radzę nie używać miksera, bo skórka z limonki zbije się w grudki). Dopraw małą szczyptą soli dla przełamania smaku. Delikatnie wmieszaj białka w 3 turach.

3. Masę przelej na wystudzony spód. Piecz przez około 20 minut, aż masa się zetnie, ale będzie wciąż “dygocząca, galaretkowata”. Miej oko na tartę, aby nie zaczęła się przyrumieniać – jeśli tak się stanie, zmniejsz odrobinę temperaturę i przykryj ją folią aluminiową. Wystudź, schłodź w lodówce.

4. Mascarpone ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jogurt grecki i skórkę z limonki, wymieszaj dokładnie szpatułką. Przełóż na schłodzoną tartę, obsyp skórką z limonki dla zniewalającego efektu.

Rady/porady
1. Jeśli nie używasz w swojej kuchni oleju kokosowego, nie szkodzi, nie musisz go specjalnie kupować. Zastąp olej większą ilością masła, a ciasteczka podmień na kokosowe.
2. Tarta bez kremu jogurtowego wytrzyma 5 dni w lodówce, z kremem do 2 – 3 dni.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta limonkowa na mleku skondensowanym 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Syla 15 kwietnia, 2019 - 8:06 am

jakie ciasteczka polecasz?

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2019 - 8:40 am

ja użyłem domowych, ale proszę szukać takich o najprostrzym składzie (wiem, że nie jest to łatwe). Jeśli nie spód ciasteczkowy, to można zrobić taki jak w tarcie cytrynowej, redukując ilości soli do 1/2 łyżeczki i pomijając proces palenia masła 🙂
http://rozkoszny.pl/tarta-cytrynowa-na-palonym-masle/

Reply
An 19 kwietnia, 2019 - 5:34 pm

Ja mam pytanie odnośnie punktu 4. Czy powinno się dodać skórkę z limonki czy z cytryny? W składnikach na początku jest jedno a w wykonaniu jest drugie 🙂

Reply
rozkoszny 19 kwietnia, 2019 - 5:36 pm

Ah, mój błąd – oczywiście z limonki! 🍴

Reply
monika 11 czerwca, 2019 - 4:56 am

Rozkoszny, myślisz, że z sokiem z cytryn by też się udało ? 🙂 robiłam z limonkami – super ale jednak goryczka nie każdemu pasuje

Reply
rozkoszny 11 czerwca, 2019 - 6:11 am

Jak najbardziej! 🍴

Reply

Leave a Comment