Tarta truskawkowa z aperolem i oregano

Lubię Aperol, truskawki także. Macerują się one w nim wraz z listkami oregano wydobywającymi ziołowy smak likieru. A to wszystko ląduje na kremie mascarpone i maślanym, kruchym spodzie. Teraz tylko pozostaje pytanie, gdzie jest prosecco?

Jak kocham truskawki, tak nie lubię tych pieczonych, więc w grę wchodzą jedynie desery na zimno. Oprócz klasyki, tortu z kremem budyniowo-maślanym i galaretką, uwielbiam tarty. Takie klasyczne. Maślany, chrupiący spód, krem mascarpone i truskawki. Dużo truskawek. Pracując w cukierni zanurzyliśmy je w galaretce, która zaspolała owoce, ale moim zdaniem lepiej smakują macerowane w dżemie i odrobinie alkoholu. Tu zaczyna się cała przygoda.

Aperol, ziołowy likier o zadziornym gorzkawym smaku i lekkiej rabarbarowej nucie idealnie pasuje do świeżych truskawek. Zagotowuje go z dżemem, w którym później maceruję truskawki i dodaję jeszcze odrobinę do kremu. Ten specyficzny alkoholowy smak nie jest mocny, ale to co w nim najlepsze, podbija świeże oregano*. I to będzie główny bohater tego letniego deseru. Oprócz truskawek oczywiście.

Tarta truskawkowa z aperolem i oregano 1

Tarta truskawkowa z aperolem i oregano
forma 22 – 24 cm
Ciasto
200 g mąki pszennej
⅓ łyżeczki soli
40 g cukru
120 g masła, zimnego
2 żółtka “zerówki”

Truskawki z aperolem i oregano
600 g truskawek
4 łyżki dżemu truskawkowego
2-3 łyżki aperolu (lub sok z cytryny)
5 łyżek listków świeżego oregano
1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)

Krem z aperolem
450 g mascarpone, schłodzonego
50 g śmietany kremówki, bardzo schłodzonej
ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek aperolu

1. Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub robota kuchennego na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na godzinę.

2. Formę na tartę – najlepiej z wyjmowanym dnem – natłuść masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż je do formy bez papieru. Ciasto ponakłuwaj widelcem po całej powierzchni, zabieg ten zapobiegnie podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 30 minut lub 10 minut w zamrażarce. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 – 20 minut, do zarumienienia się ciasta. Wystudź całkowicie.

3. Żelatynę w proszku zalej 1 łyżką wody, odstaw do napęcznienia.

4. Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. W garnuszku połącz dżem i aperol (jeśli używamy żelatyny to 3 łyżki aperol), zagotuj i odstaw z ognia.

5. Napęczniałą żelatynę dodaj do dżemu truskawkowego z aperolem i wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodaj listki oregano, delikatnie wymieszaj i pozostawić do wystudzenia.

6. Wymieszaj miksturę dżemowo-aperolowo z przygotowanymi truskawkami, delikatnie mieszając. Odstaw je do lodówki na czas przygotowywania kremu.

7. Mascarpone wraz z kremówką, ziarenkami wanilii i cukrem krótko ubij, do połączenia i puszystości kremu. Dodaj 5 łyżek aperolu i zmiksuj.

8. Na wystudzonym spodzie rozsmaruj krem z aperolem, a na niego wyłóż truskawki w lekko ściętym syropie aperolowym. Posyp jeszcze listkami oregano. Podawaj od razu, najlepiej z aperol spritzem. Tak smakuje lato.

Rady/porady
1. Dodanie żelatyny nie jest konieczne, ale wtedy tarta musi być zjedzona od razu po złożeniu. Spód namaka od syropu – jak beza od kremu. Macerowane truskawki bez żelatyny odsączamy z syropu przed wyłożeniem na tartę, a ten podajemy jako sos już na talerzykach.
2. Jeśli nie masz świeżego oregano, dodaj bazylię – też się sprawdzi

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta truskawkowa z aperolem i oregano 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment