Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem

Trzy proste warstwy, każda wyjątkowa i na swój sposób urokliwa, tworzące jedną spójną całość, która niemal zlewa się w jedno. Kwaskowaty rabarbar utopiony w słodkim kremie migdałowym, którego nie sposób odróżnić na pierwszy rzut oka od kruchego ciasta. Smak jest fantastyczny, frangipane lekko łączy maślany spód z wyrazistym rabarbarem, w taki sposób, że nie można się oprzeć życzeniu o drugi kawałek. A może trzeci?

Posiadanie social media to zgubna sprawa. Człowiek lajkuje to, co lubi i takie też rzeczy mu wyskakują na ekraniku małego telefoniku, na który tak chętnie wszyscy patrzą. W moim przypadku zdecydowana większość to przeróżnej masy magazyny kulinarne, blogi i inne gastronomiczne cuda z całego świata. I jak rozpoczyna się sezon rabarbarowy – pierwszy powiew owocowego, letniego sadu – człowiek patrzy na dziesiątki przeróżnych drożdżówek z rabarbarem i kruszonką, placków z pianką i duszonym rabarbarem, musów rabarbarowo-różanych i innych rabarbarowych mojito, to nachodzi go ochota na małą podróż do osiedlowego zieleniaka, tu i teraz. Wpierw obyło się na subtelnym rabarbarku zanurzanym w grubych ziarenkach cukru, jednak tego było mało i trzeba było czegoś szybkiego i spektakularnego.

Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem 1

Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem:
Ciasto*
200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
50 g mąki pszennej krupczatki (można zastąpić zwykłą)
40 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła, zimnego
2 żółtka jajek, “zerówek”

Mąki, sól i cukier puder wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub miksera na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodaj łyżkę lub dwie lodowatej wody. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na 40 minut lub 15 minut do zamrażarki.

* jeśli cierpisz na chroniczny brak czasu i zrobienie ciasta cię przerasta, to w tym wypadku możesz je zastąpić dobrej jakości ciastem francuskim. Ale takim na maśle!

Krem migdałowy frangipane + rabarbar:
130 g migdałów, mogą być w płatkach
40 g mąki pszennej
75 g cukru
szczypta soli
100 g masła, miękkiego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka, “zerówki”

4 – 5 lasek rabarbaru
1 żółtko + 1 łyżka mleka na glazurę (zużyjesz tylko odrobinę)
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu

Migdały, mąkę pszenną, cukier i sól rozdrobnij na pył w malakserze. Dodaj masło, wanilię i jajka, zmiksuj do połączenia. Odstaw na 15 minut.

Ciasto wyjmij z lodówki i pozostaw na blacie na 5 minut, aż trochę się ociepli. Między dwoma arkuszami papieru rozwałkuj ciasto na prostokąt 25 x 35 cm. W trakcie rozwałkowywania i formowania przytnij boki ciasta, aby były równe, a odcięte fragmenty dodaj ponownie na wybrakowane części tarty i ponownie rozwałkuj.

Na przygotowany spód wyłóż krem migdałowy, pozostawiając 1 cm marginesu. Zagnij boki ciasta do środka. Schłodź ciasto w lodówce przez 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Międzyczasie zajmij się rabarbarem.

Laski rabarbaru przytnij na długość tarty (odliczając margines), jeśli lubisz to obierz. Na schłodzone ciasto równo wyłóż rabarbar i obsyp brązowym cukrem. Boki tarty posmaruj glazurą z roztrzepanego żółtka z mlekiem. Piecz przez 30 – 35 minut, do mocnego zezłocenia. Lekko przestudź i polej miodem. Jedz póki jeszcze ciepłe.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem 2 Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem 3 Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Jan 8 sierpnia, 2017 - 1:25 pm

Pycha wyszło 🙂

Reply
rozkoszny 8 sierpnia, 2017 - 1:29 pm

dzięki!

Reply
Katarzyna 3 maja, 2019 - 2:48 pm

Można dać mąkę migdałową zamiast całych migdałów?😊

Reply
rozkoszny 3 maja, 2019 - 2:49 pm

Tak, oczywiście – mąką migdałowa to po prostu zmielone migdały 🍴

Reply

Leave a Comment