Tarta z kremem różanym i brzoskwiniami

Kruchy, maślany spód i krem pachnący różą, na którym piętrzą się słodkie, soczyste brzoskwinie puszczające lepki, kwiaciany sok.

To jeden z tych prostszych deserów, który zawsze robi wrażenie na gościach, a to tylko za sprawą 3 łyżek wody różanej (jeśli jej jeszcze nie masz, koniecznie to zmień). Spód można upiec kilka dni wcześniej, jak wygodnie. Krem przygotowuję już w dzień podania deseru. Usztywniam go odrobinę żelatyną, aby nabrał lekko piankowej konsystencji i był łatwiejszy w podawaniu. Kremy tylko na bazie mascarpone i kremówki mają to do siebie, że lubią rozciapać się na talerzu. Nic w tym złego, ale przy takiej górze owoców lepiej mieć więcej kontroli przy krojeniu.

PS nektarynki (i większość letnich owoców) też się tutaj sprawdzą

Tarta z kremem różanym i brzoskwiniami 1

Tarta z kremem różanym i brzoskwiniami:
forma 22 – 24 cm
Ciasto:
200 g mąki pszennej
⅓ łyżeczki soli
40 g cukru
120 g masła, zimnego
2 żółtka “zerówki”

Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub robota kuchennego na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na godzinę.

Formę na tartę – najlepiej z wyjmowanym dnem – natłuść masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż je do formy bez papieru. Ciasto ponakłuwaj widelcem po całej powierzchni, zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 30 minut lub 10 minut w zamrażarce. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 – 20 minut, do zarumienienia się ciasta.

Krem różany:
250 g mascarpone, schłodzonego
1 szklanka śmietany kremówki, bardzo schłodzonej
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wody różanej
1 łyżeczka żelatyny + 20 ml wody

500 brzoskwiń
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
płatki suszonej róży (opcjonalnie)

Żelatynę zalej 20 ml zimnej wody. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Postaw na palniku i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadź do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmij z palnika i lekko przestudź, musi powinna pozostać płynna.

Mascarpone wraz z kremówką i cukrem ubij, do połączenia i puszystości kremu. Dodaj wodę różaną i zmiksuj.

Przestudzoną żelatynę wymieszaj z 1 – 2 łyżkami kremu (by w kremie nie powstały grudki żelatyny). Tak przygotowaną żelatynę dodaj do całości kremu i zmiksuj do połączenia.

Przełóż krem na upieczony i wystudzony spód. Włóż do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie pokrój brzoskwinie na plasterki, możesz je obtoczyć w łyżce miodu. Możesz tartę posypać suszonymi płatkami różanymi. Wyłóż owoce na tartę i schłodź jeszcze przez minimum godzinę. Cudownie smakuje z kieliszkiem mocno schłodzonego różowego wina.

Smacznego i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta z kremem różanym i brzoskwiniami 2 Tarta z kremem różanym i brzoskwiniami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Kloudy Space 7 sierpnia, 2018 - 12:47 pm

Twoja witryna jest kwintesencją tego, co blog kulinarny powinien w sobie zawierać. Zdjęcia, nad którymi czytelnik się wręcz rozpływa (i ślini), przepisy karmiące ciało i duszę, a do tego fajne teksty. Naprawdę, myślę że świetnie realizujesz swój potencjał, odkryłeś go i utrafiłeś w sedno w wykonaniu. Full respect 🙂

Reply

Leave a Comment