W podróży

  • Paella z owocami morza — przepis i historia

    by pan_i_władca

    Paella to niedzielne danie. Przyrządzana na wielkich żeliwnych patelniach pokrytych ryżem oraz skarbami z lasów i mórz. To także tylko pretekst, aby otaczać się przyjaciółmi. Nie ma większej przyjemności niż …

  • Madryckie gazpacho z arbuzem i chili

    by rozkoszny

    Lekko szczypie usta, błogo chłodzi, łagodząc żar bijący z nieba. To nie byle jaki chłodniczek, a jedwabista emulsja pomidorowa siorbana namiętnie w madryckich knajpkach. Zawsze lekceważyłem gazpacho. Do momentu wylądowania …

  • Najpierw sałata z orzechami włoskimi w kwaśnym musztardowym winegrecie, ale to tylko niewinny początek rozpasania, które zaraz ma się rozpocząć. Dobrze wysmażony, średnio albo krwisty – stek. Serwowany na długim …

  • Owocowa fabryka w Rzeszowie – Alima-Gerber

    by rozkoszny

    Historia zaczyna się od… słodyczy. Bo od czego innego oczywiście – to co dobre, to słodkie. W Rzeszowie w 1926 roku powstaje Fabryka Cukierków “Alima”, które następnie w latach 50. …