Wiśniowy paj

Nie ma letniego ciasta bez owoców. Od czerwca do września wszystkie nadzienia śmietankowe, waniliowe, cytrynowe czy czekoladowe mogą się schować przed koleżankami z bazarku. Lubię tak bardzo owoce w ciastach, że zawsze jest ich mi mało. Nie w tym przypadku. Paj jest wysoki, bogaty w słodkie, owocowe nadzienie, o delikatniej strukturze ciasta. po prostu rozkoszny.

Tuż po założeniu bloga (wyjazdu Claudii do Stanów) zamarzyło mi się coś za, zbyt, nadto. Takie po prostu amerykańskie, bo już dopada mnie tęsknota. Was na pewno dopadnie, jak zrobicie i będziecie marzyć o następnym kawałku, aż w końcu zabraknie i zostaną tylko wspomnienia do następnego lata.

Wiśniowy paj 1

Wiśniowy Paj
na 22 cm tortownicę*
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej jeśli lubisz
szczypta soli
340 g zimnego masła
0.5 szklanki lodowate wody lub więcej, jeśli będzie potrzeba

W dużej misce lub w robocie kuchennym połącz mąkę i sól. Dodaj masło pokrojone w małe kawałeczki i rozprowadź je w sobie za pomocą rączek (lub maszyny) aż ciasto zacznie się zbijać w kawałki wielkości połówki orzecha włoskiego. Jeśli będziesz to robić za pomocą maszyny, używaj robota pulsacyjne, włączając i wyłączając go co 10 sekund. Dodaj wody i mieszaj do połączenia. Ciasto nie powinno być mokre lub klejące. Podziel je na dwie części o wielkości 2/3 całości jedna i 1/3 druga. Rozpłaszcz i zawiń w folie. Daj mu odpocząć przynajmniej 10 min w lodówce.

Wyłóż natłuszczoną formę papierem. Na lekko omączonej stolnicy rozwałkuj większą część ciasta na grubość ok. 1 cm. Za pomocą papieru i wałka przełóż ciasto do formy. Zostawiając odstające boki o długości ok. 1.5 cm. Włóż do lodówki na przynajmniej 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

Nakłuj ciasto widelcem na spodzie i po bokach. Wyłóż papierem i obciąż ciasto np. suchą ciecierzycą. Piecz 15 -20 minut do zezłocenia się ciasta. Ściągnij obciążniki i piecz jeszcze 5 minut. Zostaw do ostygnięcia.

Wiśniowy paj 2

Nadzienie:
2500 g wiśni
1 cytryna, sok i skórka
1 łyżka ekstraktu wanilii
300 g cukru brzozowego lub trzcinowego
90 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
jajko roztrzepane z łezką mleka na glazurę
cukier demerara do posypania wierzchu

Kiedy ciasto odpoczywa, wydryluj wiśnie i w dużej misce połącz je z skórką i sokiem z cytryny, wanilią. W małej misce wymieszaj cukier i mąkę, wmieszaj je do wiśni. Przełóż nadzienie do schłodzonej formy, upewniając się, że owoce ładnie zakryły całą powierzchnię, nie zostawiając je dopływu powietrza. Uformuj ładny kopiec z wystających owoców.

Wiśniowy paj 3

Na stolicy rozwałkuj resztę ciasta na grubość ok. 1 cm. Przełóż je za pomocą papieru i wałka na nadzienie. Odetnij nadmiar odstającego cista na brzegach, pozostawiając ok. 2 cm. Zetknij surową część z już upieczoną za pomocą dłoni. Wciśnij ciasto w dół, tak żeby tworzyła swego rodzaju zmarszczkę. Uszczelnij boki, dociskając je widelcem. Zrób glazurę z jajka i posyp cukrem. Zrób dwa nacięcia na środku z których będzie uchodzić powietrze. Piecz przez 50 minut. Jeśli paj będzie się złocić za szybko lub przypalać po bokach, obniż temperaturę do 190 stopni Celsjusza i obłóż ciasto folia aluminiową.

Wystudź ciasto całkowicie. Jeśli tego nie zrobisz, wszystko się rozjedzie. Wiem, to będzie trudne. Nazajutrz wyjmij z tortownicy i delektuj się. Jeśli chcesz do reszty oddać się rozkoszy, zjedz je z lodami. Smacznego!

*można zrobić w niższej formie np. oryginalnej do paj. Wyjdzie za to z ładną górką.

Wasz,
rozkoszny

Wiśniowy paj 4

Wiśniowy paj 5

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

koral05 28 sierpnia, 2016 - 6:44 pm

Pysznie wygląda!

Reply
rozkoszny 28 sierpnia, 2016 - 7:22 pm

I jeszcze lepiej smakuje!

Reply

Leave a Comment