Wytrawna owsianka z masłem miso

Sceptycy zostańcie, będzie warto, obiecuję. Nie z jabłkiem i cynamonem, malinami czy truskawkami, a z jajem sadzonym i groszkiem cukrowym. O niesamowitym smaku, pełnym we wyznacznik hipnotyzujących, kulinarnych uniesień – umami. Z masłem i japońską pastą miso.

Dojrzałem. Nie mogłem do tej pory nawet myśleć o owsiance na słono, ba, nawet tej gotowanej na wodzie. Jednak wszystko się zmieniło kiedy rozpuściłem w owsiance masło miso, pełne piątek smaku umami. Eksplozja kubków smakowych nie do opisania, a jeszcze podana z chrupiącym, słodkim groszkiem i jajkiem sadzonym smażonym na maśle klarowanym, które po przebiciu żółtka, rozpływa się w misce, tworząc intensywnie żółty sos. Niebo.

Pastę miso można kupić w dużych hipermarketach, w sklepach z żywnością orientalną lub przez internet. W trzech odcieniach, warunkujących je intensywność – polecam jasną, najdelikatniejszą. Kosztuje trochę, ale przechowywana w lodówce wystarczy na długo. Do sosów, do warzyw, do ramenu, do tej boskiej owsianki.

Wytrawna owsianka z masłem miso 1Wytrawna owsianka z masłem miso 2 Wytrawna owsianka z masłem miso 3

Wytrawna owsianka z masłem miso:
na dwie porcje (masła wystarczy na więcej)
Masło miso:
4 łyżki masła, miękkiego
1 łyżka jasnej pasty miso
1 łyżeczka miodu
świeżo mielony pieprz

Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce widelcem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw. Do owsianki potrzebne będą jedynie 2 łyżki, resztę przykryj i przechowuj w lodówce do około 5 dni.

Owsianka:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki wody
szczypta soli i pieprzu
¼ szklanki mleka ryżowego (opcjonalnie)

dodatki:
groszek cukrowy krótko gotowany (wystarczy kilka minut) lub szparagówka
rzodkiewka, cienko pokrojona
jajko sadzone, w koszulce lub na półtwardo
czarny sezam

Do garnka z grubym dnem wsyp płatki owsiane, wodę, sól i pieprz. Ustaw mały ogień i gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, staraj się nie mieszać, w razie potrzeby zmniejsz ogień. Po tym czasie płatki powinny wchłonąć wodę i być miękkie. Dodaj mleko ryżowe, jeśli go używasz, intensywnie mieszając. Dodaj dwie łyżki masła miso, przemieszaj. Przełóż owsiankę do miseczek i podawaj z usmażonymi międzyczasie jajkami sadzonymi, groszkiem cukrowym, rzodkiewką i sezamem. Rozkoszuj się smakiem umami.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Wytrawna owsianka z masłem miso 4 Wytrawna owsianka z masłem miso 5

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

10 komentarzy

tereska 3 września, 2017 - 12:20 pm

Sama od małego dziecka gotuję bo mnie życie zmusiło ale tu większość przepisów to jakieś dziwactwa. Też mieszam wiele kuchni jak wegańskie i azjatyckie ale są jadalne tu to dużo dla oka niż dla podniebienia. Długa droga przed Tobą w kuchni bo na obecną chwilę tylko pomysł z jajkami w buraczkach mi się podobał reszta to tylko jakieś dziwne „papinki” bynajmniej nie dla ludzi co lubią dobrze zjeść.

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 12:26 pm

Gwarantuję, że to dla ludzi, którzy lubią dobrze zjeść i odkrywać nowe smaki. Zdaję sobie sprawę, że większość przepisów może być dla Pani „dziwna”, ale raczej po to czytamy blogi, żeby eksploatować kuchnię i jej możliwości 🙂

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 12:27 pm

I dziękuję za komplement, że zdjęcia się podobają 🙂

Reply
Ula 3 września, 2017 - 12:47 pm

Jakoś nigdy nie miałam „pociągu” do gotowania,ale od czasu do czasu coś przyrządzę.Odkąd zaczęłam czytać rozkoszny.pl nie mogłam uwierzyć,że da się wydobyć pewne smaki! To nie jest prawdą,co Pani mówi;potrawy są zawsze smsczne i przypadają do gustu nawet najbardziej wyszukanymu podniebieniu.Na swieta wielkanocne przygotowałam mazurka różanego i cała rodzina się nim zajadała!
Ps.: Radzę najpierw coś ugotować,a potem komentować

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 2:54 pm

Ulu, dziekuję za tak ciepłe słowa. Dla takich chwil prowadzę tego bloga <3

Reply
Tocha 3 września, 2017 - 2:55 pm

mega, dziś zrobiłam na śniadanie 🙂

Reply
rozkoszny 3 września, 2017 - 3:00 pm

<3

Reply
Najprostszy Ramen 19 listopada, 2017 - 12:25 pm

[…] pasta z soi – która przeniesie nas smakiem do Japonii. Znacie ją bardzo dobrze z wytrawnej owsianki. Oczywiście nie obejdzie się bez prawdziwego rosołu – oryginalnie wieprzowego, ale kura […]

Reply
Agata 21 marca, 2019 - 11:10 am

Pyszna, dziękuję! Nie przepadam za słodkimi śniadaniami i nie mogłam przekonać się do owsianek a ta jest świetna! A pastę miso uwielbiam i nie widzę w tym żadnych „udziwnień” – warto się otwierać na inne smaki! (PS. Bardzo ładne zdjęcia).

Reply
rozkoszny 21 marca, 2019 - 2:49 pm

Dziękuję, ja lubię słodkie śniadania, ale wytrawna odmiana jest naprawdę przyjemnym urozmaiceniem. Niestety nie każdy jest taki otwarty na nowe smaki, a szkoda, bo naprawdę warto 🙂

Reply

Leave a Comment