Zupa krem z kiszonej kapusty

“Zupa krem. Ale z kiszonej kapusty?!” – pewnie pomyśleliście, że zwariowałem, ale usiądźcie spokojnie i się zastanówcie, czy czasem nie mielibyście ochoty na kapustę kiszoną w wersji delikatnej, kremowej, rozpływającej się w ustach, dalekiej od tej wykrzywiającej mordę, subtelnej, ale wciąż pamiętającej, że jest ona kiszona? Taka właśnie jest ta zupa.

Nawet nie potrafię zebrać w sobie wystarczająco entuzjastycznych słów, żeby wyrazić zachwyt tą zupą. Jest perfekcyjna. Niepodobna do żadnej innej. Jedyna w swoim rodzaju. Mogę mówić o niej z miłością niczym o własnym dziecku geniuszu. Ale nie ma nic w niej skomplikowanego: przesmażona cebula na maśle, ziemniaki zagęszczające warzywny bulion, odciśnięta kiszona kapusta i trochę (nie bójmy się jej) kremówki, która nada całości delikatny smak i sprawi, że będzie jak z restauracji. W końcu jest to rozkoszna zupa.

Ulepszony przepis na tę zupę pojawił się w mojej książce „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”.

Zupa krem z kiszonej kapusty 3

Zupa krem z kiszonej kapusty
4 porcje
3 łyżki masła
2 cebule szalotki
500 g ziemniaków
600 g kiszonej kapusty
4 szklanki bulionu warzywnego
300 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, sos sojowy
migdały i olej rzepakowy (opcjonalnie) do podania

Szalotki obierz i poszatkuj niedbale, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, odciśnij kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachowaj go), posiekaj ją.

Na dnie dużego garnka rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty. Dodaj bulion i śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Następnie dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie przez 1 – 1 1/2 godziny, do momentu, aż kapusta zacznie się rozpadać.

Zupę zmiksuj na krem, dopraw 1 łyżeczką sosu sojowego, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty. Prawdopodobnie około ¼ – ½ szklanki. Podawaj z prażonymi płatkami migdałów i rozkoszuj się smakiem.

Uwaga
Wcześniejsza wersja przepisu zakładała podsmażanie, a następnie gotowanie ziemniaków i kapusty jednocześnie. Po waszych komentarzach zmieniłem przepis, podgotowując wcześniej ziemniaki – skraca to cały proces.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Zupa krem z kiszonej kapusty 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

60 komentarzy

Łucja 15 stycznia, 2018 - 9:07 pm

Kapuśniak w wersji krem super😊

Reply
rozkoszny 16 stycznia, 2018 - 4:00 pm

ale aksamitny i delikatniejszy! 😀

Reply
Mag 17 stycznia, 2018 - 11:20 am

Dojemy rosół i jutro zrobię bo mnie zaintrygowałeś i zainspirowałeś 😊

Reply
rozkoszny 17 stycznia, 2018 - 7:03 pm

daj znać jak zasmakowała ^^

Reply
Mag 19 stycznia, 2018 - 9:31 am

Zupa jest świetna i rozkoszny. Nic tylko polecać znajomym.😊🤗

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 4:53 pm

Dziękuję bardzo, miło mi słyszeć! Dziękuję za polecanie 😀

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:02 pm

od @macelkotomanek: zjedliśmy cały garnek i na koniec westchnelismy z zadowoleniem.. Super smak

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:02 pm

od @dzan_93Megaaaa, miłość od 1.wejrzenia albo raczej posmakowania

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:04 pm

od Sylwi: Zrobiłam dzisiaj 🤗 ale bez śmietanki i migdałów za to dodałam kminku 😎 pycha 😁

Reply
rozkoszny 19 stycznia, 2018 - 8:04 pm

od: Doroty: Zrobiłam i jest świetna. Dzięki 🙂

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2018 - 5:46 pm

od @throughxthexglass Z początku sceptycznie nastawiona , teraz zakochana w tym kremie 😍 PS. Czy tylko dla mnie w smaku podobny jest do łazanek ? 🙉🙈

Reply
rozkoszny 25 stycznia, 2018 - 5:47 pm

od Marty: Po raz kolejny spróbowałam Twojego przepisu (ciut zmodyfikowanego, tudzież dopasowanego do tego, co było w lodówce 😀 ), po raz kolejny się nie zawiodłam, i po raz kolejny muszę Cię o tym poinformować ❤ a wyszło tak spontanicznie! Rosół z wczoraj, pomidorowej po raz kolejny nie zdzierżę, jest kapusta… no tak, to może kapuśniak! I nagle patrzę – na Twoim blogu przepis jakiego nie znałam – kapuśniak ze śmietaną… ale że jak??? Nie brzmiało fajnie, ale chyba mnie zaintrygowało no i zrobiłam. Geniusz! Dzięki za kolejny superprzepis ❤ Czekam na książkę z przepisami, będę pierwsza, która kupi, słowo!

Reply
Agata 11 lutego, 2018 - 4:00 pm

I ziemniaki się ugotują? Dziwne, bo mi się przez 3 h nie chcą ugotować i nic dziwnego, bo kwas z kapusty skutecznie ten proces blokuje 😉

Reply
rozkoszny 11 lutego, 2018 - 6:52 pm

Posiekane w kostkę zawsze się ugotują 🙂

Reply
Staśka 7 października, 2023 - 12:11 pm

Może za wcześnie dodałaś kapustę? Zawarte w niej kwasy hamują proces gotowania się warzyw, dlatego należy ją dodać dopiero, gdy ziemniaki będą już ugotowane

Reply
Natalia 3 marca, 2018 - 6:05 am

Zrobię, bo zapowiada się super. Lubię nowości.

Reply
rozkoszny 3 marca, 2018 - 7:50 am

Proszę dać jak zasmakowała 🙂

Reply
Natalia 31 marca, 2018 - 6:45 pm

Też planuję zrobić i zaskoczyć wszystkich , bo takiej zupy u nas w rodzinie jeszcze nikt nie serwował. Dyniowa, serowa, porowa w moim wydaniu wszystkim smakowały , ale juz nie mogę sie doczekac az zaskoczę wszystkich tą zupką. Dziękuję za przepis!!!!

Reply
rozkoszny 31 marca, 2018 - 9:16 pm

to ja czekam na relację, czy wszyscy byli zaskoczeni 😀

Reply
Aga 11 kwietnia, 2018 - 10:44 am

a czy ziemniaki mogę zastąpić cukinia? jestem na diecie o niskim ig. dziękuję i pozdrawiam

Reply
rozkoszny 11 kwietnia, 2018 - 10:49 am

Niestety nie próbowałem takiej kombinacji, ale na pewno już nie będzie to ta sama zupa. Ziemniaki ją zagęszczają i nadają aksamitności

Reply
Iv 8 lutego, 2019 - 9:17 pm

Naj Naj Naj Naj krem 👌😍😍😍😍😍 mistrzostwo smaku 🤩

Reply
rozkoszny 10 lutego, 2019 - 8:09 pm

bardzo się cieszę 😀

Reply
Kamila 31 stycznia, 2020 - 1:33 pm

Ciekawy smak, nieco przypomina mi ogórkową, delikatna, kremowa zupa, bardzo sycąca:) czas gotowania jest zabójczy, ale warto:)

Reply
rozkoszny 31 stycznia, 2020 - 1:59 pm

Bardzo mi miło ☺️

Reply
Oliwia 12 maja, 2020 - 5:46 pm

To jest to, co nazywam smakiem absolutnym. Jest tak niesamowicie pyszna i zaskakująca, że jakikolwiek komentarz jest po prostu zbędny. Jedna z lepszych zup jakie w życiu jadłam, często będę do niej wracać ❤️

Reply
rozkoszny 12 maja, 2020 - 7:55 pm

Też jestem tego zdania. Jest niesamowita <3

Reply
Renet 23 sierpnia, 2020 - 9:09 am

This looks devine.

Please translate only the ingredients and amounts for me, i would really like to make this.

🙂

Reply
rozkoszny 23 sierpnia, 2020 - 11:47 am

You can find the translated recipe in my cookbook Fresh from Poland! 🙂

Reply
Zofia 25 sierpnia, 2020 - 1:24 pm

Zrobiłam tę zupę z ciekawości, nie nastawiałam się na cuda. No i to był błąd, bo jest pyszna 🥰

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2020 - 10:18 am

Bardzo się cieszę 😊

Reply
Asia 6 listopada, 2020 - 8:09 pm

Ale że kapusta i śmietanka ??? Tak dziwne, że chyba spróbuje 😋 Aaa i gratuluję „pozycji” w Empiku 😘

Reply
rozkoszny 7 listopada, 2020 - 12:48 pm

dziękuję! w książce jest trochę podrasowana wersja tego przepisu, rzuć okiem!

Reply
Marta 8 listopada, 2020 - 4:48 pm

Nareszcie zrobiłam wczoraj tę zupę i myślałam, że komentarze o jej niezwykłości są przesadzone, ale to jedna z najlepszych zup-krem jakie w życiu jadłam, kropka. Już podczas tego gdy wszystkie składniki wesoło pyrkotały w garnku, musiałam powstrzymywać się od wyjadania z niego składników. Cud z zaledwie kilku składników, a ostatecznie nie dodałam nawet sosu sojowego, bo uważałam, że jest już wystarczająco esencjonalna. Dziękuję za kolejny udany przepis!

Reply
rozkoszny 8 listopada, 2020 - 7:31 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Karina 9 listopada, 2020 - 3:30 pm

Rozkoszne!!!

Reply
rozkoszny 9 listopada, 2020 - 4:54 pm

<3 <3 <3

Reply
Gosia 11 listopada, 2020 - 6:47 pm

Ta zupa jest majstersztykiem, właśnie się ugotowała:)

Reply
rozkoszny 11 listopada, 2020 - 10:57 pm

<3

Reply
Maja 12 listopada, 2020 - 10:53 pm

Czy można podmienić śmietankę 30% na 18%? Mam w lodowce, termin sie konczy, szkoda, żeby się zmarnowało. Ale jak wplynie bardzo na smak to nie bede kombinowac 🙂

Reply
rozkoszny 12 listopada, 2020 - 11:26 pm

18% do 30% daleko, ale jeśli miało się zmarnować, użyj – też zupa będzie smaczna

Reply
Sabina 16 listopada, 2020 - 11:21 pm

Właśnie gotuję <3.

Reply
Kasia 26 listopada, 2020 - 4:53 pm

Hmm, jeszcze nie przetestowałam w smaku kremu, bo od 2,5 godziny czekam aż ziemniaki zmiękną 🤷🏽‍♀️ Stąd zaczęłam się zastanawiać, czy na przyszłość nie lepiej byłoby najpierw podrumienić szalotki na maśle, potem dodać pokrojone drobno ziemniaki, całość zalać bulionem ze śmietaną i chwilę pogotować, żeby ziemniaki zmiękły, a następnie dodać kiszoną kapustę? 😀 Na pewno byłoby ekonomiczniej i ekologiczniej, a w smaku raczej bez zmian 🙃

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 10:24 am

cóż to za duże kawałki? można tak zrobić, ale kapustę gotuj chociaż gozdzinę!

Reply
ANIA 30 listopada, 2020 - 6:03 pm

Jaka przepyszna zupa! Bałam sie co z tego wyjdzie, ale wyszło cudo!

Reply
rozkoszny 30 listopada, 2020 - 6:41 pm

cieszę się <3

Reply
Izabela 12 grudnia, 2020 - 7:00 pm

Dziękuje za ten przepis! Jesteś moją inspiracją od marca, zbiegło się to z pandemicznym czasem, szybko zakupiłam książkę i zaczęłam śledzić Cię na insta. Twoje media społecznościowe to kopalnia pysznych smaków, a każdy kolejny przepis, który próbuje przebija poprzedni! Masz dar łączenia smaków w taki sposób, że wszystko otula i zachwyca <3

Reply
rozkoszny 12 grudnia, 2020 - 7:41 pm

miód na moje serducho <3

Reply
Khrystyna 24 grudnia, 2020 - 6:19 pm

Ziemniaki po 2h nadal twarde, pokrojone w drobną kostkę. Robiłam wszystko jak w przepisie. Pewnie jednak jak pisał ktoś w komentarzach trzeba oddzielnie ugotować ziemniaki i dodać do reszty.

Reply
Ewa 26 stycznia, 2021 - 3:52 pm

Kocham wszystkie Twoje przepisy, ale miłości do tej zupy nie mogę zrozumieć 😉 Może zrobiłam coś nie tak…Wyszła pierońsko kwaśna i baardzo gęsta ze składników w tych proporcjach. Łyżka staje. Czy jej „udanie” może zależeć od rodzaju kapusty? 😉

Reply
rozkoszny 26 stycznia, 2021 - 9:41 pm

na pewno, w końcu to jej trzonowy składnik!

Reply
Karolina 22 kwietnia, 2021 - 4:32 pm

Jesteś Geniuszem. W życiu bym się nie odważyła…a ile bym straciła! 😉

Reply
rozkoszny 22 kwietnia, 2021 - 9:23 pm

A tam, potrafię tylko żonglować smakami!

Reply
Łucja 27 czerwca, 2021 - 8:14 am

Ratunku! Czym zastąpić szalotkę? Nie znalazłam jej w najbliższej okolicy

Reply
rozkoszny 27 czerwca, 2021 - 12:57 pm

można zastąpić cebulą

Reply
Monika 14 października, 2021 - 7:48 am

Ten przepis od samego początku wydał mi się zbyt szalony. Krem z kiszonej kapusty? Od razu stwierdziłam, że jest to dla mnie zdecydowanie za dużo jeśli chodzi o kuchnię i nowe jej smaki.
Złożyło się jednak, że miałam kiszoną kapustę i zbyt dużo wolnego czasu. Przełożyło się to na spontaniczną chęć gotowania i spróbowania czegoś nowego. Padło więc na twój blog i na ten przepis.
Pycha, naprawdę zupa bardzo mi smakowała. A co najwazniejsze smakowała mojemu męzowi, który jest na takie „wynalazki” uczulony sto razy bardziej niż ja.
Polecam spróbować każdemu kto się waha!

Reply
rozkoszny 14 października, 2021 - 10:49 am

cieszę się, że przekonałem do odrobiny szaleństwa w kuchni!

Reply
Kasia90010 23 grudnia, 2021 - 3:40 pm

Zrobiłam na święta. Będzie hit jak nic 😍 to jest taaaakie dobre.

Reply
Renata 2 lutego, 2022 - 7:39 pm

no nie nie nie, to zdecydowanie nie mój smak, a mój mąż kochający kiszoną kapustę, zapytał „dlaczego ta zupa tak szybko się zepsuła skoro dopiero wczoraj ją ugotowałam” nie wiem jeszcze co zrobię całym garnkiem tej zupy, bo zmusiliśmy się do zjedzenia po pół miski…

Reply
Ola 17 marca, 2024 - 3:22 pm

Dużo naczytałam się o zupie krem z kiszonej kapusty, już kilka razy miałam ochotę ją zrobić. Dziś nadszedł ten dzień, oczywiście musiałam sięgnąć po przepis w Rozkosznym wydaniu – smak przeszedł moje oczekiwania. Zadziorność kiszonej kapusty lekko złagodzona kremowością śmietanki, a także dodatek prażonych migdałów, które wyniosły zupę na kolejny poziom wyrafinowania – istna feeria smaków. Będę głosić dobrą nowinę w postaci Twojego przepisu wszystkim moim znajomym, a ja już notuję kolejne przepisy, które chciałabym wypróbować!

Reply

Skomentuj Iv Cancel Reply