To była rewolucja w mojej kuchni i będzie także w Twojej. Dodałem do ciasta kruchego serek kremowy. Prócz tego, że było wilgotne, elastyczne i łatwo się z nim pracowało, to po wyjęciu z piekarnika okazało się, że niczym nie przypomina znaną klasykę, bowiem listkuje się na dziesiątki warstw, niemalże jak ciasto francuskie.
Mąka, masło, serek, trochę soli i cukru, wymieszać. Koniec, bez ręcznego babrania się w łączenie kosteczek masła z mąką. Potem też jest prosto, gdyż ciasto jest mocno wilgotne i elastyczne i nawet po dłuższym czasie w lodówce nie zamienia się w kamień nie do rozwałkowania. Geniusz, ja je kocham, ty zapewne też
Najlepszym testem dla ciasta będzie galette – rustykalna tarta, niegrzesząca równymi kształtami, co dodaje jej tylko uroku. Idealna na pierwsze kroki w kuchni początkujących, domowych cukierników. Nadadzą się każde letnie owoce, od jabłek, przez dowolne jagody po brzoskwinie i nektarynki. Właśnie z tymi ostatnimi galette wychodzi najsmaczniejsza, przynajmniej moim zdaniem. Nie wahaj się eksperymentować z innymi owocami, wybierz te które są w szczycie sezonu. Dobierz do nich odpowiednią ilość cukru, bo wiadomo, że jagody będą kwaśniejsze niż dorodna brzoskwinia czy gruszki. Trochę skórki z cytryny, mąki ziemniaczanej i wanilii, to tyle. Dorzucam jeszcze kilka wskazówek, żeby ciasto nie namokło. Posyp je bułką tartą, a owoce przed wyłożeniem dokładnie odsącz. Płyn możesz zapiec w miseczce obok tarty, a po upieczeniu, polać nim galette. Eksplozja lata w najlepszym wydaniu.
Proste listkujące się ciasto kruche z owocami – galette:
jedno duże lub dwa średnie
150 g (czubata szklanka) mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
120 g serka kremowego typu philadelphia
100 g masła, zimnego
Galette z nektarynkami lub dowolnymi owocami:
około 750 g dojrzałych nektarynek lub innych owoców
50 – 90 g cukru (dostosuj ilość do rodzaju użytych owoców)
sok z ½ cytryny
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie, ale smak dużo lepszy z)
2 łyżki bułki tartej
1 jajko, roztrzepane
cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski blendera stacjonarnego z ostrzem i połącz. Ewentualnie podsyp mąką. Możesz też to zrobić robotem kuchennym lub mikserem. Włóż do lodówki na 2h lub 20 min do zamrażarki, jeśli Ci się śpieszy.
Nektarynki odpestkuj i pokrój na plasterki, włóż do miski z 50 g cukru (w przypadku słodkich nektarynek), sokiem z cytryny, szczyptą soli i mąką ziemniaczaną. Odstaw na około 15 – 20 minut, aż owoce puszczą sok. Odlej sok* do innej miseczki, najlepiej żaroodpornej, aby móc go zapiec. Wymieszaj owoce z ziarenkami wanilii.
Ciasto obsyp mąką z dwóch stron i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy około 30 cm. Pozostawiając około 3 cm marginesu wysp na środek bułkę tartą, a na nią wyłóż odsączone i wymieszane z wanilią owoce. Zagnij marginesy do środka. Przełóż galette wraz z papierem na talerz. Wstaw je na 20 min do lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Galette wraz z papierem zsuń z talerza na blachę. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem i posyp je cukrem, najlepiej gruboziarnistym. Piecz w 220 stopniach około 25 – 35 minut – pilnuj ciasta, żeby się nie spiekło, ale spód powinien być całkowicie zarumieniony. Pod koniec pieczenia (około 5 – 8 minut przed końcem) można przykryć ciasto folią aluminiową lub najlepiej włączyć opcję grzałki dolnej. Galette najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z porcją lodów waniliowych lub bitą śmietaną – rozkosz, eksplozja lata w najlepszym wydaniu.
* sok odsączony po owocach przelej do miseczki ceramicznej i włóż go do piekarnika około 10 minut przed końcem pieczenia galette – po upieczeniu polej je zagotowaną, pyszną glazurą!
Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze mnie nie śledzisz, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!
Wasz,
Rozkoszny
Czym zastąpić laskę wanilii?
Cukrem waniliowym. Tylko wliczy go w dodany cukier 🙂
trik zapisany, wypróbuję 🙂
koniecznie!
Boskie zdjęcia. Jutro będzie robione 🙂
daj znac jak smakowało!
Mmmmm…
Apetyczne 🙂
nie skończy się na jednym kawałku 😉
Czy można zastąpić mąkę pszenną jakaś inną? 🙂
Tak, można 1/3 lub 1/2 mąki zastąpić opcją pełoziarnistą lub owsianą. Jeśli ma być bezlutenowo, sprawdzi się miks bezglutenowy. Lub mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej w równych proporcjach 🙂
jestem w szoku, najlepsze ciasto jakie jadłam… kruche, maślane, lisktujące się i jeszcze te nektarynki… <3
Bardzo się cieszę 😊
A pieczemy na samym papierze czy na talerzu z papierem?
zsuwamy z talerza i pieczemy bez 🙂
Ja załadowałam właśnie takie mini do kokilek. Zobaczymy, czy wyjdzie…
Takie mini tarty wyjdą. Daj znać czy taki patent się sprawdził 🙂
Wyszły pyszne! Ale następnym razem zrobię jak w przepisie, dla porównania.
Trochę to ciasto na dnie jakby nie wyrośnięte mimo długiego pieczenia – wilgoć nie miała którędy odparować i jest takie zbite. Może za grubo miejscami nałożyłam. I nie można tez zaobserwować „listkowania”, bo ciasto w kokilce nie ma miejsca na rozrost.
Ale ogólne wyszło, tylko inaczej. Dobra forma dla gości – każdy ma jedną kokilkę, nie trzeba kroić i kruszyć.
Pozdrawiam!
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem! Fajnie też zrobić takie mini galette na jedną porcję 🙂
Jaki serek kremowy polecasz? Zdecydowałeś się zrobić dwie małe porcje, ale z podanej porcji wychodzi jedna, dość spora galette, prawda?
Wspaniały blog, świetne zdjęcia i ten styl pisania – uwielbiam! 🙂
Oryginał philadelphia jest najsmaczniejszy, ale reszta „serków kremowych” mu niemalże nie ustępuje smakiem, a ceną zdecydowanie bije na głowę. Ważne, żeby tylko kupić wersję normalną a nie „light” oraz oczywiście przeglądnąć skład czy nie czycha tam jakaś toksyczna niespodzianka (raz się z tym spotkałem). Osobiście lubię Twój Smak i Łaciaty 🙂 Podałem przepis na jedną dużą, ale z tego samego przepisu wyjdą też 2 mniejsze jak na zdjęciu, to tak jakbyś chciała od razu spróbować rónych kombinacji owocowych. Raczej jednak robię jedną dużą – szybciej i mniej roboty. Dziękuję pięknie ca ciepłe słowa <3
skąd pomysł na taką „naturalistyczną” fotografię jedzenia u tak młodego człowieka ? najczęściej spotykam się z fotografią „przesłodzoną ” w lukrowych ,pastelowych kolorach co może bardziej kojarzyć się z czymś słodkim . Tutaj u Pana wszystko w kolorach natury, takie proste,rustykalne ,pachnące darami ziemi ,ekologiczne . Jestem zachwycona .
Nie mogę oderwać oczu od lekko zrumienionego ciasta na przypalonym delikatnie papierze pergaminowym z naturalnie wyglądającymi owocami – ech brak słów zachwytu – fantastyczne – gratuluję
Dziękuję pięknie! Staram się wydobyć z jedzenia to co najpięknijsze, jego naturę i smak. Bez zbędnej „lukrowej” otoczki, która tylko odwracałaby uwagę. Jeśli podoba Ci się moja fotografia, to możesz zagłosowac na mnie w plebiscycie SAVEUR na Najlepszą Fotografię Kulinarną. O tutaj (przedostatnia kategoria):
http://www.saveur.com/blog-awards-2017-vote
już zagłosowałam wcześniej 🙂
Przepyszne, zniknęło w momencie. Dzisiaj muszę upiec kolejny raz. Pozdrawiam
Widzę, że historia powtarza się nie tylko u mnie. Dziękuję i pozdrawiam!
Czy można użyć owoców mrożonych? Jeśli tak, to jak wtedy postępować z nimi przed pieczeniem?
Pozdrawiam serdecznie!
Można, ale należy je całkowicie rozmrozić na sitku, tak aby odciekła z nich cała woda. Potem zgodnie z przepisem. Pozdrawiam!
Po powrocie z Francji odczuwałam silny syndrom odstawienia od francuskich pâtisseries. Ta tarta jest zaspokoiła tęsknotę z nawiązką, jest po prostu przepyszna! Gratuluję talentu i pozdrawiam
Dziękuję za ciepłe słowa. Bardzo mi teraz miło 🙂
Mam pytanie. Na jaką opcję powinnam ustawić piekarnik? Góra-dół, tylko góra, … ? Pozdrawiam 😃
U mnie na blogu zawsze jest grzałka góra-dół, najwyżej, że zaznaczę inaczej. Jak w tym przypadku: pod koniec pieczenia (około 5 – 10 minut przed końcem) można przykryć ciasto folią aluminiową lub najlepiej włączyć opcję grzałki dolnej. Pozdrawiam 😀
Dzięki! Kurcze, nie potrafię wyczuć mojego piekarnika. Wyjęłam galette po 20 minutach, było lekko spalone. Problem pojawia się za każdym razem, wszyatko wiecznie przypalam. Ale trening czyni mistrza, prawda? 😀 Pozdrawiam cieplutko!
Pieczesz bez termoobiegu? Gdyby byłby włączony, to wszytsko piecze się szybciej. Zakłąda się, że to 20 stopni więcej niż jest ustawione. A jeśli nie, to może spróbuj piec w znacznie niżej temperaturze np. 200 stopniach? Naprawdę warto nauczyć się tego przepisu, bo jest niezawodny ^^
Piekę bez termoobiegu. Będę kombinować z temperaturą. Dzięki za radę 🙂
mega, na pewno zrobię 🙂
ps. Z tego przepisu wychodzą te 2 ciasta? czy trzeba z 2 porcji robić ?
A jak ręcznie zagniotę ciasto to też wyjdzie takie listkujące się?
Na zdjęciach są dwa mniejsze z jednej porcji ciasta, którą podaję w przepisie. W przypadku dwóch czas pieczenia należy trochę skrócić, więc patrz czujnym okiem 🍴
Nie robiłem nigdy ręcznie, ale nie powinno stanowić to żadnego problemu – tutaj składnik po prostu muszą się dobrze połączyć. Smacznego! 😊
Od Ani: Dzisiaj upiekłam to cudo z morelami 😍 chciałam podesłać fotkę, ale zniknęło zanim włączyłam aparat… ❤ coś czuję, że przez lato przybędzie mi kilka kilogramów, ale za to jakich szczęśliwych. wszystko Twoja wina Panie ROZKOSZNY 😂
zrobiłam wreszcie dzisiaj- wyszło wybornie 🙂
Bardzo mi miło 😊
Wspaniały przepis, dziękuję. Latem robiłam z nektarynkami, zimą z jabłkami – w obu wersjach przepyszne 🙂
Bardzo dziękuję 😊
Czy zamiast serka kremowego mogę dodać mascarpone?
Piękne zdjęcia!
Niestety nie próbowałem, ale obawiam się, że to nie będzie to samo 🤔