Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką

Baba maślana, lekka jak puch, osłodzona śnieżnobiałym lukrem odbijającym promienie słońca, do którego lepią się kawałki chrupiącej kruszonki pachnącej masłem i przypominającej złotą koronę. Baba Wielkamocna. Zdziała cuda, obiecuję.

Nic nie robi tak dobrze ciastu drożdżowemu jak dodatkowa porcja masła. Dzięki niemu wypiek rozpływa się w ustach jest lekki i wilgotny, a do tego zachowuje dłużej świeżość. Gdy posypie się go jeszcze maślaną kruszonką, która nie wiadomo czemu nieczęsto zdobi baby (a przecież kobiety lubią diamenty), jest już rozkosznie do granic kulinarnego rozpasania.

Nie lubię przesadzić z ilością drożdży oraz zbyt szybką fermentacją. Ciasto wtedy nieprzyjemnie pachnie, przypominając browar, tracąc swoją niewinności. Lepiej ograniczyć ich ilość i wydłużyć proces wyrastania, schładzając ciasto w lodówce. Potem się jeszcze rozrośnie, będzie duża i puszysta. O ogromnej – rozkosznej – mocy, obiecuję.

Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką 1

Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką:
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
60 g cukru
7 g drożdży suchych
szczypta soli
80 ml mleka
2 duże jajka “zerówki”
150 g masła, z lodówki*

Maślana kruszonka:
50 g masła,
50 g cukru (w tym jeden cukier waniliowy)
100 g mąki

Lukier:
150 g cukru pudru
4-5 łyżek soku z cytryny

W mikserze wymieszaj mąkę, cukier, suche drożdże i sól. Dodaj mleko, 2 jajka i kontynuuj miksowanie do otrzymania gładkiej masy (5 minut mikserem lub 8 minut ręcznie).

Wyjmij masło z lodówki i ubij je wałkiem, aby zrobiło się plastyczne, ale wciąż chłodne. Porwij je na kawałki i nie przerywając mieszania, dodawaj powoli kawałek po kawałku do ciasta. Po dodaniu całego masła wyrabiaj, aż do wchłonięcia całego przez ciasto. Finalnie nie będzie one gładkie i elastyczne ze względu na dużą ilość masła -nie ma czego się bać. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na całą noc w lodówce lub na 1 1/2–2 h w temperaturze pokojowej.

Kolejnego dnia ciasto wyjmij z lodówki i odstaw na 30 minut, następnie krótko wyrób. Wysmaruj masłem formę na babkę 22 cm i oprósz dokładnie mąką. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i odstaw na 1 godzinę pod przykryciem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza góra-dół. Piecz babę przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudź 10 minut, a następnie wyjmij z formy i wystudź całkowicie. Jeśli chcesz, aby baba była idealnie równa, odetnij odstającą górę.

W międzyczasie przygotowywania ciasta drożdżowego zrób kruszonkę. 20 minut przed rozpoczęciem pracy wyjmij masło z lodówki. Rozetrzyj masło z cukrem i dosyp mąkę. Połącz je i uformuj w kulę. Włóż do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Rozkrusz na papierze do pieczenia na duże okruchy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut do zarumienienia. Wystudź całkowicie.

Przygotuj lukier. Sok z cytryny podgrzej w garnuszku i dolewaj go stopniowo do cukru pudru, tak aby uzyskać preferowaną konsystencję. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj jeszcze soku, a w przypadku zbyt rzadkiej konsystencji, wsyp więcej cukru pudru. Wystudzoną babę udekoruj lukrem i od razu obsyp przygotowaną kruszonką. Podawaj na wielkanocnym stole lub bez okazji. Świetnie komponuje się z konfiturą truskawkową i rabarbarową!

* jeśli przygotowujesz ciasto bez robota, użyj miękkiego masła i nie zawahaj podsypać ciasta mąką w razie zbytniego klejenia się do rąk.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką 2 Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką 3 Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

8 komentarzy

10 rozkosznych propozycji wielkanocnych 29 marca, 2018 - 11:20 am

[…] Baba Wielkamocna z lukrem i maślaną kruszonką Baba maślana, lekka jak puch, osłodzona śnieżnobiałym lukrem odbijającym promienie słońca, […]

Reply
Jass 1 kwietnia, 2018 - 2:33 pm

Kiedy po pierwszym kęsie mama stwierdza, że babka przywołuje wspomnienie ciasta drożdżowego robionego przez jej babcię, a twoja babcia pyta o przepis… chyba nie ma lepszej rekomendacji! Pulchne i lekkie, a zarazem zwarte i wilgotne cudo, które z pewnością będzie gościło na stole nie raz. W mojej wersji bez lukru i kruszonki, ale za to oprószona warstwą cukru pudru.

Reply
rozkoszny 1 kwietnia, 2018 - 2:37 pm

Bardzo się cieszę, że zasmakowało całej rodzinie. Wesołych świąt 😊🍴

Reply
Monika 16 kwietnia, 2019 - 9:36 am

Masło o zawartosci tłuszczu min. 82% czy dowolna kostka , ktora nazywa sie masłem ? 🙂 Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 16 kwietnia, 2019 - 10:03 am

Masło zawsze 82% tłuszczu 😋

Reply
Monika 16 kwietnia, 2019 - 12:45 pm

Dziękuję za odpowiedź:-) Pozdrawiam

Reply
Małgorzata 20 kwietnia, 2019 - 3:53 pm

Robię właśnie babę, ale nie ma czasu żeby schładzać ją całą noc. Czy mogę ją schłodzić krócej i czy to nie wpłynie na jej „kondycję” 🙂

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2019 - 3:54 pm

Może rosnąć w temperaturze pokojowej 2-3h,do podwojenia objętości ciasta. Lepiej smakuje całonocna, ale tak też będzie ok 🍴

Reply

Leave a Comment